Докато руските и украинските военни сили се борят за контрола

...
Докато руските и украинските военни сили се борят за контрола
Коментари Харесай

“Какво иска Путин, да ни убие всички?“ Хората в Харков са под обсада

Докато съветските и украинските военни сили се борят за контрола над огромните украински градове, Москва сменя тактиката, като от ден на ден разчита на ракети, артилерия и въздушни офанзиви, с цел да разрушава цивилна инфраструктура.

За Харков, вторият по величина град в Украйна, ситуиран в североизточната част на страната, това значи все по-безразборна акция, при която цивилните стават очевидци на бомбардирането на личните си домове, до момента в който ракети и артилерия се стоварват върху супермаркети, учебни заведения, лечебни заведения, жилищни блокове и църкви.

Рускоговорящият град е към момента под контрола на Украйна, макар че огромна част от всички 1,5 милиона поданици към този момент са напуснали града. Тези, които остават, разказват все по-тежки условия, които затрудняват и евакуацията.

„ Никакви евакуационни направления не са направени още, само че хората се пробват да си тръгнат “, споделя Ирина Евса пред в петък. Евса е жител на Харков и известна украинска поетеса.

По нейни думи водачите на такси са склонни да карат хората до железопътните гари, само че влаковете не се движат в открит график и това усложнява планирането на бягство от обсадения град.

„ Много е плашещо да пристигнеш на гарата и да не отидеш на никое място, тъй като може да се наложи да се прибереш назад доста бързо. Има бомбардировки от самото начало “, споделя Евса. „ Какво желае Путин, да ни убие всички? Да унищожи всичко? Не разбирам смисъла “.

Видео: кола заобикаля удари по улиците на Харков, 25 февруари.
Смяна на тактиката
По информация на украинската незабавна помощ над 2000 цивилни са били убити и хиляди други са ранени от началото на съветската инвазия на 24 февруари.

Украински и западни сили настояват, че Москва сменя тактиката с удари над цивилни пространства, с цел да опита да обезкуражи украинската опозиция и по този начин да обезпечи прогрес на съветската войска. „ Имайки поради забавянето на офанзивата и на съпротивата на украинци, Русия сменя тактиката “, сподели украинският министър на защитата Олексий Резников в събота.

Площадът на свободата в Харков, центърът на публичния живот в града, е ударен от съветска крилата ракета съгласно локалните управляващи. Други източни градове също са бомбардирани и обградени от съветски военни.
 Районът към локалната административна постройка. Според украинските управляващи мястото е било уцелено с ракети. Харков, 1 март 2022.
Например югоизточният град със 150 000 поданици Мелитопол, който към този момент е под съветски надзор, само че към момента има борби на територията му. След като градът се е сблъскал с дефицит на храна и вода, кметът Иван Фьодоров стартира да договаря с съветски военни да разрешат на цивилни да се изтеглят, както и да се достави всичко належащо на останалите. „ Ситуацията е на границата с филантропична злополука, в случай че офанзивите не спрат и не се отворят филантропични коридори “, споделя Фьодоров пред Current Time в петък.

Много от тези, съумели да избягат от Харков, разказват суматоха, боязън и потрес. Градът е едвам на 45 километра от съветската граница и има мощни стопански, културни и фамилни връзки с Русия.
 Снимка, оповестена в профила на украинската незабавна помощ в Телеграм. Мястото е пред централата на локалната администрация в Харков. 1 март 2022.
В началото на нашествието в Украйна Кремлин съобщи условията си за преустановяване на войната – признание на анексията на Крим, оповестяване на индиферентност, демилитаризация и „ де-нацификация “.

Путин упрекна украинското държавно управление, че е овладяно от крайнодесни неонацисти, макар че самият президент Владимир Зеленски е евреин. Също по този начин Кремъл се базира на хипотетична дискриминация против украинските рускоговорящи.

„ Моят татко е украинец, аз съм полу-руснак, майка ми е рускиня. Не чаках подобен срам от моя народ, от руснаците. Ужасно е “, споделя жител на Харков пред Current Time в събота, до момента в който в града се случват бомбардировки.
Предполагаеми военни закононарушения
Междувременно, до момента в който офанзивата в Харков нараства, основният прокурор към Международния углавен съд (МНС) в Хага Карим Хан заяви, че е почнал следствие на хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Украйна.

По време на обръщението си на 28 февруари Зеленски назова бомбардировките над Харков и умишленото целене на жилищни пространства „ военно закононарушение “.

Общо 39 страни са подкрепили досега апелите Русия да бъде изправена пред МНС. Украинският външен министър Дмитро Кулеба също по този начин поддържа основаването на специфичен интернационален арбитражен съд, с цел да бъдат съдени съветските водачи, виновни за експанзията против украинци. Това стана ясно от негово видео, излъчено в петък на събитие в лондонския Кралски институт за интернационалните връзки.

„ Борим се против зложелател, който е доста по мощен от нас “, споделя Кулеба. „ Но интернационалният закон е на наша страна и се надяваме да способства към това да победим. Въпросът в този момент е по какъв начин ще отговори интернационалната общественост “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР