Докато изследователските телескопи в космоса като “Хъбъл (на снимката) отправят

...
Докато изследователските телескопи в космоса като “Хъбъл (на снимката) отправят
Коментари Харесай

Скоро сателитите ще ни наблюдават навсякъде постоянно

Докато изследователските телескопи в космоса като “Хъбъл ” (на снимката) насочат поглед към далечната галактика, все по-голям брой спътници с камери следят протичащото се на Земята в елементи (снимка: CC0 Public Domain)

Сателитните изображения се усъвършенстват непрекъснато, а резолюцията им става все по-добра. Все повече са и компаниите, които се стремят да построяват сателитни „ съзвездия “ в небето. Естествено, задачата им е да продават изображенията. Ако съвместим тези фрагменти с данни от GPS, дронове, изявления в обществените мрежи и локационни данни от телефоните, се оказва, че можем да разберем за всеки човек по кое време къде върви, какви обекти посещава, къде учат децата му. Какво значи това за неприкосновеността?

През 2013 година полицията в Грантс Пас, Орегон, получава сигнал, че мъж на име Къртис Крофт отглежда нелегално марихуана в задния си двор. Проверяват в Гугъл Earth. Четиримесечното сателитно изображение демонстрира стройни редици растения в парцела на Крофт. Ченгетата нахлуват в дома му и изземват 94 растения.

През 2018 година бразилската полиция в щата Амапа употребява сателитни изображения в действително време, с цел да открие място, където дърветата са изтръгнати от земята. Когато отиват там, откриват, че мястото се употребява за нелегално произвеждане на дървени въглища. Арестуват осем души във връзка със схемата.

Китайските държавни чиновници отхвърлят съществуването на концентрационни лагери за уйгури в провинцията Синдзян. Казват, че там има „ професионални учебни заведения “. Но правозащитниците употребяват сателитни изображения, с цел да покажат, че доста от „ учебните заведения “ са заобиколени от наблюдателни кули и бодлива тел.

Иновациите изпреварват регулациите

Всяка година наличните сателитни изображения стават все по-качествени, с явен облик, и се вършат по-често. И броят им пораства. Ако през 2008 година е имало 150 спътника за наблюдаване на Земята, сега са над 750. Сателитните компании не оферират 24-часово наблюдаване в действително време, само че има съображение да се счита, че се доближават към това.

Защитниците на неприкосновеността предизвестяват, че нововъведенията в сателитните изображения изпреварват способността на държавните управления да контролират технологията. Ако в този момент не наложим по-строги ограничавания, споделят те, един ден всички – от рекламните компании до подозрителните съпрузи и даже терористичните организации – ще имат достъп до принадлежности, които преди бяха средство единствено на държавните шпионски организации. Което би означавало, че във всеки един миг всеки може да следи всеки различен.

Все по-ясни изображения

Комерсиалните сателитни изображения сега са много положителни: задоволително качествени, с цел да се види добре автомобил, само че не задоволително, с цел да се схванат марка и модел. Събирани задоволително постоянно, такива изображения вършат допустимо фермерът да следи здравето на културите си на полето, само че въпреки всичко не се вършат толкоз постоянно, че хората да могат да проследят по кое време идват и си отиват съседите. Тази скица е умишлена. В реалност спътниците могат да снимат доста по-подробни изображения, само че най-малко към този момент тези качества са непокътнати за военните шпионски спътници.

Разделителната дарба разрешава подробност до 25 см. Тази резолюция е задоволително добра, с цел да задоволи множеството клиенти. Инвеститорите могат да предвиждат доставките на нефт по сенките, следени в резервоарите за предпазване на нефт. Фермерите могат да следят наводненията, с цел да защитят своите култури. Правозащитните организации могат да наблюдават потоци от бежанци, да вземем за пример от Мианмар и Сирия.

Но сателитните изображения се усъвършенстват по метод, който вложителите и компаниите неизбежно ще желаят да употребяват. Компанията за изображения Planet Labs сега поддържа 140 спътника. Те са задоволителни, с цел да преминат над всяко място на Земята един път дневно.

Maxar, до неотдавна DigitalGlobe, която изстреля първия комерсиален спътник за наблюдаване на Земята през 1997 година, построява цяло „ съзвездие “, което ще може да преглежда всяко място на света по 15 пъти дневно. BlackSky Global дава обещание нейните спътници да надничат над множеството огромни градове до 70 пъти дневно. Това може да не е задоволително, с цел да се наблюдава всяко придвижване на обещано лице, само че ще покаже кога на деня нечия кола е на обещано място или не е.

Някои компании даже оферират видео онлайн от космоса. Още през 2014 година новостартираща компания от Силициевата котловина, наречена SkyBox (по-късно преименувана на Terra Bella, след това закупена от Google), стартира да популяризира HD видео клипове с дължина до 90 секунди. А компанията EarthNow споделя, че ще предложи „ непрестанно наблюдаване в действително време “, освен това „ със забавяне от към една секунда “, макар че някои считат, че преувеличава опциите си.

Всеки се пробва да се приближи до „ жива карта “, споделя Чарли Лойд от Mapbox, който основава персонализирани карти за компании като Snapchat и Weather Channel. Все отново Лойд и сътрудниците му считат, че сме „ извънредно надалеч от [възможността за снимане на] пълноценно видео на Земята с висока разграничителна дарба “.

Алтернативни облици

Някои от най-радикалните разработки в наблюдението на Земята включват не обичайна снимка, а по-скоро радарно наблюдаване и хиперспектрални изображения, които улавят характерни дължини на електромагнитните талази отвън забележимия набор. Облаците могат да скрият облика на Земята във забележимата светлина, само че спътниците могат да обхванат през тях благодарение на радарни технологии, които не се въздействат от облачната завивка. Технологията може да дефинира височината на обект с акуратност до милиметър.

НАСА употребява сходен радар от 70-те години на предишния век. Но фактът, че Съединени американски щати го утвърди за комерсиална приложимост предходната година, е доказателство за неговата мощност и политическа значителност.

Междувременно фермерите могат да употребяват хиперспектрално наблюдаване, с цел да наблюдават дадена просвета и да схващат в какъв стадий от цикъла на напредък се намира. И геолозите могат да употребяват технологията – с цел да открият структурата на дадена канара, която може да е удобна за рандеман. Същата система може да се употребява и от военни служби или терористи за идентифициране на подземни бункери или нуклеарни материали.

Повече подробност

Разделителната дарба на сателитните изображения също евентуално ще се усъвършенства с всеки идващ ден. 25-сантиметровият таван, заложен в този момент, ще бъде предизвикван, защото конкуренцията на интернационалните сателитни компании се усилва. Съперничеството тук разрешава всевъзможни удари „ под пояса “. Нищо не пречи, да речем, китайска компания да снима и продава изображения с 10 см разграничителна дарба на клиенти по целия свят.

Нещо, което ще направи сателитните фотоси доста по-мощно оръжие, е способността да се обработват огромни размери фрагменти. Това става допустимо с помощта на напредъка на AI. Аналитични компании като Orbital Insight и SpaceKnow подават образни данни на логаритми, предопределени да разрешат на всеки с интернет връзка да „ разгадава “ изображенията.

Инвеститорите употребяват този разбор, с цел да правят оценка, да вземем за пример, икономическата интензивност на дадени райони въз основа на светлината, която се излъчва оттова през нощта. И крадците могат да сканират града, с цел да дефинират кои фамилии са отвън града най-често и за какъв брой време.

Екосистема от данни

Сателитните компании и тези за автоматизирани разбори споделят, че анонимизират данните, с които боравят, като ги „ почистват “ от идентифициращи детайли. Но даже в случай че спътниците не разпознават лица, тези изображения, комбинирани с други потоци от данни – от GPS, охранителни камери, дронове, изявления в обществените медии – могат да съставляват опасност за поверителността.

При предпочитание всичко може да се наблюдава за всеки човек – къде върви, в какви магазини влиза, къде вървят децата му на учебно заведение, какви религиозни институции посещава, с какъв брой хора се среща и къде, споделя Питър Мартинез от фондация „ Сигурен свят “.

Към всичко това следва да прибавим и вездесъщите проследяващи устройства, които всички ние непринудено носим – телефоните в джобовете ни. Независимо от настройките, всяко от тях непрекъснато картира всяко наше придвижване.

Не бива да сме наивни – сходно на всички принадлежности, сателитните изображения са обект на злоупотреби. Дори сателитната компания да замъгли фрагментите от даден район, това е задоволително за заинтригуваните лица да се досетят, че там се случва „ нещо “.

Скъпо е, към този момент

Нещо, което към този момент ни избавя от перманентното небесно наблюдаване, е цената. Някои бизнесмени в сателитния бизнес настояват, че няма задоволително търсене, с цел да се изплати построяването на „ съзвездие “ от спътници, способни да следят непрекъснато при разграничителна дарба под 25 см.

Някои компании пускат в орбита относително евтини „ наносателити “ с размерите на тостери. Такива са да вземем за пример 120-те спътника Dove, изстреляни от Planet. Те са доста по-евтини от обичайните спътници, съгласно представител на компанията.

„ Фундаментален факт от физиката е, че размерът на блендата дефинира границата на разграничителната дарба, която можете да получите “, споделя Уолтър Скот, създател на DigitalGlobe, понастоящем към този момент Maxar. „ На дадена надморска височина се нуждаете от телескоп с избран размер “. Това е, в тази ситуация на Maxar, отвор от към метър в диаметър, инсталиран на спътник с размерите на дребен учебен рейс.

Но по-големите спътници значат по-скъпи изстрелвания, тъй че фирмите ще се нуждаят от финансов тласък за събиране на такива подробни данни. Въпреки това към този момент има търсене на изображения с разграничителна дарба под 25 см. Има и предложение на такива.

Например, някои застрахователи се нуждаят от това равнище на подробност, с цел да виждат дървета, надвиснали над покрив на постройка, или да разграничат оберлихт от безоблачен панел. Те могат да получат сходни изображения от самолети и дронове. Но в случай че цената на сателитните изображения спадне задоволително, застрахователните компании евентуално ще преминат към тази оферта.

Бъдещето на свободата и неприкосновеността

На множеството места по света законите са релативно ясни във връзка с наблюдението. В днешната епоха на софтуерен напредък въпросът постоянно се свеждат до това дали даден акт на наблюдаване нарушава нечие „ рационално очакване за дискретност “. Снимка на човек, направена на публичен тротоар? Да, може. Снимка, снимана посредством дрон през прозореца на нечия спалня? Вероятно не.

Снимка от спътник, обикалящ на стотици километри в небето, заснемащ видео на кола, която стопира пред дадена къща? Засега не е ясно…


Инфо: technews.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР