Докато Байдън провеждаше преговори с руския си колега Путин в

...
Коментари Харесай

Меркел към Байдън: Европа също иска място на масата

Докато Байдън организираше договаряния с съветския си сътрудник Путин в Женева, Европа следеше обстановката като непряк наблюдаващ. По въпроси, които го засягат директно, на Стария континент му се наложи да изчака американския отчет от срещата сред двамата водачи, с цел да получи своите отговори, написа Bloomberg.

Седмица по-късно немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон не останаха по-назад, като показаха свое предложение за осъществяване на договаряния сред Европейския съюз и съветския президент. Преговори в този формат не са се провеждали от 2014 година, след анексирането на Крим от Путин. По думи на европейски дипломати сходен вид връзка с Кремъл би разрешил на Европейски Съюз да се изправи непосредствено против политиките на Путин.
Последни напъни за Меркел
Тази самодейност е част от предложенията на Меркел за възстановяване на европейската външна политика, изключително във връзка с Китай и Русия, с риск това да й коства позиции зад океана. Миналата седмица Меркел и Макрон организираха взаимен диалог с китайския президент Си Цзинпин, в който те приканиха за повече директни полети сред Китай и Европейски Съюз. Липсата на полети и напрежението сред двете страни се появи през декември, когато Макрон и Меркел оглавиха капиталова договорка сред Европейски Съюз и Китай, която беше разкритикувана от новия тогава президент на Съединени американски щати Джо Байдън и която в този момент е в застой.

При последното си пътешестване като канцлер до Вашингтон, с цел да се срещне с Байдън този четвъртък, дейностите на Меркел ще бъдат сложени пред голяма алтернатива. Предизвикателство пред немския канцлер е да покаже на Европа опциите й и да й вдъхне убеденост, само че в същото време тя би трябвало да признае и заслугите на Байдън - от политиките му по тематиките с климатичните промени до уреждането на човешките права.

Нейният триумф или крах в договарянията може да дефинира трансатлантическите връзки на Европа по въпроси с търговията или налозите и да образува икономическите връзки на Европейски Съюз и Китай за 700 милиарда $. И въпреки всичко това е хазарт, на който не се гледа с цялостна поддръжка нито в Европа, а още по-малко във Вашингтон.

" Предполагам, Меркел счита, че Европа би трябвало да се хеджира против завръщането на Тръмпизма ", сподели Констанце Стелценмюлер, заемаща длъжността ръководител на Fritz Stern Chair за Германия и отговаряща за трансатлантическите връзки в института Brookings във Вашингтон. " Изглежда, Европа и Германия не осъзнават, че поддръжката за Байдън от чужбина разрешава на американския президент да се концентрира повече върху вътрешните си провокации. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР