Докато британските депутати се готвят за поредното ключово гласуване по

...
Докато британските депутати се готвят за поредното ключово гласуване по
Коментари Харесай

След хаоса около Брекзит някои евроскептици сменят курса

Докато английските депутати се готвят за следващото основно гласоподаване по въпроса за Брекзит, някои водещи евроскептици на континента към този момент не се стремят да печелят последователи с лозунга за излизане от Европейски Съюз.

Това прегрупиране става в навечерието на изборите за Европейски парламент през май, в които антисистемните политици виждат златна опция да завладеят политиката в Европейски Съюз.

Както сподели безизходицата към Брекзит, да бъде изоставен съюзът е по-лесно на думи, в сравнение с дело. За популистите други тематики - като да вземем за пример опълчването на миграцията - са надалеч по-привлекателни от политическа позиция.

" Сегашната неразбория в Лондон сигурно е изиграла роля ", счита Николай декор Ондарца от немския Институт за проучвания на интернационалните връзки и сигурността. " Това несъмнено не е реклама за овакантяване на Европейски Съюз ", добави той.

Красноречив образец е водачът на френската последна десница Марин Льо Пен, която в началото наричаше Брекзит " победа на свободата ". През 2017 година в предизборните акции партията й се обявяваше за излизане от Европейски Съюз.

Но в този момент тя споделя, че нейният Национален общ брой позволява, че Англия може да се върне назад в една бъдеща " европейска организация ", която зачита националния суверенитет.

Според нея с помощта на триумфите на евроскептичната десница в няколко европейски страни към този момент може да се мисли не за овакантяване на съюза, а за превръщането му в " съюз на народи ".

" Не ние сме се трансформирали, а политическата обстановка в Европа ", сподели тя неотдавна в изявление за френската телевизия Бе Еф Ем.

Ондарца отбелязва, че също толкоз значим фактор за смяната у Льо Пен е и изборното й проваляне от президента Еманюел Макрон, допълвайки, че това е било " значима поука " и за останалите популистки партии.

" Сега те по-скоро желаят коренна смяна на Европейски Съюз, в сравнение с разпадането му ", счита той.

Междувременно в Италия през март 2018 година популистите бяха определени на власт, само че трябваше да се сблъскат с действителността на ръководството.

Сега Рим споделя, че Брекзит без съглашение евентуално ще има " пагубни последствия " за европейската стопанска система, в това число за италианската, съобщи Каролине Кантер от римския филиал на Фондация " Конрад Аденауер ".

Тези " предвидими последствия " са изключително фрапантни " за страна, която към този момент е в тежко икономическо положение с огромен обществен дълг ", добави тя. " Първоначалната наслада на популистите от Брекзита към този момент отмина ", сподели Кантер.

Не единствено във Франция, само че и в цяла Европа в началото евроскептиците приветстваха референдума за Брекзит като знак, че гласоподавателите са подготвени за антибрюкселска гражданска война.

По време на предизборната си акция за националните избори в Холандия през март 2017 година крайнодесният претендент за министър председател Герт Вилдерс призоваваше сънародниците си да бъде проведен референдум за участието в Европейски Съюз, с цел да могат " холандците още веднъж да са господари в личния си дом ".

В немската крайнодясна " Алтернатива за Германия " - която беше основана през 2013 година като евроскептична партия, преди да схване твърдолинейно обръщение срещу миграцията - също имаше някои изтъкнати гласове, които призоваваха за разкъсване с Брюксел.

Един от депутатите на АзГ в Европарламента Беатрикс декор Щорх, назова Брекзит " огромна услуга за Европа ".

Макар част от управлението на АзГ в този момент да гледа на Брюксел малко по-позитивно, партията в действителност втвърди още повече позицията си против миграцията и участието в Европейски Съюз, по което се разграничава от останалите евроскептични партии в съюза, съобщи Ондарца.

Промяната измежду евроскептиците беше може би най-силно изразена в Италия, където през 2018 година крайнодясната партия " Лигата " и антисистемното Движение " 5 звезди ", се сплотиха, с цел да сформират комплицирана управническа коалиция. Преди изборите и двете партии атакуваха Европейски Съюз.

През януари 2017 година да вземем за пример водачът на " Лигата " Матео Салвини, който в този момент е вицепремиер и министър на вътрешните работи, идващ твърдолинеен политически курс, прикани страната му да напусне еврото, наричайки единната европейска валута " провалил се престъпен опит ".

Партията му обвиняваше еврото за икономическите несгоди на Италия и агитираше за " връщане към предмастрихтското статукво ". Под това се имаше поради времето отпреди европейския контракт от 1992 година, който отвори пътя за основаването на единната европейска валута.

В последно време тази реторика значително утихна.

" Не желаеме да напущаме нищо ", сподели наскоро Салвини в изявление за италианската държавна телевизия. " Искаме да променим разпоредбите на Европейски Съюз от вътрешната страна ", добави той.

В същото време " Лигата " и " 5 звезди " коригираха позицията си във връзка с Европейски Съюз по този начин, че тя да бъде ориентирана към различаващите се един от различен електорати на двете политически сили, означи Антонио Вилафранка от италианския Институт за интернационалните политически проучвания.

" Сега въпросът с най-голяма тежест е миграцията, изключително за " Лигата ", сподели той. " А за Движение " 5 звезди ", чиято база е бедният юг, фокусът в този момент е върху битката със строгите ограничения за икономии - в това число налаганите от Брюксел фискални правила ", съобщи Вилафранка. " И двете партии употребяват тези платформи, с цел да упорстват за " по-справедлива договорка " за Италия ", добави той.

Друга страна, в която популистите реализираха огромни триумфи напоследък, е Австрия, където те в този момент са сътрудник в ръководещата коалиция. Сред новите членки на Европейски Съюз те са на власт и в Полша, Унгария и Чехия.

Но в този момент огромната цел за евроскептиците са изборите през май за Екологичен потенциал, а не битката с Брюксел или отбраната на Брекзит. Имайки поради настройките против миграцията, популистите считат, че те даже биха могли да станат най-голямата група в Европарламента.

Сред тези, които са се прицелили в изборите, е и Салвини. Наскоро той се срещна с ръководителя на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " - Ярослав Качински, с цел да обсъдят допустимо съдействие за изборите.

Салвини даже подмятна концепцията, че може да се кандидатира за ръководител на Европейската комисия.

" Лигата " " се пробва да вдъхне живот на нов европейски Рененсанс ", сподели той през декември пред публицисти. " Не сме тук, с цел да разрушаваме и разделяме. Тук сме, с цел да дадем нов живот на (европейската) фантазия, която през последните години без подозрение беше разрушена ", съобщи Салвини. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР