Договорите включват осигуряването на фиксирани суми за частните компании (за

...
Договорите включват осигуряването на фиксирани суми за частните компании (за
Коментари Харесай

НАСА избра пет компании за създаване на технологии за лунни спускаеми апарати

Договорите включват обезпечаването на закрепени суми за частните компании (за разлика от класическия модел за работа в аерокосмическия бранш “цена плюс ”), като въз основата на лимитираното финансиране НАСА чака съответни резултати.

Ето подбраните компании.

1. Блу Ориджин – $25.6 милиона.

2. Дайнетикс – $40.8 милиона.

3. Локхийд Мартин – $35.2 милиона

4. Нортроп Груман – $34.8 милиона.

5. СпейсЕкс – $9.4 милиона. 

Любопитното е, че три от наградените компании (Блу Ориджин, Локхийд Мартин и Нортроп Груман) са част от така наречен Национален лунен екип, който по-рано през годината загуби главното състезание против СпейсЕкс за градежа на спускаем уред, чрез който за пръв път от 70-те години на предишния век астронавти ще се насочат на повърхността на Луната. НАСА избра да повери тази задача на Илон Мъск. 

Сега наподобява, че в границите на този нов конкурс Националният лунен екип ще получи обща сума от $95.6 милиона. Това е 10 пъти повече от средствата, които са заделени за СпейсЕкс.

Понастоящем Блу Ориджин е в правосъден спор с НАСА, като задачата на компанията е да оспори единичната премия, дадена на Илон Мъск. Очакваме да разберем дали резултатите от този нов конкурс ще удовлетворят компанията на Джеф Безос и дали нейното държание по отношение на американската галактическа организация ще омекне. 

Но до момента в който “Старшип ” е в стадий на полетни тествания, а СпейсЕкс постоянно транспортира потребни товари и астронавти до околоземна орбита, занапред следва да станем очевидци по кое време Блу Ориджин ще реализира орбитален полет… и по кое време най-сетне ще достави прословутите мотори “BE-4 ” на Тори Бруно.

За повече информация по отношение на последния конкурс: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР