Докато гигантите в социалните медии и привържениците на Web3 се

...
Докато гигантите в социалните медии и привържениците на Web3 се
Коментари Харесай

Цифровите близнаци се превръщат в основа за индустриалната метавселена

Докато колосите в обществените медии и последователите на Web3 се борят да убедят потребителите, че би трябвало да купуват цифрови аватари и виртуални парцели - към този момент без необикновен триумф, голям брой основни изпълнителни шефове се надпреварват да прегърнат метавселената. Но вместо да провеждат занимания или да играят игри, те виждат потапящата 3D среда като нов инструмент за съдействие и нововъведения в производството, отдалечената работа и разпределените интервенции.     Тази среда се назовава " индустриална метавселена ", а неин главен конструктивен детайл са така наречен " цифрови близнаци " - непрестанно обновени в действително време виртуални изображения на действителни артикули, здания и процеси като фабричен цехове или нови концепции за електрически коли.    Цифровите близнаци, основани на структури от действителния свят, а не на напълно виртуална основа, дават обещание да се трансфорат в интерфейс за сензорни данни, идващи от Интернет на нещата, в композиция с разбори, осъществявани от изкуствен интелект, и човешки мониторинг. Компаниите към този момент ги употребяват за моделиране, прогнозиране и възстановяване на интервенциите от всяка точка на света благодарение на виртуални двойници, а преимуществата от това могат да бъдат големи, показва Fast Company и цитира Барбара Хъмптън, президент и основен изпълнителен шеф на Siemens Съединени американски щати, която споделя:   

" С цифровия близнак не е належащо да построяваме прототипи, с цел да забележим по какъв начин ще работят нещата. Можем да опитвам, употребявайки законите на физиката, преди да вземем решение какво желаеме да изградим. За един авто производител това може да значи планиране на модел с 50% по-бързо ”. 
Този акцент е подложен от Хъмптън в границите на панел за индустриалната метавселена, проведен от Fast Company в партньорство със Siemens, в който вземат участие още Ричард Керис, началник на отдел " Връзки с разработчиците " в Nvidia, и Майкъл Кембъл, основен продуктов шеф в Bentley Systems.    Стойност на цифровите близнаци     Стойността на цифровите близнаци е обвързвана с тяхната меродавност. Не е задоволително да се симулира фотореалистично BMW да вземем за пример. Освен това би трябвало да се свърже всяка част с действителния ѝ аналог и веригата за доставки, която го обгръща. Само тогава цифровият близнак е същински и може да отразява измененията в двете действителности.     Тези промени от своя страна могат да дадат сериозни прозрения за извънредно комплицирани системи - да вземем за пример по какъв начин замяната на един комплект гайки и болтове с различен може да докара до усложнения във веригата за доставки или други сходни непредвидени последствия.    

" Когато разполагате с дигитален близнак, който дава отговор на действителността ", споделя Керис, " можете да решите къде и по какъв начин да дойдат частите, преди да се ангажирате с каквото и да било в действителния свят. А това икономисва на BMW 30% от индустриалните разноски, когато е време да се смени модел на поточната линия. "  
Други организации, като Bentley Systems, която ръководи цифрови близнаци на физическа инфраструктура като вятърни паркове и водопроводи от името на клиенти, употребяват технологията, с цел да плануват евентуално скъпи повреди или спирания на услуги, преди те да се случат. Изкуственият разсъдък и други принадлежности за разбор се комбинират с данни от действителния свят, с цел да се проиграят евентуалните сюжети в метавселената.     " Благодарение на богатото 3D потапяне можем да използваме AI в метавселената, с цел да идентифицираме пукнатини в язовир или проблеми с мост ", споделя Кембъл. " Това в действителност оказва голямо въздействие върху метода, по който се правят инфраструктурни, инженерни и оперативни действия. "    

Метавселена от метавселените 
Реализирането на цялостния капацитет на цифровите близнаци ще зависи от необятното приемане на отворени стандарти и данни, доста от които едвам в този момент се създават. Това е по този начин, тъй като " метавселената " в действителност ще се състои от доста метавселени - някои обществени, други частни, трети корпоративни, тъкмо както самият интернет е мрежа от мрежи. В основата на всички тях ще бъдат графични стандарти, в това число Universal Scene Description (USD) - в началото създаден от Pixar и след това трансфорат в отворен код, както и стандарти за оперативна съгласуемост, изработвани от групи като Metaverse Standards Forum и Open Metaverse Alliance, с поддръжката на компании като Nvidia.           
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР