Договорът за добросъседство между България и Република Македония помете“ недоверието,

...
Договорът за добросъседство между България и Република Македония помете“ недоверието,
Коментари Харесай

Румен Радев: Договорът за добросъседство с Македония трябва да даде началото на топло приятелство

Договорът за добросъседство сред България и Република Македония „ опустоши “ недоверието, резервираността и страха в нашите връзки. Този контракт не би трябвало да остава еднократен акт, а да даде начало на необратим развой на доста по-интензивно съдействие. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимна конференция с президента на Република Македония Георге Иванов в Скопие.

Румен Радев е на публично посещаване в Република Македония по покана на своя сътрудник Георге Иванов. Това е първата аудиенция на български държавен глава в Република Македония след подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред двете страни.

На срещата на двамата президенти беше реализирано единодушие като продължение на Договора за добросъседство сред двете страни да бъде подписан и Договор за стратегическо партньорство, който да регламентира взаимната поддръжка на двете страни в областта на сигурността и защитата. Президентът на Република Македония ще бъде посетител на военния церемониал във връзка Деня на храбростта и празника на Българската войска на 6 май в София, а по-късно двамата президенти ще отпътуват за Ново село, където ще отдадат респект на гроба на починалите български воини, стана ясно от думите на президента Румен Радев.
 Снимки: Валентин Николов  bx9o7825  a20i7842  a20i7857
“Българското председателство на Съвета на Европейския съюз дава исторически късмет на всички страни от района за европейска и евроатлантическа интеграция. България постоянно е била един от най-силните юристи на европейската вероятност на Република Македония. Винаги можете да разчитате на българска поддръжка и експертиза във всички области ”, съобщи българският държавен глава. Президентът добави, че има още работа, която Република Македония би трябвало да свърши по своя път към Европейския съюз.

В двустранните връзки има положително развиване през последната година с помощта на интензивния политически разговор, както и сензитивен растеж в стокообмена и туризма, беше маркирано на срещата. Двамата президенти показаха вяра, че тази положителна наклонност в къси периоди ще се материализира в по-добра транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност и ще докара до засилен продан в стопанската система, търговията, културата, образованието и науката.

В отговор на журналистически въпрос по отношение на съставянето на мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и просветителни въпроси, Румен Радев съобщи, че специалистите не би трябвало да се лимитират с гледане към предишното, а да работят за взаимното бъдеще на двете страни. “Ние имаме общо минало и от метода, по който третираме това минало, зависи и самата европейска вероятност на Република Македония ”, добави президентът.

По отношение на договарянията на Република Македония за наименованието на страната, които се организират с Гърция, Румен Радев пожела открити, почтени и интензивни договаряния сред двете суверенни страни. Президентът обаче посочи, че за българската страна е значимо в бъдещото название на Република Македония да няма географски определители, които да може да бъдат интерпретирани като искания към Република България.

“Нашите две страни са естествено предопределени за взаимно съдействие. Днес удостоверяваме нашата непосредственост и градивния прогрес на двустранните ни връзки и взаимната ни ангажираност за тяхното задълбочаване. Договорът е и доказателство, че нашата страна няма териториални искания и в Конституцията ни няма разпореждания за иредентизъм. Искаме нашите другарски връзки да бъдат образец за добросъседство в целия балкански район ”, съобщи президентът на Република Македония Георге Иванов и изрази вяра, че в къси периоди страната му ще стартира договаряния за участие в Европейския съюз и ще получи покана за участие в НАТО.

По-късно денем президентът сервира венец на гроба на огромния бунтовник Гоце Делчев в църквата “Свети Спас ” в Скопие, а митрополитите от Българската православна черква Николай и Киприан направиха съслужение с представители на духовенството на Република Македония.
 Снимки: Валентин Николов  a20i7811  a20i7831  a20i7834
В рамките на своята аудиенция президентът ще организира срещи и с ръководителя с Събранието на Република Македония Талат Джафери, с водачи на парламентарно показани политически партии в Македония и с управлението на икономически камари в страната. През втория ден на визитата си Румен Радев ще посети Бигорския манастир.

Очаква се в границите на формалното посещаване на президента Радев да бъдат подписани два меморандума за съдействието сред български и македонски бизнес организации. На визитата си Румен Радев е придружаван от представители на изпълнителната, законодателната и локалната власт, от управления на работодателски организации и представители на българската православна черква.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР