Докато климатичните активисти от Extinction Rebellion се готвеха за нова

...
Докато климатичните активисти от Extinction Rebellion се готвеха за нова
Коментари Харесай

Коронавирусът спря протестите по улиците и екоактивистите се пренасят в интернет

Докато климатичните деятели от Extinction Rebellion се готвеха за нова година на митинги през 2020, главните им опасенията варираха от евентуални нови полицейски и законови ограничавания за уличните митинги до това по какъв начин да усилят броя, многообразието и ефикасността си, написа Фондация " Томсън Ройтерс ".

Сега имат напълно нов проблем - епидемията от ковид.

На фона на възбраните за събирания на хора по целия свят най-хубавата тактичност на групата - провеждането на всеобщи улични митинги, които да привлекат публичното внимание върху заканите от климатичните промени - към този момент не е нито рационална, нито допустима, споделят деятели.

Вместо това Extinction Rebellion (XR), сходно на студентските климатични стачки, водени от шведската тийнейджърка Грета Тунберг, търси нови способи да остави отпечатък - от акции онлайн до потребление на мрежите си за борба с вируса.

" Ние сме част от XR, тъй като сме изпитващи състрадание човеци, които са видели по какъв начин се нанася щета на всичко, което обичат ", споделя Вишал Чаухан, член на " Лекари за XR ", основан в Лондон.

" Ние действаме по непосредствените закани - и тъкмо това е коронавирусът сега ", споделя още някогашният доктор в незабавна помощ, описвайки по какъв начин доста членове на придвижването пренасочват силата, с цел да оказват помощ на общността и на уязвими съседи. " Това, което тази здравна рецесия прави, е хората да осъзнаят какво е значимо и това може да помогне за дейностите против климатичните опасности в бъдеще ", прибавя той.

Протестните придвижвания за климата се появиха по света през 2019 година, а младежките климатични стачки привлякоха милиони хора по улиците.

В Лондон английското държавно управление разгласи изключително състояние за климата и по-късно дефинира 2050 година като цел за нулеви чисти излъчвания няколко седмици след невиждан митинг на Extinction Rebellion в столицата.

По-рано този месец така наречен Петъци за бъдещето - проведени от младежи митинги за климата, трансферираха седмичните си акции онлайн, употребявайки хаштага в " Туитър " #ClimateStrikeOnline (Климатична стачка онлайн).

" В рецесия ние променяме държанието си и се приспособяваме към новите условия за положителното на обществото ", написа Тунберг в " Туитър " предходната седмица, обръщайки се към своите над 4 милиона почитатели. " Трябва да се обединим зад специалистите и науката. Това, несъмнено, важи за всички рецесия ", означи тя.

Активисти в страни от Индия до Сиера Леоне и Русия се отзоваха на апела, публикувайки свои фотоси с протестни плакати в обществените мрежи, като тези изявления от време на време бяха координирани, тъй че да се появяват в еднакъв час.

Продължаващите да стачкуват по улиците споделят, че пробват да съблюдават препоръчваната от здравните управляващи " обществена отдалеченост ".

Младежкият деятел от Кения Макена Муигай разяснява, че разпространяването на вируса е наложило отлагането на общоафриканска стачка, планувана за 24 април.

" Мисля, че в този момент всичко ще бъде цифрово ", споделя тя в изявление по телефона пред фондация " Томсън Ройтерс ".
По думите ѝ пандемията от ковид може да понижи излъчванията на международно равнище, защото китайските промишлености се забавят и повече хора си стоят вкъщи. Но що се отнася до това да се чуе гласът на хората по климатичните въпроси, е проблем, прибавя тя.

Според Чаухан обаче усилването на обществените и общностни връзки в отговор на ковид, до момента в който хората работят дружно, с цел да се оправят със опасността, може да постави основите за по-ефективни бъдещи дейности против климатичните закани.

Засега английското поделение на Extinction Rebellion съобщи, че всеобщите публични събирания няма да се провеждат, в случай че не е задоволително безвредно, което значи, че плануваният за май митинг в Лондон няма да се състои. " Но ще изготвим различни, изобретателни проекти за май и юни ", дава обещание групата в " Туитър ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (778)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР