Добре е, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета

...
Добре е, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Добре е, че премиерът Петков и Лена Бориславова ще се явят на разпит в прокуратурата

„ Добре е, че министър председателят Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура (ВКП) “, разяснява пред БТВ някогашният длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов.

„ Проблемът за корупцията е доста значим и изострен за България, само че ние с изключение на престъпната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална корупция, която хората с политическа власт толерират посредством законодателство, посредством управнически решения “, изясни Янаки Стоилов.

Той разяснява решението на Конституционен съд, съгласно което отрасловият министър може да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев.

„ Не считам, че би трябвало основният прокурор да бъде обявяван за нарушител, с цел да се реши дали той дава отговор или не на избрани високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока служба, прави по две–три закононарушения в месеца. Показано е, че има механизми, които слагат тези стандарти прекомерно високо “, сподели още конституционният арбитър.

По отношение на издаването на по този начин наречените „ златни паспорти “ Янаки Стоилов посочи, че най-вече такива документи са издадени в интервала 2016-2019 година

По думите му, дружно с инспекцията на профилираната прокуратура за изясняване на случаите, по-голямо внимание би трябвало да има в оперативните структури за това дали някой не ревизира себе си.

Според него хубаво е да се види какви са тези хора, които издават „ златните паспорти “ и какви действия са правили. „ Въпросът е да се види като са одобрявани наредбите по какъв начин се е давало българско поданство по натурализация “, посочи Янаки Стоилов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР