Добрич. Предлагаме изключително интересна програма в Седмицата на камерната музика

...
Добрич. Предлагаме изключително интересна програма в Седмицата на камерната музика
Коментари Харесай

Светлана Попова, Община град Добрич: Предлагаме изключително интересна програма в Седмицата на камерната музика „Проф. Константин Илиев“

Добрич. Предлагаме извънредно забавна стратегия в Седмицата на камерната музика „ Проф. Константин Илиев “, която ще се организира от 7 до 10 май. Всички концерти са в Огледална зала „ Нели Божкова “, с начален час 18.00. Това сподели в предаването „ Добрич - Блян вихрен, повлечен над степ ековита... “ на Радио „ Фокус “ Светлана Попова, основен специалист в направление „ Образование и просвета “ в Дирекция „ Хуманитарни действия “ в Община град Добрич. В четири следващи вечери феновете на класическата музика ще се насладят на осъществяванията на познати реализатори, както и на млади дарования. В първата вечер ще бъде показан Камерен концерт на Линка Стоянова - сопран и Клавирно трио: Ростислав Йовчев - пиано, Ангел Василев - цигулка, Кремена Христова - виолончело. Общите планове, които са осъществени, показват наши и непознати създатели и са с огромен концертен триумф, а и с 3 телевизионни записи. Специално за квартета, композиторът Георги Андреев написва своя първи струнен квартет и дебютното му осъществяване е в Радио Варна през 2011 година Сопраното Линка Стоянова от 2005 година е солист в Държавна опера Варна. Притежава богат репертоар и гастролира в огромни оперни театри в Европа и Съединени американски щати. Участва в спектакли на Националната опера - София, Пловдивската и Старозагорската опери, а също концертира и с разнообразни камерни обединения. Ростислав Йовчев е прочут пианист, тълковник, учител и концертиращ актьор в България и по света. Пофесор по пиано в НМА “Проф. П. Владигеров ” – София и ръководител-катедра “Пиано ” към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. Цигуларят Ангел Василев е Примариус на струнен квартет „ Колегиум Варна “, бил е концертмайстор на камерния оркестър в Ямбол. Концертира като солист и взе участие в разнообразни ансамбли. Кремена Христова е концертмайстор - виолончело на Държавна опера - Варна, член на струнен квартет „ Арте “. Изнася концерти с разнообразни камерни сформира и оркестри. В програмата на концерта са включени арии и песни от изтъкнати български композитори, като по този метод ще бъдат маркирани 85 години от основаването на Съюза на Българските Композитори и 120 години от рождението на Панчо Владигеров.
Централно място в програмата е отредено на Трио за пиано, цигулка и виолончело от Любомир Пипков, а началото ще слагат песните на Лудвиг Туиле, австрийски композитор от края на 19 и началото на 20 век, малко прочут на необятната добричка аудитория.
На 8 май е Клавирният рецитал на Марио Ангелов. Той е пианист с брилянтна техника и стилна интерпретация. В репертоара му участват творби от Барока до музика на ХХ век. Реализирал е голямо количество студийни записи във всевъзможни формати. Завършва НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ при проф. Мара Петкова - една от изтъкнатите възпитаници на световноизвестния пианист Клаудио Арау. Дейността му като пианист е многообразна - той се изявява като солист на симфонични оркестри, участник в разнообразни камерни обединения, реализира независими клавирни рецитали. Дълги години е солист - пианист в Симфоничния оркестър на БНР. В момента заема длъжността продуцент Симфонична музика към „ Музикална къща “ - БНР. В програмата за концерта в Добрич са Прелюд и фуга в до минор и Хроматична Фантазия и Фуга ре минор на Бах, Соната до мажор на Хайдн, една Соната на Моцарт и Соната оп. 13 до минор на Бетовен.
На 9 май концерт ще изнесе Български камерен оркестър - Добрич с диригент Алексей Измирлиев. Гост-солист ще бъде Александър Зайранов - цигулка. Той ослепително младо дарование (роден през 2001 г.), възпитаник в НУИ „ Добри Христов “ - Варна с учител Евгения Паскова и младши студент в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. На 10 година към този момент дебютира като солист на Les Orpheistes Festival Orchestra във Виена, Австрия. От 2012 година до в този момент е постоянен участник в майсторския клас на проф. Марио Хосен в Международна лятна академия „ Орфеус ” – Виена. Лауреат е на български и интернационалните състезания, измежду които: “Светослав Обретенов ”- Провадия; “EUROASIA – 2013 ” Токио, Япония,; ”проф. Недялка Симеонова ”; XXI Международен конкурс „ Андреа Постакини ” - Италия; „ Млади виртуози “ – София; „ Млади вируози ” – Румъния, „ Охридски бисери “ – Охрид, Македония; „ Надежди, гении, майстори “ – Добрич; " Васко Абаджиев " – София; „ Антонио Вивалди ” – Виена; конкурс за Немска и австрийска музика – Бургас и мн. други Солист на именити наши и непознати оркестри, работи с диригенти като Франсоа Декамп, Мартин Пантелеев, Пламен Джуров, Максим Ешкенази, Деян Чобанов, Дарио Мачелари. Носител e на премия „ Варна – 2013 ” и премия на фондация „ Отворено общество ” 2014 година Заедно с брат си Мартин Зайранов печелят Голямата премия за полет в изкуството " Стоян Камбарев " 2015, Голямата премия на „ Ротари клуб “ – Варна, 2016 година Стипендиант на Министерство на културата. В момента свири на цигулка на немския лютиер Алфред Бинер, извоювана на І Национален музикален конкурс „ Алфред Бинер ”, 2018 година В програмата са включени творби на Антон Брукнер, Моцарт и Хайдн. Последният концерт е на 10 май. Тогава ще се показа Дуо „ Валмор “ - Ива Недева -цигулка и Розалинд Фанг, Малайзия – пиано. Това са едни от най-младите участници в историята на този камерен фестивал, само че с впечатляващи триумфи на международните подиуми. За тяхното дуо Ралф Готони твърди: „ И двете имат изключителна благозвучност, надълбоко схващане на вътрешната същина на музиката, съвършено камерно сътрудничество… “
Ива Недева е родена е през 1993 година в България. Музикалните ѝ наставници са имена като Антон Сороков в Университета за музикални и театрални изкуства във Виена и Олга Войтова в Академията за музика и спектакъл в Мюнхен. Понастоящем приключва магистърска степен по соло цигулка в Университета по музика в Лозана в класа на проф. Павел Верников. На 14 година е поканена да учи със стипендия от кралицата, пред която изнася концерт, в музикална школа „ Йехуди Менухин “ в Лондон. Печели челни места в състезания в България и Европа. Свири като солист на международни оркестри. Има редица майсторски класове. Тази година реализира дебют в влиятелната зала Esplanade в Сингапур, като част от турнето в Азия с пианистката Розалинд Фанг. Предстои им и издаването на първи CD. Ива свири на цигулка " Никола Амати 1658 ".
Розалинд Фанг е родена в Малайзия. Започва да свири на пиано на 5 година и изнася първия си рецитал в Джакарта, когато е единствено на 8 година На 10 година ѝ е препоръчано място за образование при проф. Рут Най в музикалната школа „ Йехуди Менухин “ в Лондон. Оттогава тя свири в най-известните концертни зали. Носител е на доста награди в интернационалните състезания за пианисти. Солира с оркестри в Европа, Азия и Япония. Завършва Университета за музика, спектакъл и медии в Хановер при проф. Бернд Гьотцке. Учила е също клавесин при проф. Асен Бояджиев и съпровод при проф. Ян Филип Шулце. С Ива основават дуото „ Валмор “ и дружно също имат блестящи изяви по целия свят. В програмата за концерта си в Добрич младите създатели са подбрали Клод Дебюси със Соната за цигулка и пиано в сол минор, Оторино Респиги - Соната за цигулка в си минор и Соната за цигулка и пиано от Фазил Сей, който е млад турски композитор, прочут повече в Европа.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР