Докато американките банки се чудят дали няма да ги сполети

...
Докато американките банки се чудят дали няма да ги сполети
Коментари Харесай

Кога ще пуснат дигиталното евро

Докато американките банки се чудят дали няма да ги сполети нова систематична рецесия след краха на " Силикон вели банк " - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank - SVB), пазарът на криптовалути минава през следващите разтърсвания, а България се лута по пътя си към еврозоната, на еврото може би също следва да направи решаваща стъпка.
 
Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава безшумно да работи по плана за цифрово евро, както сподели презентацията, изнесена преди дни от Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на банката, пред Европейската банкова федерация. Макар и без съответни елементи, той очерта главните параметри на плана, с който ЕЦБ се стреми да не изостане от еволюцията на технологиите и парите.
 
Разбирането ни за това какво са парите и по какъв начин те действат се трансформира непрестанно дружно с човешкото общество от времената, когато сме употребявали като разменно средство мидени черупки и наподобява идната стъпка са така наречен цифрови валути на централните банки (CBDC). Към момента 114 страни, които съставляват над 95 % от международния БВП (БВП), изследват концепцията за сходен инструмент, а 11 страни към този момент са в напреднала фаза на процеса. Англия показа проекти за цифрова лира, в Швеция тече пилотният план " e-krona ", а Китай е отпред с цифровия юан, който е в обращение от 2020 година и се тества в действителния живот.
 
За Европа нуждата от цифровото евро се обуславя от търсенето на финансова непоклатимост, оптимално улеснение транзакциите за физическите лица и бизнеса, и не на последно място - от изоставането й във финансовите технологии и платежните системи, притисната от американски и китайски колоси като " Мастъркард " (Mastercard), " ПейПал " (PayPal), " АлиПей " (AliPay) и " ЮниънПей " (UnionPay).
 
" Навлизането на огромните софтуерни компании на пазара на електронни заплащания усилва риска от пазарна доминация и взаимозависимост от задгранични платежни технологии, което ще има последствия за стратегическата автономност на Европа ", сподели през ноември предходната година президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.
 
Така че какво тъкмо ще съставлява цифровото евро, ще измести ли парите в брой и въобще жизнерадостен ли е този план?
 
 istock istock
Между биткойна и банковия превод
 
Дигиталното евро би трябвало да комбинира технологията на блокчейна, която е в основата на криптовалутите, и стабилността на централните банки, с цел да даде опция за лесни, бързи и надеждни електронни заплащания, без значение в коя точка на еврозоната се правят те и от характера на трансакцията.
 
Този тип валути могат да се употребяват по същия метод като парите в брой - имате потребност единствено от цифров портфейл (какъвто се употребява и при криптовалутите), с цел да плащате с тях артикули и услуги или просто да ги предоставите на някой различен, също както връчвате банкнота. Разликата с електронните заплащания, които вършим сега, е, че с цел да работите с цифрова валута, не е нужно да имате банкова сметка и надлежно - да плащате обвързваните с нея такси за обслужване, превод и други По този метод цифровото евро би трябвало доста да понижи разноските за електронни заплащания както за физически лица, по този начин и за предприятия.
 
Не се планува обаче то да размени банкнотите и монетите в обращение, а по-скоро да ги " добави ".
 
Същевременно, за разлика от криптовалутите, зад които не стои централна банка и чиито курсове постоянно са подложени на мощни съмнения, цифровото евро би трябвало да предлага непоклатимост и сигурност, защото ще се ръководи от ЕЦБ, която и ще подсигурява юридическата му мощ като разплащателно средство.

Топ банкер: Скоро парите в брой към този момент няма да са в приложимост

Основен мотив в интерес на цифровото евро е, че то ще обезпечи на жителите изключително сигурни пари на централната банка, с каквито в този момент те разполагат под формата на пари в брой.
 
Рисковете
 
Именно директната връзка сред потребителите и централната банка за електронни заплащания обаче е това, което буди паника. За да извършите електронно заплащане в този момент, би трябвало да имате подадени пари в някоя комерсиална банка, които в балансите й са заведени като актив. Прескачането на комерсиалните банки значи, че депозитите, с които те разполагат, ще намалеят, ликвидността им може да се окаже незадоволителна и неизбежно ще се отрази на опциите им да отпускат заеми.
 
Затова се разисква притежаването на цифрови евра да бъде лимитирано, да вземем за пример до таван от 3000 евро (за съпоставяне, за тавана на електронната английска лира се загатва сума сред 10 000 и 20 000 лири). Това значи, че всеки ще може да има не повече от тази сума в електронен тип (съотношението цифрово евро към " обичайно " евро ще бъде 1:1) и всичко над нея автоматизирано ще се трансформира в пари по сметка.
 
 istock istock
Проучване на немската браншова организация Бе Ве Ер  (BVR) измежду 700 по-малки банки, представено от в. " Ханделсблат ", обаче открива, че този таван би предизвикал съществени неприятности в банковия бранш. Според допитването при този предел измежду 714-те интервюирани банки единствено 56 ще съумеят да спазят условията на регулаторните органи за ликвидни буфери. Засегнатите банки в отговор ще би трябвало или да попълнят ликвидността си по други способи, да вземем за пример като се опитат да привлекат повече депозити, предлагайки по-високи лихви и по-благоприятни условия, или да лимитират отпущането на заеми. Това би се отразило както на потребителите, по този начин и на стопанската система като цяло, защото лихвите по заемите ще се вдигнат. Повишението ще засегне най-остро по-малките компании, за които набирането на средства от финансовия пазар посредством издаване на облигации не е елементарно.
 
Затова банките приканват за много по-нисък предел за притежанието на цифрови евра - към 500 евро, което на процедура изключва опцията за по-големи покупки или корпоративни прехвърляния.
 
Изчисленията на Бе Ве Ер са първата съответна оценка за вероятните последствия от въвеждането на цифровото евро за банковата система. Те ускоряват дебата доколко цифровите пари на централните банки в действителност биха заплашили банковата система, вместо да обезпечат непоклатимост.

Без ограничавания какво ще плащате с цифровото евро

Все отново, съгласно някои специалисти, този сюжет е пресилен. Той допуска, че всички дейни клиенти на банките имат по 3000 евро в сметките си. Мнозина се съмняват, че това е по този начин, както и че всички клиенти ще проявят интерес към цифровото евро. Според изследвания на ЕЦБ потребителите по-скоро биха предпочели да не държат непрестанно цифровия си портфейл цялостен, а да го заредят един път, да вземем за пример при започване на месеца, след което последователно да употребяват парите.
 
Освен това, показва в презентацията си Панета, даже при цифровото евро ще има потребност от медиатори като банки или платежни платформи, които да поддържат цифровите портфейли или да издават карти за клиентите, които желаят да употребяват цифровата валута, само че нямат смарт телефон. А това няма да бъде безплатно, въпреки че самото прекачване на " физическо " в цифрово евро ще бъде гратис.
 
Друга сфера на риск са отбраната на данните и неприкосновеността на персоналния живот, предизвестява европейската онлайн банка Ен26 (N26) в блога си.
 
Някои критици на плануваната система се притесняват, че цифровите пари ще изгубят едно от най-големите преимущества на същинските пари, а точно анонимността при заплащане. Макар че следенето на заплащанията с цифровото евро в действително време би помогнало в битката с изпирането на пари, то би могло също по този начин да ограничи и неприкосновеността на персоналния живот на потребителите, макар че ЕЦБ твърди, че няма да има достъп до персоналните данни на потребителите.
 
Немалък риск е и сигурността на събираните данни.
 
 istock istock
Какво следва?
 
При представянето на плана Лагард разгласи прогноза, че ще можем да плащаме с цифровото евро след към пет години. Двугодишният стадий на изследване стартира през октомври 2021 година, а през октомври 2023 година Европейската комисия, Европарламентът и други регулаторни органи ще решат дали цифровата валута в действителност би трябвало да бъде въведена. Ако решението е позитивно, европейското законодателство би трябвало да бъде надлежно приспособено, преди ЕЦБ да може дефинитивно да задейства плана, за което са планувани още три години.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР