Добрич. Предстои лесовъдите от горските стопанства в Балчик, Генерал Тошево

...
Добрич. Предстои лесовъдите от горските стопанства в Балчик, Генерал Тошево
Коментари Харесай

Предстои лесовъдите от горските стопанства в Балчик, Генерал Тошево и Добрич да бъдат запознати с резултати от обследване на ясенови пояси

Добрич. Предстои лесовъдите от горските стопанства в Балчик, Генерал Тошево и Добрич да бъдат осведомени с резултати от проучване на ясенови пояси и ограниченията, които би трябвало да бъдат взети, с цел да се възстановят по-бързо засегнатите площи. Това заяви Татяна Димитрова, специалист „ Връзки с обществеността “ в СИДП, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Наблюдава се съхнене при част от ясеновите пояси в Североизточна България. Явлението е необратимо и би трябвало да се пристъпи към реорганизация и залесяване с по-устойчиви типове. До това умозаключение са стигнали специалисти от Института за гората към Българска академия на науките, Регионална дирекция по горите-Варна, Лесозащитна станция, Североизточно държавно дружество и Държавно ловно стопанство-Балчик. От предходната година учени и лесовъди следят повредените пояси и взимат проби от тях. Според експертите аргументите за съхненето са сложни и е време да се вземат по-ефикасни ограничения, тъй като прочистването единствено на изсъхналите дървета не дава резултат. Климатичните условия в Добруджа са доста сурови, като предходните години е имало доста засушаване, което се е отразило отрицателно на поясите.

При пробовземането са открити два типа корояди и други вредители, които повреждат проводящата тъкан на растенията и те бързо отслабват и умират. Това е показал проф. Георги Георгиев от Института за гората. Той е декларирал още, че до две седмици ще завърши проучването на последните взети проби и тогава учените ще разгласят дефинитивно всички патогени и вредители, които унищожават едни от най-важните полезащитни уреди в Североизтока. Част от пробите ще бъдат изпратени за разбор в лаборатории зад граница, с цел да се удостовери или отхвърли хипотезата, че извънредно нападателни инвазивни патогени са нападнали ясените в тази част на страната.

След окончателното оповестяване на резултатите учените от Българска академия на науките ще категоризират поясите според от положението им. Най-силно повредените би трябвало да бъдат изсечени, тъй като съхненето при тях е необратимо. След почистването на засегнатите площи ще бъде осъществено залесяване с типове, които са приспособени към изискванията в Добруджа – червен дъб, цер и окосмен дъб, а като спътници могат да се употребяват сребролистна липа и явор. Според проф. Георги Георгиев лесовъдите и преди са се сблъсквали с интервала на засушаване, които са довели до обилни провали при зимния дъб, черния бор, цера и други

Благодарение на приложените ограничения лесовъдската гилдия постоянно се е справяла с проблемите и в този момент час по-скоро би трябвало да се пристъпи към ограничение на вредите и възобновяване на засегнатите пояси. Очаква се още този месец проф. Георги Георгиев да запознае управлението на Изпълнителната организация по горите с резултатите от обследваните пояси. Част от поясите ще бъдат възобновени със средства по плановете „ Земите и горите на орела “ и „ Горите на Североизтока “. И двата плана са по стратегия LIFE.

Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР