Докато не бъдат регулирани по някакъв начин цените, обедняването ще

...
Докато не бъдат регулирани по някакъв начин цените, обедняването ще
Коментари Харесай

Икономист: Очаква ни нов заем от 15 млрд., влизаме в дългова спирала

Докато не бъдат контролирани по някакъв метод цените, обедняването ще бъде много дълъг развой.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Агоп Каспарян.

Това, което привнася високата инфлация в България е, че високите цени са върху енергоресурсите и върху храните, които удрят най-бедното население. Това способства да имаме чувство, че инфлацията е над 50%. Моята прогноза е, че инфлацията няма да бъде регулируема добре, тъй като политиките на страната сега са проинфлационни.

Тегленето на нов дълг е проинфлационна мярка, която е ориентирана да се запушват дупки в бюджета. Най-лошото е, че сега не е преференциален лихвеният %. Януари можехме да вземем на 1.1% до 1.5% рента, само че не го направихме. Това увеличение на лихвения % до 4% сега коства на страната 700 млн. спомагателни разноски, заради това, че теглим държавен заем за милиард.

 
Тепърва ще има още милиарди, тъй като се видя, че предплатени вноски по проекта за възобновяване и развиване най-вероятно няма да получим, което е над 2 милиарда дупка в бюджета.
Влизаме в една дългова серпантина и тези 4% евентуално ще ни се костват много ниски след половин или една година.

Именно тук ние като население и като страна би трябвало първо да понижим разноските. Виждате какви разточителства има. Имаме извънредно високи доходи от продажбата на ток. България е третият експортьор на електрическа енергия в Европа. Можем да понижим разноските от някои от най-безумните политики за обезщетения за бизнеса и популацията. Визирам безвъзмездни детски градини, нулева ставка на хляба, тъй като както се вижда това с нищо не усъвършенства благосъстоянието на народа.

Според мен следващата година ни чака нов заем от 15 милиарда, защото може би ще имаме 10 милиарда недостиг и 5 милиарда падежиращ дълг. Бюджетът ще е много постен, тъй като ние влизаме в дългова серпантина и в случай че продължаваме по този метод, това няма да докара до нищо положително. Ако имаме рационален министър на финансите би трябвало да ограничи разноските и да усили приходите.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР