Докато операцията за овладяване на Африн се очакваше от месеци,

...
Докато операцията за овладяване на Африн се очакваше от месеци,
Коментари Харесай

Турция опитва да управлява Африн, но среща трудности

Докато интервенцията за преодоляване на Африн се очакваше от месеци, оставаше въпросът кой ще ръководи града по-късно по този начин, че да дава отговор на турските ползи. Турция твърди, че ще остане, докато е належащо, само че в случай че не желае да бъде упрекната от Дамаск и Техеран в " окупация ", това няма да може да продължи постоянно.

Анкара сега залага на съперниците на Партията на демократичния съюз (PYD), които се изтеглиха от града в средата на март и това разреши той да премине под турски надзор. Турция счита PYD и военното ѝ крило YPG за разклонения на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и предстоящо пробва да работи с партии, отхвърляли в продължение на години ръководството на PYD като недемократично, даже властническо.

Сега, след военната интервенция в региона на Африн (с която стартира интервенция " Маслинова клонка " и съгласно турски военни занапред ще продължи), Турция придвижва напъните си на политическата сцена, написа някогашният външен министър и един от основателите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), Яшар Якъш, за онлайн изданието Arab News.

След като тези, до неотдавна опозиционни, организации се срещнаха в турския град Газиантеп обаче, дейностите им отприщиха гнева на други, неучаствали в " Конгреса за освобождение на Африн ", партии. Те упрекнаха групата от Газиантеп в изменничество, а от своя страна нападнатите партии започнаха да се придържат към линията на президента Реджеп Тайип Ердоган, съгласно който Африн в този момент ще бъде " върнат на същинските си притежатели ", споделя " Ал Монитор ".

Тези кюрди - като да вземем за пример членът на Кюрдистанския народен съвет Абдулазиз Темо - съпоставят намерено PYD с ислямистки екстремисти и я назовават кюрдската " Ислямска страна ", като по думите им тя желае да си направи база в Африн, каквато ПКК си сътвориха в планината Кандил в Иракски Кюрдистан. Тези позиции се тиражираха неведнъж от кюрдски медии.

Особеното при Кюрдистанския народен съвет, който беше основан от някогашния към този момент президент на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, е, че той в началото беше основан с концепцията да ръководи структурите на Рожава (самопровъзгласен район в Северна Сирия, който тогава сирийските кюрди още не третираха като " федерална " единица). По-късно обаче той стана част от Сирийската национална коалиция, основана в Турция и със смесени усеща към Анкара, само че и към PYD, упреквани от КНС в " маргинализация ".

 Кадър от Африн.
© Associated Press

Кадър от Африн.

Обещания

Според Фехим Таштекин от " Ал Монитор " декларацията от Газиантеп - с която се поставят стъпки за бъдещото " присъединяване на хората " в ръководството - на процедура е замислена като инструмент за турски надзор, а PYD гледа на това като " окупация ". Според декларацията обаче управническият орган за Африн първоначално ще бъде основан в Газиантеп ( " краткотрайно заседание " ), а когато се реалокира, ще помогне за създаване на локален съвет, разоръжаване на цивилните, възобновяване на институциите и ръководство на просветителната, здравната и правосъдната системи и обезпечаване на обезщетения за жертвите на последния цикъл на принуждение. Обещават се и свободни медии и независимост на словото - на фона на обвинявания от досегашната съпротива, че PYD са заглушавали всяка опозиция.

" Временният съвет " от 35 души - 24-ма кюрди, осем араби, алевит, язид и туркмен - няма да ръководи самичък. Според представителя на Конгреса за освобождение на Африн Хасан Шинди Анкара ще назначи шеф и заместник-управител на Африн, освен това става въпрос за " някого от Турция ", а Африн ще се координира със прилежащата турска провинция - Хатай.

Очаква се Турция да образова полицията на Африн и да приложи други управнически решения, към този момент въведени в турската " буферна зона " сред кюрдските територии в Северна Сирия, тази сред Ал Баб, Азаз и Джараблус, завършена при интервенция " Щитът на Ефрат ". За турски управнически фрагменти в тези " усвоени " градове приказва турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу през януари. През март пък президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че назначението на шеф е въпрос на време.

 Турция пробва да ръководи Африн, само че среща компликации
© Associated Press

Какво може да се обърка

В други елементи на Северна Сирия кюрдски партии отхвърлят събранието от Газиантеп като нелегитимно. Това се случва и с организацията " Движение за демократично общество ", която ръководи " Рожава " и осъди протичащото се като " изменничество ", легитимиращо " окупацията " и приемащо " демографски промени " в Африн. Последният боязън е обвързван с обстоятелството, че хиляди кюрди напуснаха града и региона към него поради турската намеса.

Въпросът е какво ще стане с кюрдската конструкция от Газиантеп, когато турските пари свършат, написа " Ал Монитор ".

Друг проблем е резолюция 2254 на Съвета за сигурност - тя гласи, че политическият преход в Сирия би трябвало да е " воден от сирийци и осъществяван от сирийци ", отбелязва някогашният първи посланик Яшар Якъш за Arab News. Спорно е и до каква степен Конгресът за освобождение на Африн отразява тъкмо волята на кюрдите в града - регионът на Африн е най-големият плътно обитаем с кюрди в Сирия и не е лесна задача да се намерят хора, които не поддържат PYD без значение от реториката на Турция, отбелязва още изданието. Освен това, когато Сирия някой ден има държавно управление (след края на конфликта), този съвет е евентуално да бъде разхлабен и Анкара ще загуби надзор върху процеса.

Иран също е вероятен източник на проблеми - представителят на президента Ердоган Ибрахим Калън сподели, че Анкара няма да одобри настояването на Техеран да се изтегли от Африн, и повтори, че интервенция " Маслинова клонка " " ще продължи, до момента в който целият регион към Африн, в това число Тел Рифаат, е прочистен от терористични детайли ". Според Калън Ердоган е разискал тематиката с сътрудника си Хасан Рохани на срещата им за Сирия в Анкара, заяви " Хюриет дейли нюз ", без да навлиза в детайлности.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1324)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР