Догодина минималната работна заплата ще бъде увеличена с 50 лв.

...
Догодина минималната работна заплата ще бъде увеличена с 50 лв.
Коментари Харесай

Минималната заплата спира да расте след 2021 година

Догодина минималната работна заплата ще бъде увеличена с 50 лева до 610 лева, а от началото на 2021 година с още 40 лева, с което ще стане 650 лева За идната 2022 година държавното управление към този момент няма проекти за ново нарастване на най-ниското месечно заплащане в страната. Това излиза наяве от средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите (МФ) за интервала 2019 - 2022 година, разяснява в. „ Сега “.

Ако се извърши прогнозата на финансовото министерство, растежът на минималната заплата от 2017 година ще бъде над 27%. Въпреки това страната ни ще продължи да бъде последна в Европейски Съюз по този индикатор. В същото време административното повдигане на минималната заплата през последните години е остро подложено на критика от бизнеса. Според него сходен растеж, изпреварващ продуктивността на труда и икономическия напредък, затруднява наемането на по-ниско квалифицирана работна ръка.

Промени в данъчните и осигурителните ставки в идващите три години не се възнамеряват. Министерството на финансите чака стопански напредък през 2019 година от 3.4% при регистрирани 3.1% за предходната година. Нарастването на Брутният вътрешен продукт едва ще се забави до 3.3% през 2020 година вследствие на по-ниските държавни разноски за ползване и вложения. За частните вложения МФ чака усъвършенстване, само че в това време потреблението ще бъде лимитирано от по-слабото повишаване на приходите и заетостта през 2021 и 2022 година, за които прогнозата за стопански напредък е също 3.3%.

В идващите три години ни чака и по-висока инфлация. В края на 2019 година тя ще доближи 2.4%, като приблизително за цялата година повишаването на живота ще е 1.8%. През 2020 година средногодишната инфлация ще е 2.5%, след което леко ще се забави заради предстоящото поевтиняване на петрола, стабилизирането на цените при останалите първични материали, както и забавеното вътрешно ползване.

Средната цена на суровия нефт вид „ Брент " се чака да се намали до края на тази година с 13.4% до 61.5 щатски $ за барел. Ефектът върху цените у нас обаче ще бъде отчасти обезщетен от повишаването на $, при което цената на нефта в левове ще се намали с 9.5%. През тази година се чака повишаване на $ по отношение на еврото, т.е. и по отношение на лв., до 1.13 $ за евро, и опазване на това съответствие до края на 2022 година За интервала 2020 - 2022 година се предвижда цената на суровия петрол да продължи да понижава надлежно с 0.2,1.5 и 0.9% при опазване на валутния курс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР