Докато в сряда вечерта светът се опитваше да разбере дали

...
Докато в сряда вечерта светът се опитваше да разбере дали
Коментари Харесай

Смъртта на Пригожин е сигнал за целия руски елит

Докато в сряда вечерта светът се опитваше да разбере дали шефът на съветската наемническа войска " Вагнер ", президентът Владимир Путин резервира цялостно безмълвие по тематиката и избра да се появи на тъмен руски боен мемориал в Курск, където приказва за " предаността на бойците към родината ".Ако водачът на частната военна компания бързо бъде разгласен за мъртъв, това ще удостовери хипотезата, че краят му е бил превдварително решен, и на процедура насочи най-голямото предизвикателство към престижа на съветския водач, откогато Путин пристигна на власт през 1999 година

Докато в сряда вечерта светът се опитваше да разбере дали шефът на съветската наемническа войска " Вагнер ", президентът Владимир Путин резервира цялостно безмълвие по тематиката и избра да се появи на тъмен руски боен мемориал в Курск, където приказва за " предаността на бойците към родината ".

Ако водачът на частната военна компания бързо бъде разгласен за мъртъв, това ще удостовери хипотезата, че краят му е бил превдварително решен, и на процедура насочи най-голямото предизвикателство към престижа на съветския водач, откогато Путин пристигна на власт през 1999 година

Осемте седмици, които Пригожин прекара в полуизгнание в Беларус и Африка, по време на които той се връщаше в Русия няколко пъти и даже се срещна с Путин в Кремъл, в този момент наподобяват като да са били единствено въведения към едно добре премислено възмездие, осъществено от целите на несполучливия прелом.

Според анализатори случаят може да е метод Путин да насочи недвусмислена опасност към други, които биха могли да го предадат. По думите на Олег Игнатов, старши анализатор за Русия в Crisis Group, протичащото се е като край на кино лентата " Кръстникът ".
Реклама
Бивш почитан чиновник на Кремъл декларира пред Financial Times: " Мислех, че сигурно ще го отстранят. И те го направиха. Не можеш да простиш тези неща. Всички осъзнават, че реакцията на измяната ще бъде бърза и необратима. Това е сигнал към целия хайлайф ".

Поддръжниците на Путин може да видят самобитна правдивост и символизъм в метода, по който Пригожин бива отстранен, откакто неговите бойци от " Вагнер " смъкнаха няколко хеликоптера и разследващ аероплан по време на похода си към Москва. По време на опита за боен бунт починаха минимум 13 съветски военнослужещи.

" Очевидно е, че това е било поръчано ", разяснява човек, непосредствен до съветското министерство на защитата. " В края на краищата точно неговите хора убиха летците. Живееш с меч, умираш от меч. В продължение на два месеца беше изцяло неразбираемо за какво той пътува по света... Сега го унищожиха и всичко придобива смисъл ".
Възход и проваляне
Смъртта на Пригожин най-вероятно ще се трансформира във значима част от войната в Украйна, както и в най-новата съветска история. Бивш кетъринг необут на Кремъл, прочут като " готвача на Путин ", Пригожин поддържаше имиджа на " Вагнер " като една от най-страховитите силови организации на Русия досега, в който многомесечният спор с Министерството на защитата не прерасна в протест.
Поддръжниците на Путин може да видят самобитна правдивост и символизъм в метода, по който Пригожин бива отстранен, откакто неговите бойци от " Вагнер " смъкнаха няколко хеликоптера и разследващ аероплан по време на похода си към Москва. Източник: Reuters Реклама
След като първичната инвазия бързо се оказва пагубен неуспех, Пригожин на процедура се трансформира в командващ на паралелна войска с утвърждението на Путин. Той събра голяма ударна мощ, формирана най-вече от съветски пандизчии, получили заричане да бъдат освободени против ангажимент да се бият на фронта. Лидерът на " Вагнер " даже се конкурираше с постоянната войска за хора и запаси и постоянно публикуваше язвителни мнения за качествата на нейните генерали.

Първоначално толерантността на Путин към непокорното държание на Пригожин изглеждаше като част от опит да се държат под надзор враждуващите силови фракции. Но протестът сподели, че " Пригожин е излязъл отвън контрола на Путин ", разяснява Татяна Становая, старши теоретичен помощник в Центъра " Карнеги " за Русия и Евразия. И прибавя, че това е " доста неприятна изненада за Путин, даже потрес ".

След срещата си с Пригожин и няколко десетки бойци на " Вагнер " в Кремъл през юли Путин съобщи, че е предложил на редовите наемници опцията да продължат да се бият в Украйна под шапката на постоянното военно командване. Пригожин обаче отхвърлил офертата и прехвърлянето по този начин и не се осъществило.

Горният епизод от интригата демонстрира, че " Путин е желал да резервира ядрото на " Вагнер " поради героизма им на бойното поле и геополитическата им стойност ", разяснява Становая, само че прецизира, че не е видяла никакви признаци, че самият водач на военната компания е запазил някаква стойност за съветския президент. " Смисълът на срещата евентуално е бил, с цел да може Путин тихомълком да откъсне " Вагнер " от Пригожин ", счита тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР