Докато на Запад разглеждат участието на Пекин в мирните преговори

...
Докато на Запад разглеждат участието на Пекин в мирните преговори
Коментари Харесай

Тезата за „промяна на тона“ на Пекин към конфликта в Украйна цели да създаде раздор с Москва, смятат китайски експерти

Докато на Запад преглеждат присъединяване на Пекин в мирните договаряния за Украйна, които се организираха предходната седмица в Саудитска Арабия, като „ допустима смяна на тона “, китайски специалисти показват, че позицията на страната не се е трансформирала, а наличието ѝ на форума алармира за „ по-зрял миг за разговор “, както и че сходна западна изразителност цели само да посее разкол сред Китай и Русия.

Срещата в Джеда, Саудитска Арабия, бе втората сходна след първия кръг от договарянията в Копенхаген през юни, на който Китай бе поканен, само че не участва. По тази причина настоящето присъединяване на Пекин се преглежда като „ забележителен пробив “. Според източник от Европейски Съюз, представен от „ Гардиън “, Китай „ взе участие интензивно и бе надъхан позитивно по отношение на концепцията за трета среща на такова равнище “. В коментар на „ Ройтерс “ пък се показва, че решението на Китай да се причисли към договарянията в Саудитска Арабия е сигнал за „ вероятни промени в метода на Пекин “ към украинската рецесия.

Цуей Хън, учител в обучителния център на Китай и Шанхайската организация за съдействие, обаче отбелязва, че изборът на Пекин да участва на срещата в Джеда, само че не и тази в Копенхаген, демонстрира поредната позиция на страната по въпроса. „ Срещата в Копенхаген през юни бе ръководена от Съединени американски щати, които авансово взеха решение да държат Русия виновна. И това сигурно е нещо, с което Китай не е склонен. Този път в Саудитска Арабия диалозите напреднаха по-скоро в неутрална среда, където можехме да чуем гласове от разнообразни страни и да споделим нашите възгледи “, показва той.

Джан Хун, теоретичен помощник в Института за съветски, източноевропейски и централноазиатски проучвания към Китайската академия за обществени науки, споделя, че моментът не е бил подобаващ по време на договарянията в Копенхаген, акцентирайки напрежението сред Пекин и Вашингтон и неналичието на благоприятни условия да бъде осъществено мирното предложение на Киев. „ Този път имаше разлика в тона от страна на Украйна, което демонстрира, че се е отворило място за договаряния и това сътвори позитивна атмосфера за връзка “, отбелязва Джан.

Освен това наличието на Китай на срещата в Джеда се дължи частично на околните му връзки със Саудитска Арабия. Нейното домакинство на събитието има по-голямо значение, защото тя е значим член на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и незападна страна, както и огромна икономическа мощ в Близкия изток и измежду мюсюлманския свят, показват китайските специалисти.

Въпреки че след срещата не беше оповестено взаимно изказване, имаше съглашение, че ще бъдат основани работни групи, които да разработят детайлности за мирната формула на Украйна, до момента в който паралелна група на посланиците ще продължи техническата работа по въпросите. Работни групи ще проучат решения по отношение на световната продоволствена сигурност, нуклеарната сигурност, екологичната сигурност, филантропичната помощ, освобождението на военнопленници и отвлечени деца.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР