Доброволци почистват детски площадки в София. Те се организират в

...
Доброволци почистват детски площадки в София. Те се организират в
Коментари Харесай

Да извикаш „Неволята“: Доброволци почистват детски площадки в София

Доброволци почистват детски площадки в София . Те се провеждат в обществените мрежи и единствено за няколко часа придават нов образ на пространствата пред блока.

Януари 2024 година поставя началото на акциите на доброволците – да почистват площадките в столичния квартал „ Младост “.

Родителите се притесняват, че някой може да пострада

„ Самият претекст – да стартираме тази самодейност, бе предизвикана от потребността, несъмнено. Зимата ни връхлетя внезапно, имаше доста листна маса по дърветата, която се примеси със снега и след това с боклуци на зелените площи. Детските площадки се замърсиха за доста малко време “, изяснява уредникът Асен Асенов.

„ Със сигурност крият рискове най-много за малчуганите. Има доста рискови отпадъци, които се крият под листата и прахоляка. Също по този начин част от площадките изключително в „ Младост “ имат потребност от възстановяване и реорганизация. Човек би трябвало да има едно мислено преди да разреши на детето си да употребява която и да е площадка в региона “, твърди доброволецът Христо Пейнов.

Вместо да чакат ремонт, доброволци сами запретват ръкави и ги трансформират в чисто нови.

Кметът на селото разяснява, че недоволствата против бездомните кучета са всекидневно, а решение не е намерено

„ Със сигурност би трябвало да дадем персонален образец. Много е елементарно човек да уточни някого с пръст и да му подрежда какво да прави. Друго е да се хване и персонално със личните си ръце да покаже по какъв начин би трябвало да се получи едно нещо. Специално за разчистване не трябват на човек повече от 5 минути дневно. Много хора си мислят, че общината е длъжна да им чисти към блока и към входа, само че то не е по този начин “, добавя Христо Пейнов.

Технологията е ясна – култивиран принадлежности и малко свободно време. А най-големите помощници се оказват най-малките.

Причина е ураганният вятър преди дни 

„ То поради тях го вършим и те реагират в действителност доста положително, мотивиращо по отношение на всички доброволци. Самите те предизвикват и се включват със лични хрумвания. Поемат почистването на пясъчници, обичат да метат, дават добър образец “, споделя още Асен Асенов.

Досега са почистени четири детски площадки и няколко  междублокови пространства. А идната акция „ Чистота “ е планувана за идната седмица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР