Доказано е, че кучетата са най-разпространените домашни любимци. Само в

...
Доказано е, че кучетата са най-разпространените домашни любимци. Само в
Коментари Харесай

8 неща, които добрият и съвестен стопанин на куче не прави

Доказано е, че кучетата са най-разпространените домашни любимци. Само в Съединените щати наброяват над 75 милиона! Да притежаваш куче обаче не е единствено наслаждение, а и отговорност. Много пъти сме писали за вярното отношение към кучетата и към домашните любимци като цяло. Ето няколко неща, които съзнателният собственик не прави:

1. Да подценява зъбите на своето куче.

Според статистическите данни едвам 1 на всеки 6 кучета получава грижа за зъбите си. Повечето дентални проблеми остават незабелязани и нелекувани, заради което се задълбочават и оказват въздействие върху цялостния организъм. Установено е, че главната причина, заради която стопаните не обръщат внимание на зъбите на кучето си, е тъй като то не обича и като цяло процесът по миенето им е противен, сложен и нескончаем. Някои стопани считат, че защото хранят кучето най-вече със суха храна, зъбите нямат потребност от миене – нищо сходно! Ако не полагате грижи за зъбите на кучето си, това може да докара до гингивит и други болести.

2. Да го държи вързано на верига.

Представете си живота ви да бъде стеснен в една трета от спалнята ви да вземем за пример и да нямате опция да се разноските из цялата къща. Неприятно, нали? Кучетата са свободолюбиви същества. Разбираемо е, че се нуждаят от пространство. Ако го държите на верига, ще стане по-агресивно, а и ще се дистанцира от вас като собственик, тъй като ще одобри, че не е обичано. Освен това е прекомерно евентуално да стартира да търси способи да избяга. Не оставяйте кучето си вързано, с изключение на за малко време и единствено по съображения за сигурност.

3. Да го оставя самО в колата.

Независимо какъв брой ветровито е времето на открито, затворената кола може да прегрее за минути. Колкото по-дълго време прекара кучето ви в сходна среда, толкоз по-сериозни последици може да има това върху здравето му – като топлинен удар, мозъчен удар, даже съдбовен излаз. Знаете ли, че в някои страни е безусловно неразрешено от закона да оставяш кучето си в колата – точно тъй като се счита, че е животозастрашаваща обстановка. Ако сте взели домашния си любим с вас, предлагаме ви да посещавате единствено места, в които достъпът на животни е позволен.

4. Да не го води постоянно на ветеринар.

Не забравяйте, че кучетата не приказват. Трудно могат да ви кажат дали нещо ги боли. За тази цел си има ветеринари, които наблюдават здравословното им положение и се грижат за тях. Тяхна работа е да наблюдават за признаци, които може въобще да не сте забелязали. Дори да наподобява добре кучето ви, не пропускайте посещаване при ветеринаря. Всички сме здрави, до момента в който не се разболеем. Препоръчва се да водите кучето си на ветеринар на всеки 6 месеца.

5. Да му давате прекомерно доста храна.

Колкото е нездравословно недохранването, толкоз е нездравословно и преяждането. Не си мислете, че вършиме услуга на кучето си, в случай че му препълните купичката или решите да удвоите дозата му за вечеря, тъй като е бил доста дисциплиниран. Това съществено ще навреди на здравето му. Следете тежестта на домашния си любим и се консултирайте с ветеринар и при минимум подозрение, че нещо не е наред.

6. Да го бие.

Независимо какво е оправданието ви – не слуша, изял е паспорта ви, скъсал е новия диван – то не е основателно, с цел да биете кучето си. Ще стартира да изпитва боязън от вас и ще стартира да страни от вас. Възможно е да стане нападателно. Това е душевен тормоз. Не мислете, че боят е образователен. Проучванията сочат, че кучетата се поддават доста по-лесно и сполучливо на тренировки при позитивен тласък.

7. Да го затваря в клетка като форма на наказване.

Колкото и отлично да ви звучи като образователен способ, най-вероятно ще постигнете тъкмо противоположния резултат. Според вас клетката е безвредно място. Според кучето клетката е тясно и потискащо място, средство за оскърбление и тормоз поради нещо, което животното даже не схваща. Ако въпреки всичко смятате, че е безусловно неотложно да изолирате кучето си, по-добре го затворете в обособена стая за известно време, до момента в който се успокои.

8. Да му дава от храната си.

Специализираната кучешка храна е измислена неслучайно. Тя съдържа всички потребни хранителни субстанции, от които вашият домакински любим се нуждае. Колкото и да ви е прелестно да гледате по какъв начин ръфа парче пица, не мислете, че му вършиме услуга или го награждавате по този метод. Единственото, което вършиме, е да му вредите съществено. Имайте поради, че храни като грозде, стафиди, шоколад, пилешки кокали и други могат да бъдат смъртоносни за вашето куче.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР