Докато Украйна се подготвя за дългоочакваното контранастъпление в окупираните от

...
Докато Украйна се подготвя за дългоочакваното контранастъпление в окупираните от
Коментари Харесай

Къде са боеприпасите?: напрежението в Москва ескалира

Докато Украйна се приготвя за дълго чаканото контранастъпление в окупираните от съветската войска територии, проблемите за съветските въоръжени сили наподобява стават все по-сериозни. Напрежението между политическото управление на Русия и сражаващите се на съветска страна в Украйна ескалира, откакто ръководителят на частната войска " Вагнер "  Евгений Пригожин разгласи, че той и бойците му ще изоставен дълго оспорвания Бахмут на 10 май.

НесигурносттанафронтасепренасяивМосква?

Евгений Пригожин крещи пред камера, а на фона зад него се виждат телата на мъртви мъже.: " Къде са боеприпасите ", обръща се той жестоко към министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу и висшия главнокомандващ Валери Герасимов. Обвинява ги, че в случай че е имал нужните боеприпаси, загубите му са щели да са пет пъти по-малки.

Това не е първият случай, в който Пригожин упреква военното управление, че се държи безконтролно, до момента в който бойците на " Вагнер "  губят живота си на фронта в Украйна, отбелязва АРД. Не е и първият път, в който заплашва, че ще изтегли наемническите си сили от военната зона. За първи път обаче има съответна дата - 10 май, ден след съветския " Ден на успеха ".

В същото време две детонации раздрусаха Кремъл по-рано тази седмица. Москва упрекна Киев за несполучлив опит за нападение против Путин. Украйна побърза да отхвърли обвиняванията. Без значение кой е причинителят обаче, символното значение на този акт е ясно - Кремъл е отслабен, написа " Ню Йорк Таймс ". На съветска територия в граничните райони горяха големи пожари в депа за гориво и дерайлираха влакове по маршрутите за доставяне на съветската войска - всички тези произшествия се приписват на украинската войска, която интензивно се приготвя за пролетната си атака.

Сблъсъкът сред Пригожин и формалното военно управление е нещо, от което Путин досега се възползваше, като просто не се намесваше в спора. Целта е никой да не разполага с прекалено много въздействие, изяснява американското издание. Колкото по-дълго съветският президент се въздържа от коментар в този момент обаче, толкоз повече ще наподобява като че ли не знае по какъв начин да постъпи, написа в Туитър Абас Галямов, някогашен чиновник на Кремъл.

Можели " Вагнер ” дабъдезаменен?

Анализатори допускат, че военното управление в Москва ще се опита да отслаби въздействието на Пригожин и неговата наемническа войска, написа АРД. Лидерът на " Вагнер "  става все по-проблемен освен тъй като обществено подлага на критика министерството на защитата, само че и тъй като е напълно концентриран в сраженията в Бахмут в миг, в който съветските войски би трябвало да пази целия фронт.

Руски военни блогъри оповестяват, че Москва желае да стартира да употребява други наемнически групи в Украйна. По-конкретно се приказва за две - " Поток "  и " Редут ", изяснява немската обществено-правна медия. Бойци от тези две групи също се борят край Бахмут. Те обаче не разполагат нито с бойната мощ на " Вагнер ", нито със съществено командване на фронта.

Твърди се, че " Поток " и " Редут " се финансират от съветската държавна енергийна компания " Газпром " и са свързани с Министерството на защитата, макар че за бойците явно не постоянно е ясно на кого са подчинени, дали са наемници или постоянни бойци, изяснява АРД.

Рамзан Кадиров разгласи, че неговите бойци са подготвени да се бият за Бахмут.Снимка: AP/dpa/picture alliance

Малко откакто Пригожин разгласи, че ще изтегли бойците си от Бахмут на 10 май, чеченският водач Рамзан Кадиров пък заяви, че има подготвеност да изпрати своята военна група " Ахмат "  на фронта.

Украйнаневиждапризнацизаизтеглянена " Вагнер ”

Засега украинските военни не виждат признаци за скорошно евакуиране на наемниците на " Вагнер " от Бахмут, написа немският ФАЦ. " Тези изказвания бяха направени на фона на това, че Пригожин не може да извърши следващото си заричане да превземе Бахмут до 9 май ", съобщи в петък представителят на военното разузнаване на Украйна Андрий Черняк.

По думите му Пригожин единствено се пробва да трансферира отговорността за неуспехите си върху други.Според украинските военни и обвиняванията в липса на муниции не дават отговор на истината. " Само през днешния ден в Бачмут и покрайнините бяха изстреляни 520 снаряда от артилерия от друг вид ", съобщи представителят на армията Серхий Череватий. Според него същинската причина за изказванията на Пригожин са високите загуби на наемните войски - по 100 и повече убити дневно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР