Доживотен затвор. Това е присъдата на генерал Ратко Младич -

...
Доживотен затвор. Това е присъдата на генерал Ратко Младич -
Коментари Харесай

Доживотен затвор за Ратко Младич

Доживотен затвор. Това е присъдата на военачалник Ратко Младич - командващия сръбските сили по време на войната в Босна в края на предишния век. Международният арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия го призна за отговорен по 10 от 11 обвинявания против него - за геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

 © Българска телеграфна агенция
Адвокитете на Ратко Младич и той самият дадоха през днешния ден всичко от себе си в опит да отсрочат съдбовния миг. Те заложиха на заплахата за здравето му, в случай че бъде подложен на стрес. И малко откакто ръководителят на правосъдния състав стартира да чете резюмето на заключенията на трибунала по доказателствата и пледоариите на двете страни, Младич помоли за 5-минутна пауза, с цел да употребява тоалетната.

Прекъсването обаче продължи близо час. Защитата по-късно изясни, че е получил хипертонична рецесия. И прикани съда или да отсрочи съвещанието, или напряко да произнесе присъдата. След като съдията отхвърли, 74-годишният Младич беше върнат в залата. Но отхвърли да си седне на мястото и се развика, че по негов адрес се приказват единствено неистини. Накрая изруга цветисто и злъчно и беше изпъден да следи процеса на ефирен екран. Съдия Алфонс Ори разгласи завесата на представлението за спусната.

Касапина от Босна, както го назовават западните медии, беше оправдан за осъществяването на геноцид над мюсюлманите от 6 босненски общини. Съдът обаче е безапелационен във виновността на Младич за избиването на 8000 души в Сребреница, бомбардировките и снайперисткия огън против жителите на Сараево и още 8 закононарушения.
Алфонс Ори, ръководител на правосъдния състав: " Съдът осъжда господин Ратко Младич на пожизнен затвор. "
Реакциите измежду другите етнически общности в Босна бяха предстоящи.
Неджиба Салихович, вдовица от Сребреница: " Чувствам се доста щастлива, че дочаках най-сетне - след 22 години, истината и справедливостта. "
За околните на жертвите Младич е кръвник, само че за доста босненски сърби той е именит воин.
Божица Петрович, гражданин на Братунац, Босна: " Покойната ми майка споделяше, че би дала на военачалник Младич 10 години от своя живот, в случай че можеше. Защото той толкоз доста е помагал на хората тук, а ние го забравихме. "
Синът на Младич - Дарко, съобщи, че присъдата ще бъде обжалвана. Босненските сръбски политици за следващ път обявиха, че Хажкият арбитражен съд мери с двоен критерий зверствата на сърби, хървати и мюсюлмани. Но от Белград президентът на Сърбия Александър Вучич показва повече проницателност.
Александър Вучич, президент на Сърбия: " Длъжни сме да гледаме обективно на нещата. Сериозно и отговорно да се отнасяме към бъдещето си. Да не свеждаме глава пред никого и да гледаме право в бъдещето. Всички, които желаят да се връщат в предишното - " прав ви път ", ние пък вървим напред. В положение сме да поемем отговорностите си. Но това не е демонстрация на уязвимост, а на мощ. "
Това, че наказването на Младич за едни е благополучие, а за други - тъга, слага под въпрос ролята на Трибунала в Хага за помиряването в Босна. Жалбата на Младич ще се гледа от друга институция - Международния остатъчен механизъм за престъпни трибунали.
 Трибуналът в Хага осъди Ратко Младич на пожизнен затвор Трибуналът в Хага осъди Ратко Младич на пожизнен затвор
Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия в Хага осъди тогавашния пълководец на босненските сърби Ратко Младич на пожизнен затвор, след ка...
 Най-известните наказани от Tрибунала в Хага Най-известните наказани от Tрибунала в Хага
Международният арбитражен съд за някогашна Югославия е основан през май 1993 година с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. За 24 години работа той води каузи ср...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР