Докато властта се кара как да разпредели баницата и да

...
Докато властта се кара как да разпредели баницата и да
Коментари Харесай

Брюксел ни зашлеви здраво – до 2027 ще гледаме еврозоната през крив макарон

Докато властта се кара по какъв начин да разпредели баницата и да сформира ротацията в кабинета, една значима тематика – приоритет на властта, се оказва, че ще стане следващият мотив за обвиняванията към държавното управление, че е неуспех. Обещанията на властта, че България ще влезе в еврозоната през 2025г., може и да не се осъществят, а Брюксел ще ни зашлеви гласовит пестник през юни по тематиката. Това сочи изследване измежду финансови специалисти и чиновници на министър Асен Василев.

 

По думи на финансист №1 се пробва по всякакъв начин да изпълни хазната и да понижи инфлацията, с цел да си обезпечи удобни вести от Европейска комисия и Европейската централна банка, които ще излязат с отчет за готовността на страната да стане част от еврозоната през юни. Финансовият министър в последно време се видял в знамение по какъв начин да обезпечи постоянна хазна, като първо атакува дребния бизнес, туристите и багажа им на митниците, а по-късно сля тях с Национална агенция за приходите с вярата да събере повече пари в бюджета.

За край като в никакъв случай приходната организация по негово разпореждане погна и парите на църквата.

 

Последната огромна простотия в отчаянието си Василев насочил към локалната власт, където негови специалисти признаха, че пращал сътрудници на Румен Спецов за масирани инспекции на кметове и общини и даже опитал да накара Сметната палата под управлението на някогашния зам.-шеф на Народното събрание от ГЕРБ Димитър Главчев също да се включи в хайките.

 

Това обаче няма да натежи везните Брюксел да ни погали по главицата и през юни да поздрави страната за постоянните й финанси и ниската инфлация.

Инфлацията в страната няма по какъв начин да бъде свалена даже изкуствено до 1 април, когато Европейска комисия затваря интервала на осъществяване на критериите за еврозоната и през юни ще излезе отчетът дали изпълняваме Маастрихтските критерии. Според специалисти неналичието на управление в регулаторите води до скок на инфлацията, а събираемостта на налозите е спаднала фрапантно макар опита за обединение на организация „ Митници “ и Национална агенция за приходите.

 

Юнският отчет от Еврокомисията пък преглежда финансовите данни на страната до март месец. За да се доближим до еврозоната, би трябвало за една година България да извършва критериите за инфлация в размер от 1,5% спрямо най-ниските в Евросъюза, до момента в който съгласно данни, страната ни се държи към 3% над междинното равнище във всички страни членки.

По-лошото за министър Василев и глашатаите за бързо влизане в еврозоната през 2025г. съгласно финансисти страната ни би трябвало да „ държи “ тази стойност на инфлацията всеки месец.

Специалисти дадоха образец за размера на инфлацията за декември предходната година в съпоставяне със междинната в ЕС-  нашата е малко над 5,5 – 5,8, а инфлацията за същия интервал в еврозоната е с 2,4%.

Инфо: Уикенд

Тагове: Брюксел шамар България еврозона Асен Василев Румен Спецов НАП Сметна палата
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР