Докъде е проникнало руското влияние в Босна и Херцеговина? Очаква

...
Докъде е проникнало руското влияние в Босна и Херцеговина? Очаква
Коментари Харесай

Колко силно е руското влияние в Босна и Херцеговина?

Докъде е проникнало съветското въздействие в Босна и Херцеговина? Очаква се през декември страната да получи зелена светлина за начало на договаряния за присъединение към Европейски Съюз и да стартира развой за влизане в НАТО. Според локални анализатори единствено по този начин ще може да бъде спряно съветското въздействие в Босна.

Хърватия, Чехия, Гърция, Италия, Словакия и Словения подкреха Босна и Херцеговина за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. Това стана по време на срещата на външните министри на НАТО тази седмица в Брюксел.



На този декор босненският министър на защитата Зукан Хелез съобщи, че на територията на босненската Република Сръбска има лагери за образование на паравоенни структури, водени от " хора на Русия ". Изказването му провокира съществени мнения в политическите и експертни кръгове в етнически разграничената балканска страна.

Според декана на Факултета по политически науки в Университета в Сараево Сеад Турчало е имало контакти на най-високо равнище сред представителите на министерствата на вътрешните работи на Русия и на Босна и Херцеговина.



" Не би трябвало да забравяме, че съветските специфични елементи образоваха преди време предствителите на районното министерство на вътрешните работи на босненските сърби и за това има доказателства, тъй като са провеждани срещи на министерско ниво. Като поставите това изявление на босненския министър на защитата в един по необятен подтекст, то придобива друго измерение. В същото време виждате по какъв начин тематиката стартира да се използва от избрани кръгове, което би трябвало да ви накара да мислите, че има нещо. Обществото в Босна и Херцеговина би трябвало да посвети внимането си върху тази тематика, с цел да се разбере цялата истина ", сподели Турчало.



Сараевският анализатор Хикмет Карчич счита, че Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония са доста уязвим район и по тази причина заемат съществено място в съветските старания за дестабилизация на Западните Балкани. Руското посолство в Сараево е трансформирало позициите си във връзка с процесите в Босна и Херцеговина спрямо предходните години.

" Има информация, че съветското посолство в Сараево финансира избрани националистически организации в босненската сръбска част и по този начин виждаме непосредствено по какъв начин съветското посолство работи против конституцията на Босна и Херцеговина. Страната ни е слаба и не може да реагира на това. За да се реши това, би трябвало да се форсира започването на договарянията на страната за участие в Европейски Съюз и присъединението ѝ към НАТО ", уточни Хикмет Карчич.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР