Доброто храносмилане е важна предпоставка за добро качество на живот.

...
Доброто храносмилане е важна предпоставка за добро качество на живот.
Коментари Харесай

Храни при подуване на корема и проблеми с храносмилането


Доброто храносмилане е значима причина за положително качество на живот. За страдание все по-често се срещат нарушавания във функционалностите на стомашно-чревния тракт. Това се дължи както на нездравословни хранителни привички (прекалено бързо хранене, консумация на прекалено много или на мазна храна), по този начин и на недостатъци на храносмилането. Твърде доста стрес, нездравословни отрови в околната среда, вирусни инфекции, някои лекарства и честото потребление на антибиотици също водят до редица неприятни признаци. При стомашно-чревни недоволства не би трябвало да се подценяват психическите фактори. Много постоянно аргументите за този вид разстройства зависят от страстите. Независимо от повода, стомашно-чревните проблеми постоянно са изключително неприятни и съществено нарушават ритъма на живот. Как с уместно хранене и естествени средства могат да се решат тези проблеми?

Какво се случва в храносмилателния тракт?

Обикновено храносмилателната активност се подтиква още с попадането на храната в устата или даже по-рано посредством нейния мирис. Това се управлява от парасимпатиковата нервна система. Ако нервните импулси не се управляват вярно (например при увреждане на нервните окончания или породени от стрес дисфункции), пораждат недоволства, защото храната не се усвоява задоволително добре и престоява прекомерно дълго в стомаха. Ако храносмилателните сокове са незадоволителни, въглехидратите, протеините и мазнините не се разграждат изцяло и попадат в червата необработени. Това провокира нараснало формиране на газове, което води до метеоризъм (подут стомах, стомашно-чревни спазми) или флатуленция (отделяне на газове). Когато се наруши функционалността на чревната система, чиято съществена задача е да се отдели потребното от нездравословното, организмът остава гладуващ, интоксикиран, страдат всички системи, страдат извънредно доста и душeвността

и имунната система.

Как да се храним, с цел да се усещаме добре

Важно е да се знае, че достатъчният банкет на вода (по 35 мл на кг тегло), съчетано с уравновесена диета, способства за подобряването на храносмилателните процеси. Има доста храни, които подкрепят храносмилането и облекчават при отичане на корема, газове, конвулсии или други признаци на претрупана храносмилателна система. Ето някои от тях:

Джинджифил



Има противовъзпалителни и антибактериални свойства, дейно оказва помощ за облекчение на разнообразни стомашно-чревни недоволства - конвулсии, газовете, неприятно храносмилане, гадене, отичане на корема и киселинен рефлукс. Как да го употребявате - малко късче от корена се настъргва и се сварява като чай. Може да се пие постоянно за стимулиране на жлъчката и стомашния сок за подкрепяне на храносмилането. Друг вид е да се изцеди малко сок от настъргания джинджифил и да се смеси с малко мед.

Свързани публикации.. Подут стомах и менопауза - по какъв начин да решим казуса? 1 Синдром на дразнимото черво - смяна в дефекацията и издут стомах 0 Доц. Мария Папазова: От храната ни през днешния ден освен се пълнее, от нея безусловно тялото ни се разрушава 5

Мента
Популярна билка, която е известна със своите противовъзпалителните, антисептични и успокояващи свойства. Подпомага храносмилателните процеси, успокоява спазмите в стомашно-чревния тракт и форсира оздравителните процеси. Листенцата свежа мента са подобаваща добавка към салати, чаят от мента оказва помощ при синдром на раздразненото дебело черво, отичане на корема, газове и други недоволства при неприятно храносмилане.

Кисело мляко


Една от най-хубавите храни за възстановяване на храносмилането. Качественото кисело мляко съдържа огромно количество "добри " бактерии (лактобацили), които играят основна роля в процеса на храносмилане и понижават проблеми като неприятно храносмилане, диария и запек. Избягвайте обаче консумирането на подсладените кисели млека, а също и комбинирането на млякото с плодове и/или мюсли, добило известност като доста здравословна закуска. Комбинирането на тези храни води до затруднено храносмилане, храната се задържа по-дълго в стомашно-чревния тракт, стартират неподходящи за стомашно-чревния тракт ферментационни процеси. В допълнение зърнените закуски като мюсли съдържат захар повече от нужното, потреблението им води до пик на кръвната захар, след който следва внезапното й намаляване, възприятие за безсилие и следващ апетит с готовност още веднъж за сладки храни.

Авокадо


Съдържа здравословни мононенаситени мазнини, които го вършат елементарно за храносмилане. По този метод спомага за поддържането на здрав храносмилателен тракт и за вярното действие на панкреаса, черния дроб и жлъчката. Полезно е и с цел да си набавим повече витамин А, който е изключително значим за здравето на цялата стомашно-чревна лигавица. Използвайте го в свеж, недопечен тип – към салати и ястия.

Ябълки


Чудесен източник на целулоза и отличен избор за тези, които имат проблеми с перисталтиката и други храносмилателни разстройства. Улесняват напредването на храната през храносмилателната система и усъвършенстват чувството за задоволеност. Помагат за нормализиране на обмяната на веществата в организма.

Банани
Бананите играят основна роля за вярното действие на червата. Помагат при диария за бързо възобновяване на калия и електролитите. Богати са на фибри, което улеснява перисталтиката. Освен това протеинът в тях оказва помощ за регенерацията и поддържането на тъканите на храносмилателния тракт.

Цвекло
Богато на бетаин, необходим за достатъчния синтез на солна киселина, която контролира растежа на разнообразни бактерии и процесите на ферментация в стомаха. По този метод цвеклото ни оказва помощ за поддържането на уравновесена микрофлора в стомашно-чревния тракт, защищава от хранителни непоносимости и способства да се понижи подуването на корема. И не на последно място бетаинът играе значима роля за детоксикацията на организма. Съдържа фибри, калий и магнезий, които предотвратяват проблеми като запек и стомашни болки. Можете да го ядете сурово, в това число и като фреш.

Горчивки


Така се назовава необятна група билки, съдържащи изключително потребните горчиви субстанции, които подтикват отделянето на храносмилателни сокове в целия стомашно чревен тракт и работят противовъзпалително. Горчивите вещества в растенията задействат отделянето на всички стомашни ензими, усъвършенстват храносмилането и основават една здрава и добра естествена чревна микрофлора. Още от антични времена билкари и лекари са опитали с разнообразни корени и билки с горчиви субстанции. Днес тези обичаи са непокътнати в редица европейски страни, където са известни лечебните билкови отвари, познати точно като горчивки (продукти на билкова основа). Тъй като дългогодишното обработване в растениевъдството е довело до възходящата липса на горчиви субстанции в храната ни, можем да си ги набавим в допълнение под формата на сходни фитопрепарати. Такъв тип немска горчивка е да вземем за пример Гастритол, включващ в състава си билките патешки очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка и пищялка. Всички те са познати от древността с резултата си при стомашно-чревни недоволства като отичане на корема, метеоризъм, мъчителни стомашни конвулсии, киселини, гадене. Помагат за лекуване на гастрити, стомашни язви и колити. Подобряват храносмилателните процеси и форсират метаболизма. Във фитопрепарата влиза и течен дестилат от цветове на лайка поради своето противовъзпалително и антибактериално деяние. Горчивките могат да са значима част от лекуването на необятен кръг здравословни проблеми. При метаболитни проблеми и лекуване за намаляване горчивите субстанции в тези билки поддържат обмяната на веществата и понижават неудържимия апетит за сладко.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР