Договорът за достъп до инфраструктура е изключително конкурентен в сравнение

...
Договорът за достъп до инфраструктура е изключително конкурентен в сравнение
Коментари Харесай

Росен Христов: Договорът с Боташ има стратегическо значение

Договорът за достъп до инфраструктура е извънредно конкурентен спрямо интерконектора с Гърция. Сумите са безусловно сравними с тези, които плащаме за природния газ от интеконектора с Гърция. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ някогашният длъжностен министър на енергетиката по отношение на контракта сред българското държавно управление и турската енергийна компания " Боташ ".

Всичко, което ангажираме, го плащаме, без значение дали го употребяваме. Това е общоприета процедура. Стандартна процедура е да има средносрочни и дълготрайни контракти, сподели Христов относно изказванията, че страната ни заплаща по 486 000 $ дневно по контракта " Боташ ", без значение дали купува или не газ.

По думите на някогашния енергиен министър служебното държавно управление, от което той беше част, е заварило държавното сдружение " Булгаргаз " пред банкрут. Ние успяхме да го върнем на облага. В момента то още веднъж е с доста неприятни финансови резултати. Управляващите оставят " Булгаргаз " да е в извънредно положение, с цел да могат да оказват помощ на медиаторите си, уточни.

Този контракт има стратегическо значение. Ние доставяме газ от Азербайджан в размер на 1 милиарда куб. метра. Искам да попитам ръководещите от кое място ще доставяме останалото належащо ни количество от 2,2 милиарда куб. метра, в случай че не е инфраструктурата на Турция. Останалият газ идва от Русия. Всички тези евроатлантици спонсорират Русия, акцентира някогашният длъжностен министър на енергетиката.

Тук основният въпрос е за какво не употребяваме контракта. Какво ще стане, в случай че доставките спрат? Енергийната сигурност се реализира единствено с двиверсификация, сподели още Христов.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР