Договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а този с

...
Договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а този с
Коментари Харесай

Радев подкрепи Северна Македония, поиска необратимост на Договора за добросъседство и обвини Борисов

Договорът с Гърция изключва ремонти и анулация, а този с България разрешава анулация. Това слага България в позиция да търси гаранции. Това съобщи българският президент Румен Радев на конференция със своя македонски сътрудник Георге Иванов, откакто разяснява, че поддържа решението на разногласието за името .
Радев също по този начин разгласи, че чака Министерство на външните работи и българското държавно управление да впише договорните точки в бъдещата преговорна рамка на Македония с евроатлантическите институции.
" Обсъдихме въпроса за промяната на името. Приветствам напъните за намиране на решение на този проблем, тъй като това е значима стъпка, която ние поддържаме. Същевременно това е комплициран и нескончаем развой. Този проблем е значим, тъй като визира ползите освен на Македония и Гърция, само че и на други страни като България. Що се отнася до нашето отношение за оферти вид, би трябвало да е ясно, че от признаването на Македония до през днешния ден нито едно българско държавно управление не е формирало искания към името . Затова този проблем не участва нито в декларацията от 1999 година, нито в Договора за добросъседство. В същото време Македония се намира на Югозапад от София и на Запад от Пирин. Налице са географски действителности и историческа обремененост, които ни задължават в тази обстановка да бъдем извънредно деликатни и да следим и преценяме освен изхода от договарянията, само че и осъществяването на договорните задължения в нашите съглашения, които би трябвало да придобият необратим темперамент ", съобщи Радев.

" България е страната, която най-силно поддържа евроатлантическата вероятност на Македония. Но би трябвало да е ясно, че главният залог за нашата поддръжка е прецизното съблюдаване на постулатите на декларацията от 1999 година и членът от Договора за добросъседство, в който д вете страни се задължават да нямат неприятелска активност, да нямат териториални искания и да обезвреждат недобронамерената агитация една по отношение на друга. Стриктното съблюдаване на тези гаранции е належащо изискване за безпроблемният път на Македония към Европа ", добави още той.
Радев призна, че с президента Иванов е имал тежък диалог. " България е мощно обезпокоена от ескалацията на напрежението в нашата съседка. Призовах президента Иванов да бъде освен участник, само че и лидер в този разговор сред институциите, тъй като това е значимо изискване за постигането на оповестените цели на Македония - участие в Европейски Съюз и НАТО ", добави българският държавен глава.
Македонският президент, предстоящо, отбрани позицията си срещу приемането на договореността сред Скопие и Атина за името Северна Македония.
" Нашият път към Европейски Съюз и НАТО беше препречен от блокадите на нашия комшия. Всички страни в района напредват, а ние стоим на едно място. Затова всички предходни държавни управления построиха тактика, че търсим решение, само че то не би трябвало да включва смяна на конституцията и да не е ерга омнес. Сега сме обвързани с текст на контракт, за който аз като президент не знам нищо , а и институциите не бяха осведомени. Вчера заявих, че реализирането на нашите стратегически цели не може да бъде оправдание за неприятни и нездравословни контракти за Македония . Трябва да намерим взаимно преференциално решение, а не такова, което е компромис за Македония ", съобщи Георге Иванов.
Той благодари на българския си сътрудник за положителните двустранни връзки, които Скопие и София показват.
" Благодаря, че това посещаване се реализира в доста сензитивен миг. В такива обстановки се познават същинските другари, по тази причина ви благодаря за това другарство. Благодарни сме на България, че като ръководител на Европейски Съюз върна района на картата на Европейски Съюз, който, бидейки прекомерно ангажиран, малко обръщаше внимание на проблемите тук. Резултатите от Договора за добросъседство ги виждаме и в стопанската система, и в търговията, и в туризма, и в вложенията ", съобщи той.
Иванов разяснява, че се надява каквото и да се случи с контракта с Гърция, построените връзки на другарство с България да продължат.

Двамата президенти бяха помолени да разясняват думите на гръцкия министър председател Ципрас , че гърците " не можем да отнемем правото им да се назовават македонци, само че за нас те постоянно ще са славомакедонци ".
" Ние сме членки на Организация на обединените нации освен за привилегии, само че и за право. Там е обезпечено правото на самоопределяне и чакаме всяка членка на Организация на обединените нации да почита това право. Ние не можем да сме нищо друго, също така, несъмнено от нашите предшественици. Ние сме македонци и ще останем македонци. Намерихме решение с България, този образец би трябвало да последва и Гърция ", отговори Иванов.
" Не разполагаме с формалния вид на този контракт, само че първичният прочит откроява няколко момента. На първо място промяната на името. Така че имаме потребност от гаранции, че Договорът за добросъседство ще остане годен и когато Македония стане Северна Македония ", съобщи Радев.
Според него вторият е смяната на Конституцията и Радев изиска в нея да няма учредения за интервенция във вътрешните работи на други страни, главно във връзка с малцинствата .
" Договорът с Гърция изключва ремонти и анулация, а този с България разрешава анулация. Това слага България в позиция да търси гаранции ", добави българският президент.
Той благодари на Иванов за поддръжката му Договорът за добросъседство да стане необратим .
По отношение на обстоятелството, че министър председателят Борисов отхвърли да се срещне с Иванов, македонският президент съобщи, че е останал сюрпризиран.
" Бях сюрпризиран, само че това е негово решение и негова отговорност. Той е станал ръководител на Европейски Съюз, а Европейски Съюз промотира разговор и отвореност, тъй че с това си деяние той просто взима страна " , отговори Иванов.
" Когато призоваваш другия да води разговор, не би трябвало ти самичък да бягаш от него. Трябва да покажем водачество и отговорност в сложни моменти, а не да абдикираме " , съобщи Румен Радев.
Особено разпалено отговори македонският президент на въпрос на български публицисти за какво с отхвърли си да даде поддръжка за решението на разногласието рискува да дестабилизира Македония, за какво предизвиква това на своя народ и дали изгонването на премиера Заев е образец за разговор.
" Не се подвеждайте по медийни спекулации. Тогава за пръв път ми донесоха документа и нямах какво да беседвам за него. Той беше направен без мое присъединяване и дано си го завършат без мое присъединяване. Този документ беше основан без президента, за какво в този момент да го легитимирам? Това е тяхна отговорност. Не одобрявам квалификациите, че аз преча на стабилността на района. Знае се кой пречи на правото на просперитета на един народ. Бъдете умерени във вашите квалификации и не се поддавайте на непознати въздействия. Не мога да приема акт, който е срещу ползите на Македония, а е персонален акт на един министър председател, който открива доста въпроси и основава огромна неустановеност за Македония и района ", съобщи Иванов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР