Добри практики и иновации в управление на отпадъците и опазване

...
Добри практики и иновации в управление на отпадъците и опазване
Коментари Харесай

Иван Стоянов представи на национален форум наши иновации

„ Добри практики и нововъведения в ръководство на отпадъците и запазване на околната среда в Община Пловдив “ бе тематиката на презентацията, с която шефът на Оперативна програма „ Чистота “ Иван Стоянов взе участие в конференцията „ Интелигентна промяна на общините “ в границите на състоялата се в Албена годишна среща на локалните управляващи.

Особено огромен интерес измежду общинските кметове провокира споделеният опит при въвеждането на последните новости в сметосъбирането. Иван Стоянов показа в елементи взаимния пилотен план с „ Виваком “, по който в съдовете за боклук на ул. „ Иван Вазов “ бяха сложени обемни сензори. По този метод се вижда степента на запълване, кратността на обслужване, дали съдът е развален и каква е температурата вътре.

„ Чрез сензорите към този момент получаваме точна информация за часа, в който се запълва избран съд. Сега работим по направен при започване на годината график и водачът с екипажа минава по заложения маршрут, само че нямаме 100 % гаранция, че контейнерът е обслужен, нито знаем какъв брой е цялостен. Какъв е смисълът да минем в 6 часа сутринта, в случай че тогава съдът е празен, а се запълва в 12 часа? Прилагането на новата умна система ни дава опция за смяна в маршрутните графици, спестовност на гориво и по-голям екологичен резултат “, уточни шефът на „ Чистота “.

Според него изключително положителни са резултатите от първите подземни контейнери в Пловдив, които бяха построени на ул. „ Отец Паисий “. Освен че образно се вписват в пейзажа на обновената улица, към тях към този момент не се натрупат боклуци от комерсиалните обекти на Главната и нейните пресечки. Предвижда се такива контейнери да се построяват при ремонта на всяка улица в централната градска част, както и слагането на сензори.

В презентацията си Иван Стоянов акцентира огромния прогрес във всички действия на предприятието от 2012 година насам с помощта на разбирането и поддръжката, която кметът на Пловдив Иван Тотев оказва още от началото на първия си управнически мандат. Думите си той удостовери с поредност обстоятелства. До 2011-а да вземем за пример годишно са харчени приблизително по 350 000 – 400 000 лева за метли от клони, с които служителките ръчен труд чистеха улиците. От 2012-а активността се прави с пластмасови четки, като годишният разход за тях е не повече от 26 000 лева З

а цялата 2011 година е имало 36 пъти машинно метене и миене на улиците първа категория, 12 пъти – на второкласен, и 0 пъти – на третокласните улици. През 2017 година машинното метене и миене на първокласните улици е 210 пъти. Като се изключи зимният сезон, в този момент те се мият всеки работен ден, второкласен – 3 пъти седмично, а по два пъти към този момент се мият и третокласните улици. Всекидневно се поддържат велоалеите. Докато през 2012 година активите /техниката/ на предприятието с екологично значение са в размер на 763 000 лева, в този момент цената им е над 7 500 000 лева

„ Обновена е съвсем цялата техника, като закупуването на чисто нови съвременни машини ще продължи. Механизираното разчистване непрекъснато се усилва за сметка на ръчно обслужваните площи. Това става допустимо поради усъвършенстваната градска инфраструктура. Освен че е по-ефективно, по този метод компенсираме изчезнали бройки личен състав в резултат на нарасналата конкуренция на пазара на труда “, сподели Иван Стоянов. Той показа и положителния опит в използването на системите за разделно събиране на отпадъците. Призна, че към момента има проблеми в ромските квартали, където, макар всички подхванати ограничения, жителите към момента изхвърлят боклука си отвън контейнерите.

„ Пловдив се трансформира и не е същия като през 2011 година Освен културен, градът изживява и стопански напредък. Привлекателен е както за туристи, по този начин и за вложители. Увеличават се жителите и хората, които идват тук да работят. Ние прогнозирахме тези процеси и навреме подобрихме чистотата “, заключи презентацията си пред националния конгрес на локалните управляващи Иван Стоянов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР