Доходността на италианските държавни облигации се повиши към 7-седмични върхове

...
Доходността на италианските държавни облигации се повиши към 7-седмични върхове
Коментари Харесай

Напрежение на италианския дългов пазар, след като Берлускони се отказа от коалиционните преговори

Доходността на италианските държавни облигации се увеличи към 7-седмични върхове при започване на търговията в четвъртък заради засилващи се упования, че антисистемните партии, защитаващи политиките на фискални тласъци, биха могли да поемат ръководството на третата по мощ стопанска система в еврозоната, оповестява Ройтерс.

В седмиците след изборите в Италия през март антисистемното придвижване " Пет звезди " настояваше, че е готово да образува ръководеща коалиция с антиимигрантската " Лига ", само че не и със съдружника на извънредно дясна партия в лицето на някогашния министър председател Силвио Берлускони.

Берлускони обаче разгласи в сряда вечерта, че се отдръпва от съдружните договаряния, приемайки настояването на придвижването " Пет звезди ", че неговата партия " Форца Италия " няма да взе участие в идващото държавно управление.

" Фактът, че Берлускони е навън, допуска, че образуването на антисистемно държавно управление е с една стъпка по-близо до действителността и до момента в който и двете антисистемни партии има разлики, те са обединени в най-малко едно нещо: повече фискални тласъци ", съобщи за Ройтерс Антоан Буве, пълководец в банката Mizuho в Лондон.

Шансовете за образуване на сходна антиевропейска ръководеща коалиция в Италия като че ли се ускоряват и предвид на информация, че италианският президент Серджио Матарела може да даде повече време на придвижването " Пет звезди " и на партията " Лига " за провеждането на договаряния. Двете партии желаеха от Матарела най-малко още 24 часа, с цел да се опитата да образуват съдружно държавно управление.

Опасенията за сходна коалиция предизвикат нови продажби на италиански дългови бумаги по време на търговията в четвъртък, което води до повишение на тяхната рентабилност с оглед, че тя е назад пропорционална на цените на държавните облигации.

Доходността на 10-годишните италиански облигации нараства с 6 базисни пункта към 7-седмичен връх от 1,94%, като в това време лихвеният спред сред тези и аналогичните немски бумаги се уголемява към 6-седмичен връх от 138 базисни пункта (доходността на италианските бумаги е с 1,38% по-висока от тази на германските). Доходността на краткосрочните двугодишни италиански бумаги пък се покачва с 3 пункта към двумесечен връх от -0,13%, а спредът с немските двугодишни бумаги - до 6-седмичен връх от 206 базисни пункта.

Въпреки че държавно управление, ръководено от придвижването " Пет звезди ", може и да не е идеалното решение за финансовите пазари, стратезите на банката Morgan Stanley обаче означават, че по-силно повишаване на напрежението на италианския дългов пазар може да бъде реалност, единствено в случай че образуването на антисистемна ръководеща коалиция докара до внезапно увеличение на издаването на нов италиански дълг (на нови облигации), с цел да се финансират проектите за повече фискални тласъци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР