Добре скрито в пределите на жилищен квартал, се e приютило

...
Добре скрито в пределите на жилищен квартал, се e приютило
Коментари Харесай

Tайно училище за момичета в Афганистан

Добре прикрито в рамките на жилищен квартал, се e приютило едно от новите " секрети " учебни заведения на Афганистан, което е символичен, само че значим акт на непокорство против талибаните. Около дванадесет тийнейджърки посещават час по математика, а пред тях самоуверено застава учителка, която е приела като персонална задача да образова младото потомство.

„ Наясно сме с надвисналите заканите и сме разтревожени “, споделя единствената учителка пред „ BBC ”, само че прибавя, че образованието на девойките си коства риска.

В повечето провинции от талибаните е подредено междинните учебни заведения за девойки да останат затворени. Импровизираното " скрито " образователно заведение, което посещава екипът на медията, наподобява в действителност впечатляващо - основаната класна стая разполага с редица чинове спретнати в синьо и бяло.

„ Правим всичко допустимо да запазим образованието в загадка “, споделя учителката, „ само че даже и да ме арестуват и да ме изтезават, съм сигурна, че ще си е коствало. “

Още през март мнозина таяха вяра, че учебните заведения за девойки да отворят порти още веднъж. Но единствено час откакто ученичките започват да идват, управлението на талибаните обявява внезапна смяна в политиката. За учениците в тайното училище  предизвикването е огромно.

„ Минаха два месеца, а учебните заведения към момента не са отворени “, споделя 19-годишно момиче, което посещава импровизираната класна стая. „ Това ме натъжава “, добавя тя, като покрива лицето си с длани, с цел да сдържи сълзите си.

Въпреки това се усеща и осезателен дух на свободна воля и предпочитание от страна на девойките да се борят за полагащите им се изконни права. 15-годишна ученичка желае да изпрати известие до други девойки в Афганистан, с което да ги окуражи: „ Бъдете смели, в случай че сте смели, никой не е в положение да ви спре “.

Началните учебни заведения за по-момичета са отворени още веднъж, като любопитното е, че се следи растеж на посещаемостта след подобряването на сигурността в по-отдалечените елементи на страната, не е ясно обаче по кое време и дали по-големите девойки ще бъдат позволени назад в клас.

Талибаните споделят, че първо би трябвало да се сътвори вярната „ ислямска среда “, макар  учебните заведения към този момент да са били разграничени по пол и никой да не е изцяло сигурен какво значи това. Талибаните неведнъж обявиха обществено, че учебните заведения за девойки ще бъдат отворят още веднъж, само че също по този начин признаха, че образованието на дамите е „ внимателен “ въпрос. По време на предходното им ръководство през 90-те години всички девойки бяха лимитирани от опцията да вървят на учебно заведение, заради видимо посочената за причина „ угриженост за сигурността “.

С днешна дата, съгласно голям брой източници на „ BBC “, авторитетни персони към момента се опълчват на концепцията девойките да се образоват. Междувременно от министерството на образованието също останаха изненадани от решението, с което управлението анулира проектите им през март. Смята се, че някои талибани от по-висши кръгове са записали дъщерите си на образование в Катар или Пакистан.

През последните седмици редица бяха издадени религиозни постановления, които поддържат правото на девойките да учат. Шейх Рахимула Хакани - афганистански свещеник, който е надълбоко почитан от талибаните, по време на пътешестване до Кабул предишния месец се срещна с авторитетни фигури от тяхното ръководство.

„ В шериата няма опрощение женското обучение да не е позволено “, споделя той пред BBC. „ Във всички религиозни книги написа, че женското обучение е възможно и наложително, тъй като, да вземем за пример, в случай че една жена се разболее в ислямска среда като Афганистан или Пакистан и се нуждае от лекуване, е доста по-добре, в случай че се лекува от жена доктор. “

Подобна фетва е издадена от духовници в провинциите Херат и Пактия в Афганистан. Това единствено потвърждава какъв брой необятно публикувана е поддръжката за образованието на девойките с днешна дата в страната, даже измежду по-консервативните кръгове, само че не е ясно какъв брой огромно въздействие ще имат подобни призиви.Междувременно афганистански деятели за правата на дамите се пробват да напомнят че това поколение девойки не заслужава да остане без обучение.

В тайното учебно заведение се преподават уроци по един или два часа дневно, фокусирани върху математика, биология, химия и физика. Отговорната учителка знае, че има доста други девойки, които биха желали да участват, само че са лимитирани от неналичието на средства, както и от суровите забрани.

Учителката не е сигурна дали общоприетите учебни заведения скоро ще отворят порти, само че е решена да направи това, което зависи от нея,

„ Като образована жена, това е мой дълг “, споделя тя пред „ BBC ". Образованието може да ни избави от този мрак. "  Началото на една благородна война към този момент е сложено, а всеки, който се е осмелил да покаже мощ на духа, към този момент е победител.
От учителка до ваксаджия: историята на една жена от Кабул
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР