Докато не се конституира ръководство на Народното събрание, то не

...
Докато не се конституира ръководство на Народното събрание, то не
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Не е възможно НС да има двама председатели, нещо като двама консули в древния Рим

Докато не се конституира управление на Народното събрание, то не може да се занимава с други въпроси и да включва други точки в своя дневен ред. Това съобщи Янаки Стоилов в студиото на " Денят стартира ".

" Не виждам някакъв парламентарен проблем дотук. Ако става дума за нарушаване, това може да се установи единствено с решение на Конституционния съд. Депутатите си дават сметка, че първото съвещание на Народно събрание не е приключило, тъй като съгласно наредбите на Конституцията, на първото съвещание се избира ръководител и заместник-председатели ".

Стоилов съобщи, че процедурата би трябвало да приключи с позитивен резултат през днешния ден или най-късно на следващия ден, тъй като противоположното би означавало неспособност Народното събрание да продължи своята работа. Той разяснява и предлагането зя ротационно председателство.

" Не е допустимо Народното събрание да има двама ръководители, нещо като двама консули в Древния Рим, въпреки че някои партии имат съпредседатели. Държавните институции не позволяват такова повтаряне, само че допускам, че концепцията на това предложение е да има поредни ръководители на Народно събрание. За да стане това, би трябвало да има политическо съглашение един път и повторно да се фиксира период, до който първият ръководител да приключи своите пълномощия, с цел да се избере идващ ".

Положителният резултат на избора на ръководител на Народно събрание не е равноценен на болшинство, разяснява Стоилов. Оттеглянето на една от номинациите не взема решение въпроса, защото би трябвало най-малко още 2-3 групи да се причислят към оферти претендент на първата група.

" Възможно е разискването на претендент от трета група, само че тук не се преценят толкоз персоналните качества на претендентите, а позиционирането на самите партии. Ако има воля в партиите с по-голяма представителност да поддържат трети претендент, това също е излаз ", сподели конституционалистът.

Дали ще има база за съставяне на държавно управление ще стане ясно на консултациите при президента, разяснява още Янаки Стоилов. Според него в случай че Народно събрание се оправи с избора на ръководител, методът да просъществува е да набележи три-четири съществени задания, които да реши.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР