Докато управляващите в Република Северна Македония и техният управляващ научен

...
Докато управляващите в Република Северна Македония и техният управляващ научен
Коментари Харесай

Проф. Топалов за отношенията с РСМ: Правим грешка като ежедневно, ежечасно говорим с тях

Докато ръководещите в Република Северна Македония и техният ръководещ теоретичен синклит имат упоритостите и “доказват”, че Кирил и Методий са македонци, а не българи, че са основали македонската писменост, а не българиската, че те са я дали на “булгарите”, сърбите, руснаците и всички останали, нищо положително не можем да чакаме от тяхна страна. Това съобщи в празничното студио на “Денят започва” историкът и посланик проф. Кирил Топалов.

Според него България би трябвало да последва гръцкия образец в договарянията за еврочленството на Северна Македония.

Гърция не се занимаваше с тях - тя им сложи изискванията и ги остави да мислят. Ние вършим неточност, като всекидневно, ежечасно приказваме с тях, със света, с Европа, със себе си, с нашето общество да ги пуснем ли, да не ги ли пуснем, кой е отговорен, кой по какъв начин ни натиска и така нататък Според мен тази тактичност не е доста вярна, разяснява проф. Топалов.

За него верният метод е на политическа основа да се обясни “какво мисли Република Северна Македония по този и този въпрос и когато се окаже, че те в действителност мислят европейски, добросъседски, тогава да им се даде път”.

Мисля, че ние би трябвало да им сложим изискванията и да ги чакаме да ги одобряват или не, заключи историкът.

Какво още сподели проф. Кирил Топалов вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР