Докъде е стигнала работата по удълбочаването на варненското пристанище, направено

...
Докъде е стигнала работата по удълбочаването на варненското пристанище, направено
Коментари Харесай

ПП пита за удълбочаването на пристанището на Доган във Варна

Докъде е стигнала работата по удълбочаването на варненското пристанище, направено по непрозрачна процедура, отново посредством инхаус възлагане. Има ли риск от подкопаване на Аспаруховия мост.

Тези въпроси зададоха през днешния ден на място от " Продължаваме промяната " - в лицето на някогашния министър на растежа Даниел Лорер и някогашния регионален шеф на Варна Благомир Коцев. Става въпрос за дейностите по станалото известно като " пристанището на Доган ", предадени от постоянното държавно управление на прокуратурата.

Лорер дефинира като " една от знаковите неправди в стопанската система на България прословутата история с дълбачките - елементарна и доста сходна на други истории, разкрити още предишното лято от служебното държавно управление ".

" Моделът е еднакъв - голяма сума държавни средства се заделят за някаква задача - в дадения случай за удълбочаване на Варненското езеро и канал. За задачата се заделят над 400 милиона - за държавната компания ТСВ, към Министерството на превоза, която има задачата да удълбочи канала, въоръжена с 435 милиона.

Подобно на 600-те милиона за язовирите, милиардите в АПИ - ТСВ не може да извършва активността - тъкмо както ДКК не знае по какъв начин се правят язовири, както АПИ не може да направи автомагистралите. И какво се случва - инхаус ", заключи в резюме осторията Лорер.

А Коцев добави, че даже в регионалната администрация я нямало документите по поръчката и такава се крие, като евентуално ще се наложи да се изиска по правосъден път.

Казусът

Миналата пролет въпросът бе пратен от Министерство на вътрешните работи на прокуратурата с изказванията за " умишлена занемареност ". Сигналът до Министерство на вътрешните работи пък бе подаден при започване на годината от новия тогава министър на превоза Николай Събев.

Първият проблем бе за това, че държавната компания не е имала право да превъзлага дейностите по удълбочаването на трета компания, което е било разказано и в контракта.

Вторият - отчет на държавния строителен надзор открил, че строителните бумаги по отношение на този обект, които би трябвало да бъдат написани от изпълнителя, в действителност не са написани от съответния реализатор. 435 милиона лв. са били изхарчени без резултат, уточни Събев.

По случая с Пристанище-Варна, където се намира и ТЕЦ-Варна (тецът на Доган), Министерство на вътрешните работи получи сигнал и от Антикорупционния фонд (АКФ), като сагата е остаряла и потегли от следствие на варненския журналист Спас Спасов.

Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ) - сякаш реализатор на плана, е нарушило Закона за публичните поръчки (ЗОП), като е упълномощило " инхаус " осъществяване на удълбочаването на плавателните канали на държавното сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " ЕАД (ТСВ ЕАД), макар че е било ясно, че ТСВ ЕАД няма потенциал да извърши сходни услуги, а предметът му на активност е напълно друг - реорганизация на жп пътища, ремонт, настоящо поддържане, изкопно-насипни работи за нови жп линии, трамвайни и тролейбусни линии.

Впоследствие в нарушаване на закона ТСВ ЕАД превъзлага активността на частни реализатори за сума от 393 милиона лв..

ТСВ превъзлага активността на консорциума " Европейски Съюз Билд ", като досега са платени съвсем 370 милиона. ТСВ ЕАД подписва контракти и с други реализатори на стойност 43 милиона лв.. Вместо от " Европейски Съюз Билд ", в последна сметка активността във Варненското пристанище е осъществена от профилирани съветски кораби дълбачки, благосъстоятелност на компанията " Гидрострой ", записана в Калининград.

Липсва обществена информация за контракта, подписан сред ТСВ ЕАД и " Европейски Съюз Билд ", както и за контракта сред " Европейски Съюз Билд " и " Гидрострой ", а ТСВ отхвърля информация за тези контракти даже на принципала си – министъра на превоза.

" Проектът не включва удълбочаване на входа на канала, при Аспаруховия мост, нито удълбочаване на кейовите места при пристанището, които изискват правене на планове по брегоукрепване и в допълнение финансиране.

По време на чуването му в Народното събрание министърът на превоза Николай Събев осведоми, че работата по удълбочаването е приключена до пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна ", благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи господин Ахмед Доган, само че не и до останалите 15 терминала ", показаха от, след подаването на сигнала си до Министерство на вътрешните работи.

По-нататъшно удълбочаване към терминалите във Варненското езеро, в това число към пристанищен терминал Варна-Запад, е механически невероятно поради съществуването на подводни връзки и геологията на дъното, която не разрешава преместването им. Тези данни слагат под подозрение целесъобразността на плана ", настояват още от фонда.

Или с други думи - планът е бил уместен. Но единствено за пристанището към ТЕЦ-а на Доган.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР