Добромир Добрев е кмет на община Горна Оряховица от 2011

...
Добромир Добрев е кмет на община Горна Оряховица от 2011
Коментари Харесай

Добромир Добрев: Изграждането на нова индустриална зона е сред приоритетите за третия мандат

Добромир Добрев е кмет на община Горна Оряховица от 2011 година Завършил е висше обучение по „ Електроенергетика и електрообзавеждане “в районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “. Преди да го изберат за градоначалник е бил шеф на търговски комплекс и заместител кмет на общината.
Г-н Добрев, отчитате вложения на стойност близо 86 млн. лева, кои планове са най-осезаеми за вашите съграждани?
Реализираните планове са свързани директно с живота на хората. По Градска среда е един от най-големите планове - за реорганизация на площад " Георги Измирлиев ", до който се намира и най-големият парк " Детски ъгъл ". Той също е реконструиран. Изградено беше кръгово кръстовище в града, с цел да се улесни трафикът на коли и напредването на пешеходците. Това са плановете, които се правят оценка най-вече. Има и други, които са значими. Например две детски градини, в които с изключение на въведените ограничения за енергийна успеваемост, бяха напълно реновирани. Те са с ново съоръжение и отвесна планировка. Училището също е ремонтирано. Не мога да категоризирам кой план е най-съществен, тъй като всеки от тях е решил някакви публични проблеми, всеки е значим за някаква каста от обществото.
Питам ви за осезаемите, тъй като да вземем за пример водопроводи и канализации са подземен и остават скрити, несъмнено имате и такива?
Имаме доста такива, само че те също са значими за качеството на живота в съответния квартал. Направихме 3-километров тръбопровод в кв. „ Гарата “ на 6 улици, където жителите от 1945-та година пиеха вода от кладенците. Изграден беше над 3 км тръбопровод и действително хората към този момент пият вода с високо качество. Изградената канализационна мрежа е с обща дължина 1 414 м., а от нея се възползват над 300 горнооряховски семейства.
Каква община заварихте във финансово отношение и каква е тя в този момент?
В общината е нямало разтърсвания. Не съм я заварил в колапс. Имаше някакви усложнения, само че не толкоз фрапантни. Наложихме финансов мониторинг и общината не е попадала в диапазона на финансовото министерство за финансови усложнения. Наложили сме финансова дисциплинираност, не сме правили необезпечени и голословни разноски. Общината и сега е финансова постоянна. Стремим се да вършим с бюджета повече неща. Разчитаме напълно и на бизнеса за мероприятия и действия, които имат значение за естествения темп на общината. 
Успяхте ли да подобрите средата за бизнеса?
Имаме няколко плана, които не са довършени, само че бяха стартирани. Изготвихме планова документи за една индустриална зона покрай летище Горна Оряховица. Тя е към 300 декара. Имаме планова подготвеност да изградим и да създадем капиталовата скица в тази зона. Това ще е измежду целите ми за идващ мандат. Защото в действителност Горна Оряховица с плановете, които са от народен мащаб, се развива като транспортен център. Надявам се да стане като Пловдив, тъй като е в центъра на страната. И автомагистрала " Хемус ", и газопроводът " Балкан " също минават през нас. Летището, както знаете, е отдадено на концесия. Доста съществени процеси текат там по отношение на реконструкции.
Имате всички дадености, с цел да се развива общината?
Точно по този начин. Имаме и пет ЖП-лъча, които стигат до съвсем всички европейски коридори.
При построяването на площад " Георги Измирлиев " сте вградили капсула на времето, какво обръщение оставихте?
Посланието е за идващите генерации. Позитивно е - тези, които дойдат след нас, да надградят постигнатото, да съзиждат с положително, светлина и вяра.
А мъчно ли ви беше да сформирате добър екип в общината поради това, че заплатите в общините са ниски?
Не е мъчно да се сътвори добър екип. Трудно е да го задържиш, тъй като стандартът в дадени специалности е вдигнат много. Относно компетентността и самата работа в екип мога да кажа, че сме на много високо равнище. Миналата година бяхме на трето място по асимилиране на европейски средства. И мога да кажа, че имам много добър екип.
Но по какъв начин успяхте да го задържите?
Именно с многото осъществени планове. Служители от общината влизат в екипите на съответните планове. Нашата цел е да печелим колкото се може повече европейски планове, тъй като това е запас в голяма изгода за обществото. На работещите по тези планове им се отразява финансово и това е един от лостовете, който използваме за задържането им.
Какъв % от осъществените вложения са привлечени от европейски планове?
Б лизо 20 млн. са по " Региони в напредък ". Имаме планове и по други оперативни стратегии – Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, Оперативна програма “ Добро ръководство “,  ОП „ Околна среда “, „ Еразъм “  и други Общо са над 36 млн. лева
Кой от триумфите ви донесе най-голямо задоволство?
Най-голямо задоволство изпитвам, когато изляза да пазаря, да се разхождам на центъра  и срещам утвърждението на хората. Усещам тяхната поддръжка и положително отношение към мен. Това е най-големият ми триумф. Защото аз на първо място съм си жител на Горна Оряховица. Няма никой, който да е непрекъснато кмет. Важно е по какъв начин излизаш измежду хората, да срещаш позитивизъм от всички тях.
Значи ли, че не сте се трансформирали като човек, не сте се възгордели?
Не. Живея на същото място - в същия блок, в същия квартал, карам същата кола като преди.
А най-голямото ви отчаяние?
Че не можах да обърна задоволително внимание на фамилията си. Децата пораснаха доста бързо, а аз бях доста зает. Те пораснаха някак настрана от мен. Това ми тежи.
Болницата ви за пръв път от 12 години излиза на облага, по какъв начин го постигнахте?
С избор на нов шеф, със непоколебим мониторинг от страна на общинската администрация и Общинския съвет по отношение на разноските. С по-голяма ангажираност от общинската администрация, с човешки запас, с помощ за закупуване на инсталация. Мога да кажа самоуверено, че за последните 10 години най-вече вложения са направени през този мандат. Това беше наша идея още при започване на мандата, тъй като болничното заведение ни беше приоритет.
От доклада ви се вижда, че сте създали доста за благоустрояването на града, само че за духа на вашите съграждани по какъв начин се погрижихте?
Организирали сме извънредно доста културни събития - над 600. Няма по какъв начин да ги упомена в едно малко изявление. Имаше и много значими, които всяка година се надграждаха. Единият е отдаден на горнооряховския суджук. Той притегли максимален брой гости тази година. Идват даже хора от чужбина. Този артикул е със предпазено географско наименование. Изнася се отвън рамките на страната. Имаме интернационалните фестивали. Сега следва състезателен празник по случай Седмицата на подвижността. Организираме нещо като фамилен уикенд - за децата с ангажираността на родителите. Организирали сме много игри, забави. Спечелили сме план по трансгранично съдействие, обвързван с тази седмица. Имаме доста на брой културни мероприятия всеки месец.
Спортните бази в какво положение са, има ли интерес към спорта и здравословния живот от подрастващите?
Това е един от главните цели в стратегиите ми, тъй като преди време, въпреки и аматьорски съм упражнявал. Смятам, че спортът построява характера у младите, учи ги на дисциплинираност и борбеност в живота, с цел да реализират задачите си. Спортът е много на високо равнище в нашата община. Всички клубове са освободени от такса за прилагане на съответните уреди. Поемаме по-голямата част от разноските. Средствата за спорт са увеличени три пъти спрямо примерно преди осем години. Всички школи са цялостни, игрища, стадиони. Над 250 деца са във футбола, над 150 са в другите възрастови групи в баскетбола. В хандбала са към 100. Много е ангажирана общината и оказва помощ. Над 56 държавни шампионати имаме всяка година. Федерациите също употребяват преференции по отношение на държавните шампионати. Имаме особено звено, което се грижи за всички спортни бази.
Тъй като образованието е народен приоритет, а общината може да способства като обнови просветителната инфраструктура или построи нова. Вие успяхте ли?
Мога самоуверено да заявя, че остана единствено едно учебно заведение, за което следва да се вкарат ограничения за енергийна успеваемост в гр. Горна Оряховица, и две детски градини. Всичко друго е актуализирано - както извън, по този начин и от вътрешната страна. Всички деца употребяват тези придобивки сполучливо и с професионализма на учителите нашите деца се приготвят доста добре. При външното оценяване сме измежду любимците. Държим доста на новаторските способи на обучение в съответните учебни заведения. Всички шефове вземат участие дружно с общината в създаването на планове в просветителната сфера. Имат цялостна поддръжка в наше лице.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР