Докато най-мощните производители на петрол в света обмислят по-нататъшни съкращения

...
Докато най-мощните производители на петрол в света обмислят по-нататъшни съкращения
Коментари Харесай

Цените на петрола държат Русия в комфортната икономическа зона

Докато най-мощните производители на нефт в света обмислят по-нататъшни съкращения на доставките, Русия няма огромен тласък за радикална смяна, защото приходите ѝ от енергоизточници са високи, цените на петрола са по-високи от прогнозите ѝ, а бюджетният недостиг на страната понижава, написа в собствен разбор Reuters.

Министрите от ОПЕК+, която сплотява Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, водени от Русия, се срещат в неделя във Виена. По време на срещата организацията ще обмисли дали да направи спомагателни съкращения на доставките на нефт, оповестяват източници на осведомителната организация.

Цените на суровия нефт се намалиха с 16% от края на септември, защото добивът в Съединени американски щати, най-големият производител в света, се задържа на рекордно високи равнища. В същото време пазарът е угрижен за растежа на търсенето, изключително от страна на Китай, който е вносител №1.

" Не виждам аргументи да променяме нещо коренно ", декларира при изискване на анонимност източник, непосредствен до съветското държавно управление, по отношение на идната среща на ОПЕК+, като прибавя обаче, че към момента има късмет за изненади.

Саудитска Арабия, Русия и други членове на ОПЕК+ към този момент поеха ангажимент за редуциране на добива на нефт с 5,16 млн. барела на ден, или към 5% от дневното световно търсене, в поредност от стъпки, почнали в края на 2022 година

Зона на комфорт

Президентът Владимир Путин счита, че Русия не просто е оживяла, а процъфтява макар най-строгите западни наказания, налагани в миналото на огромна стопанска система, в това число ограничение на цената на съветския нефт до 60 $ за барел.

След свиването през 2022 година съветската стопанска система ще нарасне с към 3% през тази година, което е по-бързо от Съединени американски щати и еврозоната, сочат съветските прогнози.

Стабилните международни цени на петрола през тази година и все по-широкото потребление от страна на Москва на „ сенчести флоти “ от танкери значи, че огромна част от съветския нефт се търгува най-вече над тавана, натрапен от Запада.

Базираният в Москва самостоятелен петролен анализатор Алексей Кокин разяснява пред осведомителната организация, че цените на петрола са се намалили от " доста удобни " равнища до " просто удобни “:

" Ето за какво наподобява, че няма особена потребност от внезапни придвижвания за Русия. Оставянето на индустриалните ограничавания в настоящия им тип е допустим вид ".

Русия е заложила в бюджета си цена на сорта Уралс, водещия ѝ вид нефт, от 4 788 рубли (53,36 долара) за барел през тази година. В петък цената му падна под избраното от Запада пределно равнище от 60 $ за барел на фона на повишението на фрахтовите ставки, подхранвано от новите наказания на Съединени американски щати против корабособствениците и по-ниските международни цени на петрола. Въпреки това тя остана по-висока от 5000 рубли за барел, а във вторник още веднъж надвишава 60 $ за барел.

Приходи за Русия

Бюджетният недостиг на Русия понижава в допълнение през предишния месец с помощта на по-високите цени на петрола, по-ниския курс на рублата и притока на тримесечни данъчни заплащания.

Руският недостиг за първите 10 месеца на годината възлиза на 1,24 трилиона рубли (13,45 милиарда долара), или 0,7% от брутния вътрешен артикул (БВП). Това е надалеч по-добре от първичните упования за недостиг от 2,93 трилиона рубли, или 2% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година

Приходите от петрол и газ през октомври се усилват с 27,5% по отношение на година по-рано, макар че за първите 10 месеца на годината те са намалели с 26,3%.

Но делът на продажбите на сила в постъпленията във федералния бюджет - който преди надхвърляше 50% от общите бюджетни доходи - фрапантно понижава. През 2022 година той възлиза на 41,6% от общите бюджетни доходи, до момента в който през януари-септември тази година продажбите на петрол и газ съставляват 28,3% от общите приходи в размер на 19,73 трилиона рубли (220 милиарда долара).

Русия остава суперсила в региона на естествените запаси

По всичко проличава, че Русия остава суперсила в региона на естествените запаси. Страната е преди всичко по продажба на зърно в света, а по едно и също време с това изнася торове и други селскостопански първични материали. Другите ѝ съществени източници на бюджетни доходи са данъкът върху добавената стойност, изключителният налог в размер на 300 милиарда рубли, както и други спомагателни налози.

" Руският бюджет е по-чувствителен към цените на петрола и обменния курс на рублата, в сравнение с към добива на нефт, тъй че страната ще е склонна да поддържа актуалните цели за рандеман на нефт, до момента в който суровината се търгува сред 75 и 100 $ за барел ", счита Роналд Смит, старши анализатор на BCS World of Investments в Москва.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР