Докато преговорите за повишаване на тавана на дълга на правителството

...
Докато преговорите за повишаване на тавана на дълга на правителството
Коментари Харесай

Как Уолстрийт се подготвя за възможния дефолт на САЩ

Докато договарянията за повишение на тавана на дълга на държавното управление на Съединени американски щати, възлизащ на 31,4 трилиона $, се ускоряват, банките и мениджърите на активи на Уолстрийт стартират да се приготвят за последствията от възможен дефолт.

Финансовата промишленост е била в очакване на сходна рецесия и преди, за последно през септември 2021 година, напомня Reuters.

Но този път относително късият период за реализиране на компромис кара банкерите да се тормозят, счита почитан чиновник в бранша.

Главният изпълнителен шеф на Citigroup Джейн Фрейзър съобщи, че този спор за тавана на дълга е " по-тревожен " от предходните.

Главният изпълнителен шеф на JPMorgan Джейми Даймън съобщи, че банката привиква ежеседмични срещи за вероятните последствия.

Какво ще се случи, в случай че Съединени американски щати изпаднат в несъстоятелност?

Държавните облигации на Съединени американски щати са в основата на международната финансова система, тъй че е мъчно да се оценят изцяло вредите, които би нанесъл един дефолт, само че финансовите водачи чакат голяма волатилност на финансовите, дълговите и други пазари.

Дори кратковременно нарушение на лимита на дълга би могло да докара до скок на лихвените проценти, спад на цените на акциите и нарушение на изискванията по заеми.

Пазарите за краткосрочно финансиране евентуално също ще замръзнат, считат от Moody's Analytics.

Имат ли проект институциите?

Банките, брокерите и платформите за търговия се приготвят за разтърсвания на пазара на държавни скъпи бумаги, както и за по-широка волатилност.

Това включва обмисляне по какъв начин ще реагират пазарите на сериозно финансиране; обезпечаване на задоволително технологии, кадрови потенциал и парични средства за справяне с огромни размери на търговия; инспекция на евентуалното влияние върху договорите с клиенти.

Големите вложители в облигации предизвестиха, че поддържането на високи равнища на ликвидност е значимо, с цел да се устои на възможни внезапни промени в цените на активите и да се избегне нуждата от продажба в най-неподходящия миг.

 

Платформата за търговия с облигации Tradeweb съобщи, че разисква с клиенти, браншови организации и други участници на пазара проектите си за деяние в изключителни обстановки.

Какви са вероятните сюжети?

Асоциацията на скъпите бумаги и финансовите пазари (SIFMA), водеща индустриална група, разполага с справочник, в който в детайли се разказва по какъв начин заинтригуваните страни на пазара на скъпи облигации - Банката на Федералния запас на Ню Йорк, Клиринговата корпорация за закрепен приход (FICC), клиринговите банки и дилърите на скъпи облигации ще споделят преди и по време на дните на евентуални пропуснати заплащания.

SIFMA преглежда няколко сюжета.

По-вероятният от тях планува Министерството на финансите да завоюва време, с цел да се разплати с притежателите на облигации, като разгласи преди заплащането, че ще трансферира тези скъпи бумаги с предстоящ падеж, удължавайки ги ден по ден.

Това ще разреши на пазара да продължи да действа, само че евентуално няма да се начислява рента за забавеното заплащане.

При най-неблагоприятния сюжет Министерството на финансите не изплаща главница и не удължава падежите. Неизплатените облигации няма да могат да се търгуват и трансферират по Fedwire Securities Service, която се употребява за запазване, прекачване и разплащане на държавни скъпи бумаги.

Всеки от сюжетите евентуално би довел до обилни оперативни проблеми и би претендирал ежедневни ръчни корекции в процесите на търговия и сетълмент.

" Това е невиждано, само че всичко, което се опитваме да създадем, е да сме сигурни, че ще разработим проект, с цел да преминем дружно през това, което може да бъде разрушителна обстановка ", съобщи Роб Туми, ръководещ шеф и асоцииран основен консултант на SIFMA за финансовите пазари, представен от организация Reuters.

Групата за пазарни практики на скъпи облигации (Treasury Market Practices Group - TMPG), спонсорирана от Федералния запас на Ню Йорк, също има проект, който е разгледала в края на 2022 година, съгласно протокола от срещата на уеб страницата ѝ от 29 ноември.

Нюйоркският федерален запас отхвърли да разяснява повече детайлности.

При предходни обстановки с тавана на дълга - през 2011 година и 2013 година, чиновниците на Фед и политиците създадоха справочник, който евентуално би обезпечил насочна точка, като последната и най-чувствителна стъпка е цялостното евакуиране на неизплатените скъпи бумаги от пазара, добавя Reuters.

Depository Trust & Clearing Corporation, която е притежател на FICC, съобщи, че следи обстановката и е моделирала разнообразни сюжети въз основа на наръчника на SIFMA.

" Работим с нашите сътрудници от бранша, регулаторните органи и участниците, с цел да подсигуряваме, че дейностите са координирани ", обявиха представители на групата.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР