Докато френският президент Еманюел Макрон говореше пред Европейския парламент във

...
Докато френският президент Еманюел Макрон говореше пред Европейския парламент във
Коментари Харесай

Ефектът "Макрон" може да разтърси европарламента след изборите догодина

Докато френският президент Еманюел Макрон говореше пред Европейския парламент във вторник, огромна част от депутатите евентуално са били съсредоточени не толкоз да слушат за упоритостите му за по-силен Европейски съюз, едвам доловят подмятания по какъв начин той може да раздруса личната им партийна система, написа " Ройтерс ".

Четирсетгодишният френски президент, който нахлу във властта преди година, скоро откакто бе основал личната си партия, не разполага с въздействие в европарламента. Там огромните му проекти може или да устоят, или да рухнат, тъй като неговото придвижване " Република, напред! " (En Marche или LREM) към момента няма публични представители. Това обаче ще се промени на европейските избори следващата година.

Възможно е да бъде направена огромна промяна в съюзите в институцията, даваща на Макрон въздействието, което немският канцлер Ангела Меркел има посредством нейния закостенял съюз. " Европа ще има демократична изгода от една метаморфоза ", съобщи Макрон пред два месеца, като изрази вяра това да се случи след европейските избори в края на май 2019 година

Няколко френски евродепутати се причислиха към партията на Макрон, която завоюва болшинство във френския парламент. " Република напред! " обаче не се включи в нито един от съществуващите съюзи и си сложи за цел да влезе в европарламента, който ще бъде образуван идната година. Един нов, воден от LREM, блок може да помогне на Макрон да отбрани своя дневен ред, подкрепящ засилената интеграция в Европейски Съюз.

Християндемократическата партия на Меркел, която споделя в огромна степен ентусиазма на Макрон за по-силен Европейски Съюз, само че е внимателна към някои от предложенията му, има огромно въздействие в дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП).

Неформалното съдействие сред ЕНП и групата на социалистите и демократите, което прилича " огромната коалиция " в Берлин, разполага с болшинство в европарламента, където враждебните към Европейски Съюз и задълбочаването на интеграцията сили се надяват да усилят гласовете си идната година.

Ухажване

Близки до президента споделят, че той към момента не е решил по какъв начин " Република, напред! " ще работи в Европейски Съюз. Според почитан чиновник в европарламента след изборите ще има засилено обединение измежду партиите в институцията.

Освен ЕНП и социалистите и демократите, които държат 56% от местата в 751-местния парламент, има още шест групи. Те би трябвало да разполагат с минимум 25 членове от най-малко една четвърт от 27-те страни членки. Има две крайнодесни групи, една от крайната левица, една от десницата, доминирана от английските консерватори и полската ръководеща партия и две огромни групи покрай центъра, Зелените и Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).

Последната група, водена от открития федералист и някогашен белгийски министър председател Ги Верхофстат, стартира да ухажва партията на Макрон. Верхофстат участва на събитие на " Република, напред! " в Брюксел по-рано този месец и съобщи пред " Ройтерс ", че възнамерява да взе участие в още такива.

" Трябва да изградим други възможности на старите партии – ЕНП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите ", съобщи той, като добави, че споделя " визията на Европа " за Макрон. Приближени до президента обаче подчертаха, че той към момента не е взел решение дали, по какъв начин или по кое време да се опита да сплоти сили в Брюксел и Страсбург. " Република, напред! " реализира контакти с партиите, които мислят като нея ", разяснява един от източниците.

Трудни сметки

ЕНП, която няма да загуби английски места след излизането на Англия от Европейски Съюз, е любимец за спечелването на най-вече места в Народното събрание, който след Брекзит ще намалее до 705 евродепутати и ще се окаже много по-напред от социалистите и демократите, лишени от английските лейбъристи и отслабени поради срутва на лявоцентристите в Германия, Франция и Италия.

АЛДЕ сега има единствено 68 места. Но Макрон, употребявайки 79-те френски места в европарламента, може да се добере до второто място или даже да надмине ЕНП, в случай че притегли хора или други национални партии.

Някои депутати спекулират, че вероятно мощно показване на новосъздадената испанска партия " Граждани ", която към този момент е част от АЛДЕ, може да укрепи Макрон. Говори се и че доста членове на затруднената италианска лявоцентристка Демократическа партия може да сменят своята политическа принадлежност в Европейски Съюз.

Италианското Движение " Пет звезди ", което преразгледа предходния си евроскептичен уклон, към този момент стартира да флиртува с АЛДЕ и обмисля да изостави съюза си с английската евроскептична Партия за независимостта на Обединеното кралство.

Прогнозите са сложни. Не всички в АЛДЕ споделят визията на Макрон и на Верхофстат за по-силен федерален Европейски Съюз. Макрон е посрещан топло в Страсбург поради ангажираността си с Европейски Съюз, само че идването му носи със себе си и паника.

" Партиите на статуквото са се побъркали от безпокойствие ", разяснява Николай декор Ондарца от берлинския институт SWP. " Новото придвижване на Макрон може да се трансформира в основен състезател и да наклони везните при запълването на позициите ", добавя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР