Договорите за поддържане на оградата по границата бяха изключени от

...
Договорите за поддържане на оградата по границата бяха изключени от
Коментари Харесай

Договорите за поддържане на оградата по границата вече няма да минават през Закона за обществените поръчки


Договорите за поддържане на оградата по границата бяха изключени от обсега на Закона за публичните поръчки, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Това стана факт с признатите на първо четене промени в Закона за публичните поръчки. За тях гласоподаваха 103 народни представители, срещу бяха 65 и 4-ма се въздържаха.

Със законопроекта се цели разширение обсега на наредбата на член 13, алинея 1, т. 18, като от приложното поле на Закона за публичните поръчки бъдат изключени и договорите за действия, свързани с поддръжката на инженерни уреди от възпрепятстващ вид.

Предложеното допълнение цели да спомогне за облекчение процеса на поддържане на оборудването и навреме възобновяване на нарушавания, породени от разнообразни по тип и интензитет естествени бедствия или в резултат дейностите на трети лица.

Вече имаме ограда, бежански наплив-няма. Никой не е минал през последния месец. Искаме да изправим една неточност, че не е включена поддръжката на оградата по границата в закона, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов.

Според него в противоположен случай се губи доста време за обжалване, а оградата е оборудване, което има личен живот и непрестанно е подложено на климатични и атмосферни въздействия.

„ Имаме няколко места, на които има паднали вековни дървета и са развалили оградата. Да вършим социална поръчка за това просто е безумство. Апелирам да деянията разсъдък и национализъм “, обърна се Валери Симеонов към пленарната зала.

Вицепремиерът бе безапелационен, че смяната е извънредно нужна за България и добави, че от 160-те млн. евро, издействани от Бойко Борисов, към момента не са сложени камерите, тъй като има обжалване на поръчката.

От своя страна Крум Зарков от Българска социалистическа партия прикани да не се обръщат нещата по този начин, че да излиза, че левицата са срещу това българската граница да се пази. „ Тя може да бъде предпазена единствено в обсега на българските закони. Сега натоварвате с отговорност единствено регионалните шефове, които да изгорят като бушони като се случи следващият скандал и освобождавате от такава Министерски съвет. В по-генерален смисъл Законът за публичните поръчки стартира от ден на ден да наподобява на швейцарско сирене “, уверен е Зарков.

Не мога да си показва по какъв начин вносителите са изтъкнали като претекст липса на Министерство на вътрешните работи и на регионалните шефове да съблюдават закона. Ще създадем предложение от трибуната по този законопроект, разяснява и Филип Попов от Българска социалистическа партия.

Не съм склонен, че в безмълвие и мишкуване сме предложили тези промени, три часа ги обсъждахме в Правна комисия. Мисля, че регионалните шефове ви убедиха в потребността от тези промени. Не злоупотребявайте с истината, прикани ръководителят на Правна комисия Данаил Кирилов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР