Договорът за изграждане на тол система най-накрая е подписан. Парафите

...
Договорът за изграждане на тол система най-накрая е подписан. Парафите
Коментари Харесай

Тол системата в България: Кога ще влезе в сила и колко ще ни струва?

Договорът за създаване на тол система най-сетне е подписан. Парафите си под съглашението поставиха през вчерашния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков и изпълнителният шеф на " Капш Трафикком " Михаел Вебер.

Кога ще влезе в действие?

Австрийската компания завоюва процедурата с цена 150 милиона лв. без Данък добавена стойност. Проектът ще продължи 19 месеца и включва доставка и апаратура на 500 терминала за вписване и издаване на електронни винетки, 100 автомобила за надзор, 100 пункта за претегляне в придвижване и 500 портала за тол надзор. Компанията ще би трябвало да построи и изчислителен център и офис за поддържка.

" Капш " има седем месеца, с цел да завърши инфраструктурата, като след планът ще продължи с одити, оценки, тествания и други процедури. Очаква се действително системата да проработи в края на 2019 или при започване на 2020 година

Австрийството сдружение към този момент е изграждало тол системите на Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус и има опит. То е изпълнило общо 280 плана в 44 страни, като за финансовата 2016/17 година е генерирала облага от към 648 милиона евро.

Проектът ще бъде построен за сметка на " Капш ", като компанията ще чака да си възвърне инвестицията в първите три години от стартирането на системата.

Защо е нужна тол система и кого ще засегне?

Основният проблем, пред който се изправя България, е систематичното недофинансиране в региона на пътната инфраструктура. Друг проблем е несъответствието в приходите от леки коли и тежкотоварни камиони – сега е към 70% към 30%, надлежно, споделя министър Нанков, при общо към 350 милиона лв. приходи годишно.

За леките коли смяна в цените няма да има, а наклонността ще бъде обърната посредством фрапантно повишение на таксите за тежкотоварните – към 6-7 пъти, още веднъж по думите на министъра. " В момента еднодневната винетка за тежкотоварни коли над 3,5 тона е 23 лева На тази цена те минават пътя от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". За съпоставяне прекосяване по автомагистралата сред Ниш и Пирот с дължина 90 км в Сърбия от януари се заплаща към 20 лева ", уточни той.

В последна сметка министерството чака още през първата година след внедряването на система приходите да са към 1 милиарда лева

За кои пътища ще важи?

В заданието за публичната поръчка е записано, че тол такса ще се събира за всички класове асфалтирани пътища – І-ви, ІІ-pи и ІІІ-ти ĸлac. Toвa вĸлючвa мeждy 16 000 и 18 000 ĸм или oĸoлo 80% oт пътнaтa мpeжa.

Към момента не е ясно и какъв брой тъкмо ще бъдат таксите.

Веднага след подписването обаче стана ясно, че това предугаждане не е реалистично. Самият министър съобщи, че е по-скоро евентуално тя да важи за 8 000 км. републикански пътища. В изявление пред bTV през днешния ден Веселин Давидов, член на УС на Агенция " Пътна инфраструктура ", позволи, че е допустимо поетапно разширение на обсега по-късно.

В последна сметка решението ще бъде взето след разисквания в границите на идващите месеци.

Ремонт на пътища

Надежите на изпълнителната власт е, че въвеждането на тол системата ще реши и част от казуса с хроничното недофинансиране за ремонт и създаване на републикански пътища. По думите на инж. Дончо Атанасов, ръководител на УС на АПИ, към 6-7 хиляди км. от пътната мрежа в страната е в " недобро " положение, а годишният дефицит за поддръжката е сред 200 и 300 млн. лева Очаква се 4-5 години след въвеждане на тол системата да бъдат ремонтирани 7 хиляди км. третокласна пътна мрежа.

Приходите ще послужат и за други огромни инфраструктурни планове – " най-малко един тунел по Стара планина ", автомагистрала " Струма " и автомагистрала " Хемус ", както и скоростни пътища сред Велико Търново и Русе, както и сред Ботевград и Видин.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР