Докато в София имаше блокади на кръстовища, представителите на властта,

...
Докато в София имаше блокади на кръстовища, представителите на властта,
Коментари Харесай

София изостава с ремонта на ключов булевард

Докато в София имаше блокади на кръстовища, представителите на властта, в това число кметът Йорданка Фандъкова, непрекъснато показваха угриженост за нарушеното право на столичани на свободно напредване. След като полицията разчисти барикадите, Столична община отново се трансформира в главен проблем за това напредване. Градът стартира дейния есенен сезон с голям брой транспортни тапи, част от които се дължат на мудните общински поправки. 100 дни след началото на дейностите по разширението на 1-километров сектор от основния булевард  " Тодор Каблешков " и  38 дни преди периода за приключването им наподобява, че той мъчно ще бъде спазен. До 16 октомври би трябвало да е пусната в употреба правата от бул. " България " до ул. " Луй Айер ", в която би трябвало да има две платна за придвижване, остров сред тях, велоалея и нови тротоари. През август кметът Фандъкова даде обещание най-късно до 5 септември да е готово южното платно, което се построява сега, в правата от ул. " Ген. Кирил Ботев " до ул. " Боянски водопад ". Въпреки че става дума за към 200-метров сектор, той още не е подготвен, въпреки сезонът на дейните отпуски да свърши и автомобилният трафик по улиците да се усили.

Според гражданската организация " Спаси София " изпълнителят на обекта - " Трейс Груп ", е просрочил всички стадии, заложени в контракта със Столична община. Сдружението счита, че възможностите компанията да съобщи обекта в период не са по никакъв начин огромни и  " че и този основен за столицата план ще се трансформира в следващия забатачен обект на ръководещите ". " Към сегашния миг не е приключен даже стадий I, който по проект е следвало да бъде пуснат в употреба на 21 юни 2020 година ", оповестяват от сдружението във " Facebook ".

Въпреки сериозните опасения, че обектът няма да е подготвен до 16 октомври, когато изтичат 138-те дни за ремонта на бул. " Тодор Каблешков ", преди дни Фандъкова съобщи, че няма никакви опасения по отношение на осъществяването. Тя разясни, че крайният период за предаването на обекта е 5 месеца след началото на работата, която стартира на 31 май. Проектантът уверил кмета, че при строителните действия заданието се съблюдава. След приключването на разширението в упоменатия сектор - ул. " Ген. Кирил Ботев " и ул. " Боянски водопад ", с което завършва стадий I, ще бъде затворено придвижването по кръстовището " Тодор Каблешков " и " Боянски водопад ". До през днешния ден сутринта това не бе направено.  Там би трябвало да се построи тръбопровод, канализация и да се положат инженерни мрежи в настилката. По същото време частен вложител ще построи топлопровод и канал до строяща се постройка. По време на ремонта в този сектор придвижването ще се пренасочва през ул. " Костенски водопад " и ул. " Златните мостове ". Указанията на общината са във всеки миг от строителството отворена за придвижване да остава една от двете съществени улици в квартала: " Боянски водопад " или " Костенски водопад ".

Ситуацията с разширението на бул. " Тодор Каблешков " стартира да припомня тази със злополучния ремонт на ул. " Граф Игнатиев ". Първоначално по контракт той трябваше да завърши за 300 календарни дни, само че след това изпълнителят " Джи Пи Груп " изиска, а Столична община почете, отсрочване на периода поради неприятно време. Така на компанията бе спестена солидна санкция за незавършване на строителните работи в период.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР