Добрич. Член на журито в тазгодишното издание на конкурса Надежди,

...
Добрич. Член на журито в тазгодишното издание на конкурса Надежди,
Коментари Харесай

Добрич: Член на журито в конкурса „Надежди, таланти, майстори“, организиран от Общината, е проф. Фаусто Еннио Ди Чезаре

Добрич. Член на журито в тазгодишното издание на състезанието „ Надежди, гении, майстори “, проведен от Община град Добрич, е проф. Фаусто Еннио Ди Чезаре. Това заяви Светлана Попова, специалист във функционалност „ Култура “ на Дирекция „ Хуманитарни действия “ в Община град Добрич, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна. Тази година ще се организира XXI издание на Международния юношески музикален конкурс „ Надежди, гении, майстори “. Той ще се състои в дните от 4 до 8 септември и е „ едно доста красиво събитие в Добрич “, по думите на Светлана Попова. Най-малките участници са на 6 години, най-големите – на 35 години. Разнообразни са освен по възраст участниците, разнородни са и категориите за присъединяване. Освен солистите инструменталисти за пиано, цигулка, виолончело и флейта ще се изявяват участници в категория „ Клавирно дуо за едно пиано “, което прави състезанието неповторим, уточни Светлана Попова. В категорията „ Камерна музика “ за камерни ансамбли са включени от сонатно дуо до секстет.
Експертът уточни, че доста забавна е и категорията „ Акомпанимент “, която е без възрастови ограничавания. Оценяват се качествата, старанието, трудът и умеенето на акомпанятора. Съвсем неотдавна е получена и поръчка за присъединяване в категорията „ Учител и възпитаник “. „ Това е една доста забавна категория, където всеки учител свири дружно със своя възпитаник. Конкурсната стратегия е по свободен избор като се изключи огромната възрастова група (III-та и IV-та), при които участниците минават в два тура. Първият е селекционен, при вторият те показват друго произведение за дефинитивна оценка от журито “, сподели Светлана Попова. Тя добави, че и тази година ръководител на журито е проф. Виктор Чучков. „ Той е наш нравствен другар и мотор на целия този конкурс с доста хрумвания, с доста опит и с доста обич се отнася към всичко, което касае участниците и организацията на този фестивал “, означи още Светлана Попова. По рекомендация на проф. Чучков тази година член на журито ще бъде и маестро Йордан Дафов, който от години не е гостувал в Добрич, само че е добре прочут в музикалните среди и измежду феновете на класическата музика. В момента е основен живописен началник на Държавна опера – Бургас. Кремена Ачева е също член на журито, учител в Музикалното учебно заведение в София, свири на флейта. Чуждестранното присъединяване в журито в това издание е проф. Фаусто Еннио Ди Чезаре. Той е прочут италиански пианист и диригент, който преподава в Националната консерватория „ Санта Чечилия “ в Рим. Има богат опит като член на жури и е на достолепна възраст.
Доц. Огнян Константинов е другият член на журито. Той е виолист, преподава в Националната музикална академия „ Панчо Владигеров “, лекар по музикознание, свири в Камерния отбор „ Софийски солисти “. Журито по думите на Светлана Попова е разнородно, а очакванията са, че ще има и задоволително участници в състезанието, добре готови, с цел да се трансформира той още веднъж в едно вълнуващо културно събитие за града. Тази година присъединяване в състезанието е декларирала доцент Ана-Мария Дафова, щерка на маестро Йордан Дафов. Тя работи в Университета по изкуства в град Есен, Германия. На този конкурс тя ще бъде като наблюдаващ заради огромния интерес на катедра „ Музика “ в този университет. Подробна информация за състезанието е оповестена на уеб страницата на Община град Добрич в рубриката „ Актуални тематики “.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР