Докато у нас театралните актьори се притесняват, че заради мерките

...
Докато у нас театралните актьори се притесняват, че заради мерките
Коментари Харесай

Как германците си представят театъра след пандемията

Докато у нас театралните артисти се тормозят, че поради ограниченията за сигурност ще би трябвало да играят главно пред празни седалки, в Германия измислиха по какъв начин да елиминират този психически проблем. „ Берлинер Ансанбъл “ сподели зала, в която множеството столове са отстранени, а някои от останалите са по двойки - тъй като хората по този начин или другояче посещават културни мероприятия основно в тази настройка. 

Ходенето на спектакъл след блокирането на ковид може да бъде не просто ново, а и по-приятно преживяване, в случай че проектите на водещите немски театри се осъществят.  Ще има повече място за краката на феновете и по-небрежно отношение към излизането до тоалетната. Няма да има антракт. Така ще се избегне скупчването на хора за малко време на малко пространство.

Докато Германия продължава да отпуска ограниченията за обществено разграничаване, провокирани от Covid-19, залите в множеството градове към момента чакат формалната дата, когато ще могат да отворят порти за публиката. Берлинският сенат разгласи в петък, че културните събития навън са позволени от 2 юни, само че театрите евентуално ще останат затворени до началото на септември. Обаче места като " Берлинер Ансамбъл " в немската столица към този момент дават визия по какъв начин може да наподобява театърът в свят на обществено разграничаване.

През последната седмица театърът край река Шпрее, учреден през 1949 година от Бертолт Брехт, е премахнал на 500 от 700-те места в главната си зала, с цел да се съобрази с държавните условия за 1,5 м безвредно разстояние сред феновете. „ Ако просто блокираме седалките или извадим единствено цели редове, това би изглеждало призрачно “, сподели артистичният началник Оливър Рийзе. Вместо това театърът преаранжира местата, като 70% от тях са за двойки. „ Искаме да създадем едно особено преживяване, което да се остане в прочувствената памет на хората. “

Цените на билетите ще останат същите, защото те към този момент са субсидирани от страната.  „ Ако решим да ги вдигнем, ще изпратим неприятен сигнал към общество, в което доста хора се борят за поминъка си сега. “

Томас Остермайер, шеф на спектакъл “Шаубюне ” в западната част на Берлин, споделя, че екипът към момента обмисля дали да не бъдат конфигурирани разделители от плексиглас, с цел да може да запълни залата със 150, а освен с 50 фенове. Осигуряването на обществено разграничаване на сцената и зад нея беше също толкоз предизвикателство, колкото и пред нея, споделят от екипа. Когато през октомври театърът на Курфюрстендам отвори още веднъж, след дълго планувано възобновяване, първите представления ще са монолог на швейцарския режисьор Мило Рау и моноспектакъл “Пер Гинт ” на Ибсен.

В " Берлинер отбор "  новата режисура на белгийския режисьор Люк Персевал е отсрочена за повече от година, защото изисква прекалено много артисти на сцената еднавременно. " Макбет " също бе изваден от репертоара, тъй като включваше артисти, които се целуват и други, които се бият.

Четенето на биографията на Шекспир обаче зарежда Остермайер с оптимизъм, че когато театрите отворят вратите си след лятната почивка, публиката ще се върне, споделя той.  „ Между 1603 и 1610 година лондонският “Глобус ” е бил неведнъж затворен с месеци поради бубонната чума и все пак този интервал е една от златните столетия на театъра “.

В Германия, както и у нас, театрите бяха измежду първите места, принудени да затворят врати при ускореното разпространяването на пандемията в средата на март, поради страховете, че са идеалната среда за разпространяване на вируса.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР