Докато свободната преса увяхва в Ел Салвадор, проправителствените влиятелни лица в социалните медии стават все по-мощни

...
Разширяващата се мрежа от личности в социалните медии се засилва
Коментари Харесай

Разширяващата се мрежа от личности в социалните медии се засилва и отразява президента Найиб Букеле на Ел Салвадор

От МЕГАН ЯНЕЦКИ Associated Press, 13 август 2023 г., 12:07 ч. Емисията на TikTok беше осеяна с рутинни тренировки и видеоклипове, показващи любимите му части от страната му.

Това се промени преди около година, тъй като групи за защита на правата, гражданското общество и дори някои официални лица критикуваха президента на Ел Салвадор Найиб Букеле за нарушаване на човешките права при репресиите му срещу престъпни банди, и каза, че противоконституционната му кандидатура за преизбиране ще разяде демокрацията в страната.

В рамките на дни след като Букеле обяви кандидатурата си за втори петгодишен мандат, емисията на Гусман беше облепени с видеоклипове, описващи Букеле като „бъдещия освободител на Латинска Америка“ и хлъзгави монтажи на „мега-затвора“ на лидера за обвинени гангстери.

Видеоклиповете на инфлуенсъра в социалните медии рязко скочиха. 39-годишният член на партията на Букеле каза, че е намерил нова мисия: противодействие на негативната преса от независими медии за неговия популистки президент.

“(Журналисти) не не знам нищо. Всичко, което правят, е да седят на бюрата си и да гледат как президентът Букеле … полага огромни усилия да спаси хиляди животи. Но те не виждат това, защото никога не са се интересували от живота на салвадорците“, каза Гусман. „Ето защо сме тук. Да покажа истинската реалност.“

Гузман е част от разширяваща се мрежа от личности в социалните медии, действащи като мегафон за лидера на хилядолетието. В същото време Букеле разби пресата, неговото правителство прегърна тези влиятелни лица. Докато президентът се стреми да задържи властта, той се възползва от този поток от съдържание в полза на Букеле, превръщайки бавно централноамериканската си нация в информационна ехо камера.

„Новина организация, която прави разследване, не може да се сравни с звучащата дъска, която имат тези влиятелни лица, защото те заливат социалните ви медии с разказа на правителството“, каза Роберто Дубон, комуникационен стратег и кандидат за Конгреса от бившата партия на Букеле, FMLN. „Това, което имате, е апаратура за разпространение на тяхната пропаганда.“

Букеле, 42-годишен лидер, който често носи бейзболна шапка наобратно, работи години наред в политическа реклама преди социалните медии да се превърнат в ключ към изкачването му на власт преди пет години. Оттогава рейтингът му на одобрение скочи до 90%, според проучване на CID Gallup през юни. Съвременните политически послания на Букеле, харизмата и бруталните репресии срещу бандите в страната продължават да му печелят фенове в страната и чужбина дори в разгара на противоречията.

Правейки това, Букеле използва книга-игра, която все повече се използва от автократите на 21-ви век, каза Сева Гуницки, политолог от Университета на Торонто.

Социалните медии някога бяха приветствани като най-доброто демократично средство за организиране на протести, дори революции, по целия свят. Сега правителствата от Русия до Уганда сега го използват, за да контролират разказа.

„Те използват този инструмент на технологията за освобождаване, за да удължат и укрепят управлението си“, Гуницки казах. Такива правителства използват влиятелни лица, защото тяхното съдържание „не изглежда толкова като пропаганда и е по-скоро за оформяне на разказа по по-фини начини.“

Под Букеле, Ел Салвадор конструира сложна комуникационна машина. Той заключи достъпа до информация, която не съответства на официалните съобщения, и нае екипи от бивши журналисти, за да създадат видеоклипове с висококачествено качество, показващи как силите за сигурност се справят с бандите на нацията. Правителството също имитира Русия, изграждайки армия от технически подковани изпълнители – или „тролове“ – за създаване на фалшиви акаунти в социалните медии, разпространяване на неистини и тормоз на критиците.

At в същото време посланието му за решителен отговор на гангстерското насилие развълнува целия регион, набирайки сила в други нации, борещи се с престъпността в Латинска Америка и Карибите.

С това, „цяла индустрия“ е родена, тъй като влиятелни лица се захващат за имиджа на президента, каза Оскар Пикардо, директор на разследванията в университета Франсиско Гавидия в Ел Салвадор.

Проучване от университета на Пикардо и местното разследващо издание Factum проучи 69 акаунта в YouTube, подкрепящи Букеле, които общо имат повече последователи от населението на Ел Салвадор. Те откриха, че много акаунти – които правят пари чрез преглеждания и брой абонати – могат да печелят до десетки хиляди долари на месец, много повече от средната заплата в Ел Салвадор. Това съдържание се поглъща както в Ел Салвадор, така и от много от 2,3 милиона салвадорци, живеещи в Съединените щати.

Клъстерът от акаунти изпомпва близо 32 часа про -Съдържание на Bukele в един ден през май, установи проучването. Почти винаги отразявайки езика на правителството, 90% от анализираните видеоклипове съдържаха невярна или подвеждаща информация.

Един акаунт, Noticias Cuscatlecas, може да печели до $400 000 годишно, публикувайки видеоклипове на насилие атаки от предполагаеми членове на бандата, наслоени върху смразяваща музика, изчисляват UFG и Factum.

Каналът често завършва видеоклипове с едно и също послание: „(Букеле) измисли план за унищожаване този рак от обществото и невероятното е, че той успява. Сега хората вече не живеят в страх."

В TikTok един видеоклип заявява, че „Бог избра Букеле за президент на Ел Салвадор“. В YouTube личности, облечени като телевизионни водещи, атакуват правозащитни групи и журналисти. Те представят критиците на Букеле, избухнали в пламъци, докато твърдят, че каналът им „ви носи най-новите новини“. Други сядат за ексклузивно интервю с президента.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">През април президентът на Конгреса на Ел Салвадор Ернесто Кастро обяви, че отваря събранието за YouTubers и влиятелни хора в социалните медии, за да „информират обективно“.

„Правото да информираш и да бъдеш информиран е власт не само в ръцете на медийните компании", написа Кастро в Twitter.

Искания от AP за интервюта с Букеле и неговия кабинет по време на повече от четирите му години управление бяха отказани или игнорирани Двама души, запознати с вътрешната работа на медийната машина на Букеле, отказаха да говорят с АП поради страх от правителството.< /p>

За Гузман и други достъпът беше овластяващ, позволявайки им да разширят аудиторията си. Оттогава на Гузман беше предложен достъп до други големи събития като откриването на Игрите в Централна Америка и Карибите, нещо, което според експерти Букеле използва, за да покаже приятелско лице на света.

На врата на TikToker висяха идентификационни писма за пресата и той преливаше от гордост в правителствена прес-ложа, застанал сред други влиятелни личности със селфи стик.

„Ние сме тук, акредитирани , чувствам се сякаш съм част от това“, каза Гузман, очите му се сбръчкаха с широка усмивка.

Около него други се редуваха да интервюират един друг и да се хвалят колко души са били свързани с техните канали. Един мъж, облечен в хавайска риза, прескочи редици трибуни, за да получи по-добър сигнал. Когато Букеле излезе на сцената, за да изнесе реч, Гузман и други скандираха „Преизбиране!“

Правителството на Ел Салвадор не е първото, което отваря вратите си за социалните медии личности, но изследователи и критици казват, че атмосферата, създадена в Ел Салвадор, представлява особен риск, тъй като други лидери в региона се стремят да имитират Букеле.

Пикардо, изследователят на UFG, каза, че такива акаунти публикуват поток от съдържание, когато правителството се опитва да оповести нещо, като експеримента на лидера с биткойн, репресиите на бандата му или игрите.

Изследователят предупреди техният все по-враждебен тон действа като предвестник за по-нататъшно влошаване на свободите на печата, повтаряйки алармите на Държавния департамент за „подлавяне“ на журналисти от Букеле.

Наградените новини на Оскар Мартинес организация El Faro е сред онези, които са изправени пред атаки и тормоз заради интензивното си разследване на Букеле, включително аудиодоказателство, че администрацията на Букеле е преговаряла с банди, за да намали насилието.

Правителството откри дело срещу Ел Фаро за укриване на данъци, нещо, което новинарският сайт нарече „напълно неоснователно“. Телефоните на десетки журналисти бяха хакнати с шпионски софтуер Pegasus, редовно използван от правителствата за шпиониране на противници.

През април El Faro обяви, че ще премести своя център на дейност в Коста Рика поради ескалиращия тормоз.

Той се притеснява, че разследванията им са заглушени от потока от дезинформация и каза, че ако Букеле остане на власт на предстоящите избори, това ще постави репортери в Ел Салвадор “ много по-изложен на риск.”

„В този момент Букеле ще реши да се отърве от всяка пречка, която има в страната, и основната пречка, която има точно сега е свободната преса“, каза Мартинес.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР