Доклад на д-р ВВихра Павлова, изнесен на Дискусията Споделяне на

...
Доклад на д-р ВВихра Павлова, изнесен на Дискусията Споделяне на
Коментари Харесай

Д-р Вихра Павлова: Битката САЩ-Китай в облачното пространство?

Доклад на доктор ВВихра Павлова, изнесен на Дискусията " Споделяне на новите стопански шансове от Китай ", проведена от Китайската медийна група /КМГ/ и.

Към 2007 година, когато множеството прогностици към момента имаха вяра, че e допустимо Китай да бъде инкорпориран в японско-американската зона, италианският икономист и социолог Джовани Ариги предвижда в книгата си „ Адам Смит в Пекин ”, че оптималната тактика на Китай във връзка с Съединените щати ще е вид на тактиката на Съединени американски щати по отношение на Британската империя: 1) Ще ги остави да изчерпят целия си боен и финансов запас в безкрайната война против тероризма; 2) Ще забогатява от даване на заеми и артикули на необвързани с Америка страни, както и на стремящи се да се освободят от въздействието й; 3) Ще употребява своя разширяващ се народен пазар и благосъстояние, с цел да печели съдружници (сред които и някои американски корпорации) при основаване на нов международен ред, концентриран върху Китай, само че не безусловно доминиран военно от Китай.1

Ариги не изключи и „ сдържането “ на Китай на правилото на Съюз на съветските социалистически републики и/или нова „ студена война “ – които следим през днешния ден.

Тъй като е рожба на сериозен разбор, прогнозата му съвсем се осъществя, само че за жалост той ни напусна през 2009 година и не съумя да види дълготрайните последици от рецесията през 2008 година, когато точно Китай стабилизира международния капитализъм след срутва Уолстрийт, увеличавайки локалните вложения до повече от половината от националния приход на страната.1 Китайските вложения компенсираха огромна част от международния застой, провокиран от обвързването на Запада с политиката на строги икономии2. Международното състояние на КНР се издигна, а насъбраните остатъци от долари разрешиха на Пекин да се трансформира в главен вложител в Европа и т. н. Глобален Юг посредством самодейността Един пояс, веднъж.

Биг Тек секторът от Силициевата котловина ненадейно се сблъска с всесилен съперник – и най-много това стана причина за новата Студена война.

Кризата от 2008, а по-късно и интервала на пандемията ускориха3 неимоверно построяването на заоблачен капитал4 както в Съединени американски щати, по този начин и в Китай. Но Китай съумя да слее този капитал с финансовия бранш (облачни финанси). Защото за разлика от Биг Тек бранша на Силициевата котловина, който е под контрола на тъй наречените „ Голяма тройка ” – „ Блекрок ”, „ Вангард ” и „ Стейт Стрийт ” – с монополна власт над цели браншове, включит. банковото дело и огромна част от Уолстрийт (като „ Джей Пи Морган Чейс ”, Банк ъф Америка ”, „ Ситигруп ” и „ Уелс Фарго ”)5, китайския е под властта на китайското държавно управление, а Централна банка (ЦБ) и нейните дъщерни банки са в ръцете на страната.

В – до момента в който земният капитал (средствата за производство) се възпроизвежда в границите на някакъв пазар на труда – в завода, офиса, склада..., облачният капитал е кадърен да се възпроизвежда посредством данните/информацията, предоставяни му от самите нас, трупайки я в тези хранилища за данни и трансформирайки я по-късно в средство за добиване на ретна, власт и надзор. Напр. цялата електроника на колите „ Тесла ” е обвързвана с заоблачен капитал. Това освен дава власт на компанията да изключи някоя от колите си от разстояние, само че до момента в който карат, притежателите на „ Тесла ” качват в действително време информация, която обогатява облачния й капитал; Приложенията за обмен в „ Епъл Стор ” са налични единствено посредством Айфон, а външните разработчици на приложения за „ Епъл ”, с цел да работят през „ Епъл Стор ” заплащат на компанията 30% от всичките си доходи. По сходен метод работи „ Google ” с „ Google Плей ”– като облачна империя, която включва „ Джимейл ” и „ Ютуб ”, „ Google Драйв ”, „ Google Мапс ” и цяла плеяда от онлайн услуги. Но вместо да създават мобилни телефони, те създават операционната система „ Андроид ”, която може да се конфигурира гратис на смарт телефона на всеки производител като „ Сони ”, „ Нокия ” и прочие „ Епъл ” обаче основава „ правила за дискретност ” като не дава достъп на съперниците си до данните на потребителите на айфон и по този метод ги възпира да трансформират държанието на споделените си консуматори. От своя страна, с цел да продават сполучливо продукцията си, останалите капиталисти заплащат лихва (такси), с цел да употребяват техните и други платформи. Тези платформи, защото алгоритмине на другите им притежатели изолират обособените купувачи един от различен, както и обособените търговци, - чието събиране/срещане на едно място зависи от логаритмите на притежателя, което го овластява да таксува продавачите за достъп до потребителите (облачна рента). Вж Варуфакис, Янис. Технофеодализъм, Катехон, 2024, с. 225-229...

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед932Д-р Владимир Трифонов: Китайският модел за световно развиване -  опция за непоклатимост и стопански растежАлтернативен Поглед22148Активно българско присъединяване на представители от Политическа партия АБВ - част от " ЛЕВИЦАТА! ", на Младежкия фестивал в СочиАлтернативен Поглед7082Проф. Захари Захариев за книгата на Си Дзинпин " Управлението на Китай " и за " Двете сесии " на КНРАлтернативен Поглед14223Проф. Боян Дуранкев: Бъдещето на Европейския съюз и България в подтекста на въздействието на Азия и КитайАлтернативен Поглед13782Зорница Илиева: Относно икономическите шансове на Китай днесАлтернативен Поглед162790Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед126794Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед94130Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед89601

Източник: pogled.info


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР