Добротата е заразна. Постъпката на българина от силистренското село Зарица

...
Добротата е заразна. Постъпката на българина от силистренското село Зарица
Коментари Харесай

Светът се трогна от българите спасили десетки щъркели от измръзване


Добротата е заразна. Постъпката на българина от силистренското село Зарица Сафет Халид, който избави щъркели от измръзване, и на хората, които последваха образеца му, не остана незабелязана.

Историята беше разказана от редица непознати медии, измежду които английският " Гардиън " (The Guardian) и " Франс прес ".



" Франс прес " разказв а историята под заглавие: " Българи се втурват да избавят колония уплашени и измръзнали щъркели ". И изяснява, че ненадейно захлаждане в североизточната част на страната прикова на земята стотици мигриращи птици тази седмица и покри крилата им с лед:

" Какво бихте създали в случай че се натъкнете на голям брой вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си ", написа " Гардиън ".

" Намерих пет замръзнали щъркела покрай пътя към селото оня ден ", споделя 53-годишният Сафет Халид пред непознатата медия. " Прибрах ги у дома, възпламених печката, с цел да се стоплят и ги нахраних с риба ", добавя той.

Халид, служащ по поддръжката на пътищата, провокира вълна от поддръжка в обществените мрежи в понеделник. За положителното си дело Халид беше награден в сряда от Министерството на околната среда и водите с бездимна печка за отопление.

Добрият образец е последван и от други хора в района. Резултатът – повече от 40 птици са приютени в къщите, гаражите и плевните на хората. В постройката на община Дулово са приютени 20 щъркела в по-тежко положение, показва " Гардиън ".

Спасени са бедстващи птици и от други типове. Ловните дружинки по места също са се организирали и обхождат землищата за премръзнали птици.

В шуменското село Наум положителни хора помогнаха на птици в неволя. В село Браничево спасяваха и соколи.

Гражданите, намерили бял щъркел в безпомощно положение, може да се обръщат за подпомагане към Държавните горски стопанства или съответната община, приканиха българските управляващи.

Експерти изясняват, че замръзналите криле на щъркелите са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо кацнали по клоните на дърветата, както нормално.
 В. Илиева, Facebook
Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на " Зелени Балкани " в Стара Загора разяснява пред " Франс прес ", че това е първият път, в който вижда толкоз доста бедстващи щъркели в България. Тя приканва хората да " заобикалят да прибират вкъщи си всеки щъркел, а единствено тези, които са потърпевши, ранени или със замръзнали криле ". Всяка избавена птица би трябвало да се върне в природата колкото е допустимо по-бързо, споделя Клисурова.

Халид разкрива пред публицистите, че възнамерява да задържи щъркелите в дома си още няколко дни – до момента в който преминат мощните ветрове, минусовите температури и снежните стихии. Според прогнозата неприятното време и снежната вихрушка ще продължат до края на седмицата.

Спасителят на щъркелите от Зарица споделя, че към този момент е получил няколко клъввания по ръката, само че приема това с усмивка. Казва, че птиците се усещат добре в дома му.

През 2016-та в България са били преброени съвсем 6000 обитаеми щъркелови гнезда, което е с към хиляда повече, в сравнение с са били преди 10 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР