Доказано е, че вековното бойно изкуство тай чи има много

...
Доказано е, че вековното бойно изкуство тай чи има много
Коментари Харесай

Тай Чи може да забави прогресията на болестта Паркинсон

Доказано е, че вековното бойно изкуство тай чи има доста изгоди за здравето – в това число възстановяване на салдото, понижаване на тревогата и попречване на сърдечно-съдови болести, заяви „ Science alert ”.


Но това не са единствените изгоди от това упражнение. Наскоро оповестено изследване показва за първи път, че тай чи може да понижи тежестта на признаците на Паркинсон в дълготраен проект.

За да проведат своето изследване, откривателите набират пациенти, които имат спорадична болест на Паркинсон. Това е тип болест на Паркинсон, която не се наследява от член на фамилията. Те се концентрираха върху спорадичната болест на Паркинсон, с цел да могат да изследват изгодите от тай чи извънредно върху признаците на Паркинсон.

Изследователите изключват хора с други здравословни проблеми (като други невродегенеративни заболявания), които може да са им попречили да вземат участие в часовете по тай чи.

След това участниците бяха разграничени на две групи – контролна група от 187 души, които не спортуваха, и група от 143 души, които приключиха уроци по тай чи. Средната възраст на участниците е 66 години. Имаше еднакъв брой участници мъже и дами.

Всички участници са били в ранен етап на заболяването на Паркинсон и са били диагностицирани единствено за четири години приблизително. Това значи, че всички промени в признаците, следени сред двете групи, могат да бъдат приписани на тай чи.

На участниците в групата по тай чи бяха дадени пет класа по време на изследването, което стартира през 2016 година и приключи през 2018 година Те също бяха инструктирани да упражняват два пъти седмично по един час. След това всички участници бяха проследени за интервал от три години сред 2019 година и 2021 година, с цел да се следят техните признаци.

Участниците в групата на тай чи са имали по-добра двигателна функционалност в края на изследването. Контролната група (тази, която не е практикувала тай чи – бел.ред.), въпреки това, изпита по-бърз спад на двигателните си функционалности – в това число способността им да вървят и баланс.

Същата група също е приемала приблизително повече медикаменти за Паркинсон за преодоляване на признаците в хода на изследването спрямо групата на тай чи. Това или значи, че болестта е било по-тежко и е прогресирало по-бързо в контролната група, или че тай чи има предпазен резултат върху прогресията на болестта.

Положителните резултати на тай чи са явни и при немоторни признаци, като групата на тай чи оповестява за по-добро качество на живот и богатство, сън, както и изгоди за паметта и мисленето.

Като се има поради, че актуалните медикаменти, употребявани за лекуване и ръководство на заболяването на Паркинсон, не забавят прогресията на болестта или предотвратяват утежняването на признаците, съществуването на налична, само че ефикасна добавка като тай чи може да бъде от изгода за пациентите.

Но колкото и обещаващи да са тези резултати, изследването има няколко ограничавания, които би трябвало да се отбележат. Първият е, че групите не са рандомизирани. Златният стандарт в клиничните изпитвания е рандомизирането на участниците в групи, с цел да се предотврати въвеждането на пристрастия в изследването.

Тъй като групите не са рандомизирани, участниците може да са били наети в група заради мотивация за извършения или други фактори, свързани с метода на живот. Друга причина някои участници да бъдат назначени в контролната група е по на практика аргументи – като местоположението на участника или работни спорове.

Изследователите предлагат по-големи следващи изследвания в бъдеще да употребяват рандомизация, с цел да предотвратят пристрастия.

Упражнения и болест на Паркинсон

Това не е първият опит, който демонстрира, че тай чи може да има изгоди за хората с заболяването на Паркинсон. Но предходни опити са разкрили изгоди единствено в кратковременен проект, за интервали от шест месеца. Това изследване е първото по рода си, което демонстрира дълготрайни изгоди.

Други типове извършения също са изследвани, с цел да се види дали са от изгода за пациенти с заболяването на Паркинсон – в това число интервални тренировки с висока активност и аеробни извършения като вървене или плуване. Доказано е, че те благоприятстват двигателните признаци и забавят прогресията на болестта за къс интервал от време.

Не е изцяло несъмнено за какво упражненията – и по-специално тай чи – са толкоз потребни за хората с Паркинсон.

Но знаем от други проучвания, че неналичието на извършения може да насърчи възпалението, което се открива в кръвта на хората с заболяването на Паркинсон. Хроничното инфектиране може да докара до загуба на неврони (нервни кафези, които изпращат известия по цялото тяло) в мозъка.

Доказано е, че хората, които се занимават с тай чи, имат противовъзпалителни маркери в кръвта си. Това може би може да изясни за какво е потребно за хората с Паркинсонова болест, защото понижава възпалението.

Въпреки че ще са нужни повече проучвания – изключително с цел да се разбере дали тай чи е от изгода и за хора с по-късни стадии на заболяването на Паркинсон – резултатите от това последно изследване демонстрират, че тай чи може да се употребява като допълнение към проектите за лекуване.

Той визира както физическите, по този начин и психическите аспекти на положението, осигурявайки изгоди като усъвършенстван баланс, еластичност и богатство. Просто не забравяйте да се консултирате с вашия персонален доктор или невролог, преди да го опитате./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР