Договарянето на танкерите с втечнен газ не изчерпва темата. Трябва

...
Договарянето на танкерите с втечнен газ не изчерпва темата. Трябва
Коментари Харесай

Експерт: Тази зима може да е критична, трябва да се готвим за крайни мерки

" Договарянето на танкерите с полутечен газ не изчерпва тематиката. Трябва да се договарят свободни слотове, да се договаря скица за превозване на този газ към България. Много са въпросителните. Важното е, че има опция.

Седем танкера не са задоволителни като количество за цялото планирано ползване на България, само че не са и малко. Заедно с газа от Азербайджан се покриват над 50% от потребностите на страната за зимния сезон ".

Това разясни пред БНР енергийният специалист Антон Иванов от Българския енергиен конгрес.

И добави, че топлофикациите могат да лимитират използването на природен газ, без да лимитират потребностите на крайните клиенти, само че и те, и работодателите упорстват за обезпечаване на потребяването през годините и тази зима.

" Тази зима би трябвало да се преглежда като сериозна, в която да се готвим за крайни сценарии - лимитирани доставки на природен газ ".

Иванов уточни, че с " Газпром " би трябвало да се водят договаряния като с един от многото снабдители, а не като с единствения подобен.

" Едни договаряния би трябвало да бъдат водени деликатно, с цел да не поеме страната ни задължения, които да тежат в годините по-късно ".

Втечнен газ може да се доставя от доста страни, значима е цената, добави специалистът.

" Общото понижение на потреблението на природен газ ще е преференциално за България ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР