Докато свят светува, името на американеца от шведски произход Чарлз

...
Докато свят светува, името на американеца от шведски произход Чарлз
Коментари Харесай

Герой на света - наци № 1 на САЩ

Докато свят светува, името на американеца от шведски генезис Чарлз Огъстъс Линдберг (1902-1974) ще бъде изписано със златни букви в историята освен на Америка, само че и на човечеството. За своето време той прави нещо, което е близо до подвига на Юрий Гагарин - първия човек, полетял в Космоса. Защото Линдберг е първият човек в света, който прелита на 20 май 1927 година, за 33 часа и 30 минути, над Атлантическия океан, от Ню Йорк до Париж без междинно кацане. Трудно е от днешна позиция, когато самолетното пътешестване сред двата континента е нещо най-обикновено, да опишем еуфорията, с която е бил посрещнат този героизъм тогава. Линдберг е награден с най-високите американски оценки, а при започване на 50-те години с " Пулицър " за литература е отличена книгата му " Духът на Свети Луис ". И хлъц - същият този прочут човек е окичен с нацисткия Орден на немския орел! В обширните му биографии в интернет се разкриват какви ли не детайлности от живота му (драмата с отвличането и гибелта на 20-месечния му наследник раздрусва Америка), само че за това, че той е бил нацист щ 1 на Съединени американски щати и са го готвели да стане фюрер на Америка, мъчно може да се открие освен това от недомлъвки. Вече публикувахме текстове на американския публицист Теодор Драйзер за ролята на американския капитал в основаването на италианския и немския фашизъм, само че за нацизма, избуял на американска земя, мълчанието е в действителност оглушително.

Откъсите от книгата " Големият скрит план против Русия " на двамата забележителни американски журналисти Майкъл Сейърс и Алберт Кан, в които се повдига и тая завеса, в този момент са съвсем забравени. Някак си са неуместни в тоя миг и поразклащат така и така едвам държащия се на краката си американски имидж. А те са толкоз безапелационни, че стартира ли да чете човек книгата им, не я оставя, стига да я откри, несъмнено, тъй като през днешния ден тя е антикварна необичайност.

Нито една преживелица и нито един разговор в " Големия скрит план против Русия " не са измислени от създателите на тази книга. Материалите са взети от най-различни документални източници, за които са дадени инструкции в наличието на книгата.

М. Сейърс, А. Кан

Майкъл Сейърс, Алберт Кан, " Големият скрит план против Русия ", книгоиздателство " Модерно изкуство ", 1947 година

Американският коминтерн

Главната цел, която си поставяше тайната дипломация на Оста след 22 юни 1941 година, беше да се предотврати непременно присъединението на Съединените щати към англо-съветския съюз против нацистка Германия. Изолирането на Америка се предвиждаше в генералния проект на немското и японското основно командване като витална нужда. Америка стана прицелна точка на антисъветската агитация и интригите на Оста...

Още в първия миг на немското навлизане в Русия хор от гласове в Съединените щати предсказа неизбежния погром на Съюз на съветските социалистически републики. Нека процитираме единствено няколко типични изказвания на някои американци след нахлуването в Русия.

" Хитлер ще завладее Русия в тридесет дни. " - Маршал Дайес, народен представител, 24 юни 1941 година

" Само едно знамение, по-голямо от всички чудеса, може да избави алените от цялостен погром в едно късо време. " - Флетчер Прат в Ню Йорк пост " от 27 юни 1941 година

" Русия е наказана на крах и Америка и Англия са безсилни да спрат бързото й проваляне пред светкавичните удари на нацистката войска. " - Хърстовия " Ню Йорк джърнал Американ " от 27 юни 1941 година

" По щаб и управление, по образование и екипировка те (руснаците) не могат да се съпоставят с германците. Тимошенко, Будьони и Щерн не са от класата на Кайтел и Браухич. Чистката и политизирането са подкопали Червената войска. " - Хансон У. Болдуин в " Ню Йорк таймс от 29 юни 1941 година

...При влизането на Съединените щати във Втората международна война из страната работеха десетки фашистки организации, които се назоваха " антикомунистически ". Тези организация получаваха нареждания, а доста от тях и парични средства от Берлин и Токио. Между създателите на тези сдружения имаше платени немски агентиЕ През 1939 година в Съединените щати съществуваха не по-малко от 750 организации, които заливаха страната с пронацистки, антисемитски и антисъветски бюлетини. В името на спасяването на Америка от комунизма тези организации и издания изповядваха свалянето на американското държавно управление, установяването на американски фашистки режим и съюз с Оста против Съветска РусияЕ След Пърл Харбър редица от тези хора бяха привлечени под отговорност от американското министерство на правораздаването поради разпространението на гнусна агитация и приготовление на заприказва за събаряне на американското държавно управление. Независимо от това те продължаваха през цялата война да пропагандират, че силите на Оста водят " свещена война " и Съединените щати са подмамени в спора вследствие подстрекателствата на " еврейско-комунистически конспиратори във Вашингтон, Лондон и Москва. "...

5. Самотният орел

В края на 1940 година, когато Хитлер приключваше с поробването на Европа и се готвеше да се оправи и с Червената войска, на американската сцена се появи едно необичайно политическо събитие. То се наричаше " Комитет Америка на първо място " ( " Америка фърст комити " ). През цялата 1941 година " Америка на първо място " организираше из цялата страна посредством пресата и радиото, посредством всеобщи събрания, улични манифестации и всевъзможни други средства антисъветска, антибританска и изолационистична агитация.

За основатели на " Америка на първо място " се сочеха: военачалник Роберт Е. Ууд, Хенри Форд, полковник Роберт Р. Маккормик, сенаторите Бъртон К. Хуилър, Джералд П. Ней и Роберт Райс Райнолдс; депутатите Хамилтон Фиш, Клеер Е. Хофман, Стивън Дей и Катерина Люис, щерка на синдикалния лидер Джон Л. Люис. Виден член на комитета беше и Лаура Инголс; по-късно тя бе упрекната, че е платена агентка на немското държавно управление.

Друг нацистки сътрудник, който действаше зад кулисите - Джордж Силвестър Вийерек - пишеше огромна част от пропагандата, която разпространяваха американските " фърстери ". Ралф Таунсенд, осъждан след това като японски сътрудник, възглавяваше клона на комитета по западното крайбрежие и членуваше в публицистичната гилдия на пропагандните издания на комисията - " Скрайбнърс коментейтър и " Херолд ". (Редакторите на " Херолд " си служеха с приематели на къси талази, с които слушаха непрекъснато превзетата към този момент от Хитлер Европа, както и Япония. Приеманата по този метод агитация те вмъкваха в двата вестника..., които се раздаваха гратис из Съединените щати и на събранията на " фърстерите " Те се разпращаха и по пощата по лист, направен от Чарлз Линдберг, Хамилтон ФишЕ и други (бел. авторите)...

През юли 1942 година един обвинителен акт на Министерството на правораздаването окачествяваше " Америка на първо място " като агентура, която действаше за разслабване на морала на американските бойци.

За най-виден член и представител на " Америка на първо място " би трябвало да се смята американският авиатор Чарлз А. Линдберг, който се прояви като пронацистки и антисъветски пропагандатор в Европа и Америка.

Линдберг посети Германия през лятото на 1936 година Той пътува като посетител на немското държавно управление. Нацистите устроиха внушителни церемонии в чест на Линдберг и му оказаха всевъзможни почести. Висши нацистки служители му уредиха " инспекционни обиколки " из немските фабрики и въздушни бази. Нацистка Германия направи мощно усещане на Линдберг.

На обилните приеми, които му устройваше фелдмаршал Гьоринг и останалите нацистки големци, Линдберг изрази убеждението си, че немската авиация е непобедимаЕ

- Не мога да схвана що за демон е този американец! - съобщи командирът на немското въздухоплаване военачалник Бруно Льорцер през журналиста Белла Фром. - Той ще изкара мозъка на американците с приказките си за неуязвимото луфтвафе. А нашите таман това желаят.

- Той ще стане най-хубавата ни агитация, каквато можем да измислим - съобщи Аксел декор Бломберг, синът на министъра на войната, след един банкет в чест на Линдберг.

Две години по-късно, в най-решителните дни преди Мюнхенския пакт, Линдберг посети Съветския съюз. Там прекара единствено няколко дни. След завръщането си той незабавно стартира да популяризира слуха, че Червената войска е безнадеждно зле екипирана, зле подготвена и с невероятно командване. Той твърдеше, че Съветска Русия е негодна за съдружник в какъвто и да е боен съюз против Германия. Линдберг заявяваше, че било належащо да се върви с нацистите, а не против тях.

Самолетът на Линдберг в портокалово и черно стана нещо познато по летищата на разтревожените европейски страни, защото той летеше от една страна в друга и на всички места се застъпваше за сключването на политически и икономически съюз с Третия райхЕ (Описвайки пред един протест на " Фърстерите " активността си през този интервал, Линдберг съобщи на 30 октомври 1941 година: " До 1938 година аз имах вяра, че в случай че сред Германия, от една страна, и Англия и Франция, от друга, избухне война, в следствие ще имаме или една немска победа, или една изтощена и разрушена Европа. Ето за какво аз застъпвах концепцията Англия и Франция да разрешат на Германия да се уголемява на изток, само че без да афишира война! " (бел. на авторите).

Само три седмици след подписването на Мюнхенския пакт държавното управление на Третия райх показва формалната си преценка за услугите, които Линдберг оказа на нацистка Германия. На 18 октомври 1938 година на една вечеря в Берлин в чест на Линдберг фелдмаршал Гьоринг връчи на американския авиатор едно от най-високите немски оценки - ордена " Германски орел ".

Линдберг се завърна в Съединените щати малко преди да избухне войната през 1939 година, откакто прекара три и половина години в чужбина.

Още при нахлуването на германците в Полша и оповестяването на война на Германия от страна на Англия и Франция Линдберг се впусна в печатна пропаганда: войната против Германия е погрешна; същинската война би трябвало да се води към изток.

В една публикация, озаглавена " Авиация, география, раса ", поместена в ноемврийския брой на " Ридър Дайджест ", Линдберг заявяваше с език, изцяло подобен с тоя на Алфред Розенберг:

" Ние, наследниците на европейската просвета, сме изправени пред заплахата от една нещастна война; война измежду нашето семейство от народи; една война ще изтощи силите и унищожи съкровищницата на бялата раса. Азия напира към нас на съветската граница; всички непознати раси се надигат непреклонно. Мир и сигурност ще имаме единствено тогава, когато сме единни и можем да запазим най-скъпото си притежание - наследството на европейската си кръв. А това е допустимо, до момента в който сме способни да се запазим от непознати армии и от размесване с непознати раси. "

...През 1937 година Джон С. Маткалф, публицист от " Чикаго Дейли Таймс ", цитира следното изказване, което му направил Херман Шварцман, лидер на клона от " германо-американския бунд " в Астория, Лонг Айлънд: " Вие знаете кой може да стане фюрер на нашата огромна политическа партия - Линдберг! Да, това не е по този начин невероятно, както можете да си помислите. Той елементарно може да поведе обществото след себе си. Американците го обичат. Да, приготвят се доста неща, за които публиката към момента не знае. "

...Целият публичен уред на " Америка на първо място " се хвърли в всеобща протестна акция против изпращането на помощ по " заем-наем " на Съветския съюз. Чарлз Линдберг, депутатът Хамилтон Фиш, сенаторите Бъртън Хуилър и Джералд Ней, както и други депутати от " Америка на първо място " порицаха помощта за Червената войска и заявяваха, че ориста на Съветска Русия не визира Съединените щати. Хърбърт Хувър също взе присъединяване в акцията. На 5 август... някогашният президент направи обществена протестна декларация против помощта за Русия. Декларацията гласеше: " Последните събития повдигат подозрения дали тази война води неизбежно към независимост и народна власт. Тя не е единствено един международен спор сред тиранията и свободата. Англо-руският съюз разсея тази заблуда. "

Когато японците нападнаха Пърл Харбър, " Америка на първо място " се разтури публично. Председателят на комитета военачалник Ууд даде обещание, че членовете на комитета ще поддържат военните старания на Съединените щати против Германия и Япония. Линдберг се отдръпна от политическата сцена и постъпи при Хенри Форд като механически консултант на " Форд Мотор Къмпани ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР