Докато похапват в офиса си в пекинския квартал Жонкуанкун през

...
Докато похапват в офиса си в пекинския квартал Жонкуанкун през
Коментари Харесай

Xiaomi е готова да се превърне във фабрика за милиардери

Докато похапват в офиса си в пекинския квартал Жонкуанкун през 2010 година, 8 китайци вземат решение да основат марка смарт телефони, продаваща телефони на " почтени " цени.

Осем години по-късно Лей Джун и седемте други съоснователи на Xiaomi имат компания, която желае да оспори световното владичество на Apple и Samsung. Те се насочват към в началото обществено предложение, което се чака да бъде най-голямото от 2014 година, и би могло да сътвори 5-има нови милиардери, написа Bloomberg.

 8-те създатели на Xiaomi, по средата е Лей Джун
Източник:

8-те създатели на Xiaomi, по средата е Лей Джун

Xiaomi към този момент подаде документи за дебют на борсата в Хонконг, което ще оцени компанията сред 50 и 100 милиарда $, съгласно прогнози на специалисти, аккетирани от Bloomberg. Водещата фигура в компанията е Лей Джун, който е ръководител на борда, изпълнителен шеф и максимален акционер с дял от 31.4%. Останалите съоснователи имат общо 27% от нея.

Докато Лей и президентът на Xiaomi Лин Бин към този момент са милиардери, пазарна оценка от 50 милиарда $ ще сътвори трима нови милиардери. При пазарна стойност от 100 милиарда $ милиардерите ще станат петима. Това е следващият образец по какъв начин втората най-голяма стопанската система в света основава мега богаташи. Сред 500-те най-богати хора в света има 40 китайци (повече има единствено в САЩ), които имат общо 464 милиарда $, съгласно Индекса на милиардерите на Bloomberg.

 Общата стойност на каузи на създателите може да доближи $50 милиарда
Общата стойност на каузи на създателите може да доближи $50 милиарда

Колко огромно ще бъде положението на хората от Xiaomi зависи частично от броя на акциите, които ще бъдат пуснати в свободна продажба, като оценките варират от 15% до 25%.

Въпреки това продължаващият вкус на пазара за софтуерни компании е под въпрос. Онлайн доставчикът на здравни технологии Ping An Healthcare & Technology спадна под офертната цена на първия си ден от търговията си в Хонконг предходната седмица.

 Борсовият дебют на Xiaomi може да трансформира Лей Джун в един от най-богатите китайци
Източник:

Борсовият дебют на Xiaomi може да трансформира Лей Джун в един от най-богатите китайци

" През последните няколко тримесечия резултатите от листването след първичното предложение са смесени ", означи Съндийп Гантори, анализатор на финансовите принадлежности в UBS Global Wealth Management, разяснявайки възходящия брой IPO от китайски софтуерни компании.

Оценка в горния завършек на упования за Xiaomi диапазон зависи от това дали вложителите ще одобряват компанията като интернет любим, а освен като производител на евтини телефони. Дори в случай че Xiaomi реализира тази висока оценка, " е мъчно да се каже какъв брой дълго може да продължи ", твърди Мо Джиа, анализатор в Canalys в Шанхай.

 Китайската Xiaomi готви най-големия борсов дебют в света след излизането на Alibaba през 2014-а
Китайската Xiaomi готви най-големия борсов дебют в света след излизането на Alibaba през 2014-а

Но това може да е нож с две остриета за Хонконг

Оценката на стойност 50 милиарда $ с 25% дял, пуснат за обществена продажба, включващ единствено новоиздадени акции, ще оцени каузи на Лей на 11.8 милиарда $, до момента в който оценка от 100 милиарда $ с 15%, пуснати за продажба ще оскъпи каузи му до 26.7 милиарда $.

Това ще увеличи общото му благосъстояние до 28.3 милиарда $, в това число вложенията в Kingsoft и YY Inc., трансформирайки го в четвъртия най-богат китаец след Джак Ма, Пони Ма и Хуи Ка Ян. Ако Лей и останалите създатели решат да продадат част от съществуващите си дялове в предлагането, това би могло да повлияе върху крайната оценка.+
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР