Докато управляващите в София твърдят, че се борят с презастрояването

...
Докато управляващите в София твърдят, че се борят с презастрояването
Коментари Харесай

БЕТОНЕН АД: „Наша фирма“ строи 547 апартамента на пъпа на София

Докато ръководещите в София настояват, че се борят с презастрояването на града, валят нови и нови претенции за строителство в съвсем всички елементи на столицата.

В Регионалната ревизия по околната среда и водите-София е постъпило съобщение за капиталово предложение, с което се желае Регионална инспекция за опазване на околната среда да реши дали е належащо да се премине през процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Проектът планува на пъп на София – на мястото на някогашния текстилен цех „ Витоша “ и имота под него на бул. „ Черни връх “ (30,2 дка), както и в дребен прилежащ имот (0,5 дка), да се построи нов жилищен комплекс с високи блокове, съобщи „ Сега “.

Освен жилища, в него ще има още офиси, търговски обекти, подземни паркинги и трафопост. Общият брой на жилищата ще е 547, от които 219 ще са едноспални, 254- двуспални, 62- триспални, а 12 ще са първокласни триспални и пентхауси, излиза наяве от документите. 

Общата разгъна застроена повърхност на надземното застрояване ще бъде 107 000 кв. м, а на подземното – 62 000 кв. м. Искането е импортирано от строителната компания „ Артстрой 1 инвестмънт “ ЕООД, която има обекти в София и във Варна. На 11 юли Регионална инспекция за опазване на околната среда дава отговор, че е избрана процедура по обмисляне на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда.

Фирмата е част от „ Арстрой Груп “ АД, зад която стоят Деан Георгиев Дачев, Димитър Костадинов Димитров и Галя Димитрова Димитрова, сподели инспекция на Narod.bg.

Проектът планува двата съществуващи корпуса на цех „ Витоша “ да се запазят и да продължат да съществуват като офис здания. „ Завод „ Витоша “ е планиран в края на 60-те година на предишния век, а строителството е приключено през 1973 година Съществуващите здания условно се състоят от две високи тела – Вълнен корпус от север и Памучен корпус от юг, които са обединени от разнообразни тела на 2 етажа. Сградата на безредици корпус е 5-етажна, а постройката на памучния корпус е 6-етажна. Конструкцията е в положително техническо положение “, разясняват от строителната компания.

Реклама

Ниските свързващи здания сред двата съществуващи корпуса ще бъдат отстранени, планува капиталовото предложение. „ На тяхно място, както и на останалата част от парцела, ще бъдат издигнати няколко нови секции, свързани между тях в една обща сградна конструкция.

Под новата постройка е очакван под земята паркинг на 3 равнища. В средата на парцела ще бъде проведено градско парково пространство с отворен достъп и за жители, които не живеят в комплекса “, написа още в поясненията.

„ Артстрой 1 Инвестмънт “ желае да вдигне още четири здания в имота на някогашния цех и в присъединения по-малък. Всяка от тях ще е с кота корниз 50 м и кота било 54,5 м, което значи над 15 етажа. Едната нова постройка ще се появи в източната част на парцела и ще е с най-вече с жилищни функции- жилища и търговски обекти. Тя ще е стъпаловидна и ще добавя съществуващото застрояване, образувайки вътрешния двор на комплекса, написа в документите.

Втората нова постройка ще е в южната част и ще е със смесена функция- жилища, офиси и търговия. Тя ще се състои от три тела също с оптималната кота корниз 50 м за всяко от тях. Телата ще имат общ сутеренен етаж с нежилищна функционалност и оптималната кота корниз 6 м. „ Предвидено е и двуетажно застрояване с „ пробив “ на сутеренен етаж, което да свърже новата постройка със съществуващото застрояване в парцела “, разясняват от компанията.

Третата нова постройка ще е със същата оптималната височина и със смесена функционалност. Тя ще се издигне в западната част на парцела, по протежението на локалния паркинг на бул. „ Черни връх “. Последната постройка ще е нежилищна – офиси и търговия – и ще на север. Освен висока част, в нея ще има и едноетажно застрояване с оптималната кота корниз 8 м.

Въпреки че жителите на София постоянно недоволстват и даже излизат на митинги против неспиращото уплътняване на кварталите им с нови кооперации и офис здания, бизнесмените настояват, че към този момент построените комплекси могат да поемат и още блокове, а Столична община най-често поддържа това с позволения за градеж.

Неотдавна Националната асоциация на строителните бизнесмени пресметна, че панелните комплекси са с максимален капацитет за още строителство, защото по времето на социализма те са строени с огромни празни пространства в тях. Като втора цел бяха посочени териториите на някогашни индустриални зони или така наречен научно-производствени зони (НПЗ).

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР