Докъде стига мрежата от зависимости и корупционни схеми в съдебната

...
Докъде стига мрежата от зависимости и корупционни схеми в съдебната
Коментари Харесай

В Референдум: Схеми и зависимости в съдебната система и битката за правосъдие

Докъде стига мрежата от зависимости и корупционни схеми в правосъдната система и страната? Ще се разплете ли до дъно и ще има ли последици? През какво минава борбата за дейно правораздаване и подготвени ли сме да я водим? - отговорите на въпросите от участниците в предаването " Референдум ": Татяна Жилова - ръководител на Съюза на съдиите в България, Владимир Николов – ръководител на Асоциацията на прокурорите в България, Ивайло Дерменджиев – ръководител на Висшия адвокатски съвет, и Явор Божанков – народен представител от " Продължаваме Промяната - Демократична България ".

Групите като тази на Нотариуса не са близки единствено до правосъдната, а най-много и до политическата система. Това сочат съвсем единомислещите резултати (91%) измежду запитаните в изследването на " Галъп интернешънъл " за предаването " Референдум ". Затова и наказаните политици (61%) и скъсването на политическите връзки (59%) е нещото, което хората чакат, с цел да се възвърне доверието в системата. Следват бързи каузи (57%) и повече персонални качества на магистратите (49%), както и несъмнено – превъзмогването на корупцията (42%).



По-назад, въпреки и в близост, са прозрачността (41%) и структурните промени (29%) в правосъдната система, т.е. по-конкретните стъпки в правосъдната промяна, която тече. 13% сочат непринудено всички изброени, изразявайки изцяло съмнение. Процентите са повече от 100, тъй като респондентите са имали опция да посочат повече от един отговор. Изследването демонстрира и, че няма особена социална вяра: отново съвсем единомислещо, упованието е нищо изключително да не последва от разкритията към Нотариуса. Все отново, 7% от запитаните имат вяра, че този път ще се стигне до посочването на съответни отговорни.



Изследването е извършено на 19 и 20 февруари 2024 година по специфична панелна методика, създадена за предаването „ Референдум “. Данните отразяват настройките и усещанията на публиката на предаването в експресен телефонен сондаж.

Цялото предаване “Референдум ” гледайте!


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР